Приключи разследването на трагичния инцидент с "Коста Конкордия"

Капитанът на кораба може да получи до 20 години затвор
21 дек 2012 12:34, Елка Василева
0
Приключи разследването на трагичния инцидент с "Коста Конкордия"
Корабът "Коста Конкордия", ноември 2012 г. Снимка: Reuters

Италианската прокуратура приключи разследването на корабокрушението на круизния лайнер "Коста Конкордия" през януари, при което загинаха 32 души, и се подготвя да заведе дело срещу капитана и седем други лица, предаде Ройтерс, позовавайки се на магистрат.

Капитан Франческо Скетино е обвинен в убийство, причиняване на корабокрушение и изоставяне на кораба, който се удари в скали с 4000 души пътници и екипаж на борда и се преобърна, след като той го докара твърде близо до остров Джилио.

Още по темата

Франческо Верузио, който оглави разследването в тосканския пристанищен град Гросето, каза, че очаква в края на януари да внесе иск за повдигане на обвинение. Той добави, че Скетино е заплашен от максимум 20 години затвор. След това съдия ще реши дали има достатъчно доказателства за започване на процес.

През нощта на 13 срещу 14 януари "Коста Конкордия" се приближи опасно близо до тосканския остров Джилио. Лайнерът се натъкна на подводни скали, наклони се към единия си борд и отчасти потъна. Капитанът твърди, че е успял да предотврати по-голямо нещастие, като след удара е насочил "Коста Конкордия" към плитчини още по-близо до брега, за да улесни спасителната операция.

Петима други членове на екипажа, включително помощник-капитанът и трима души от кризисна група, съставена от компанията "Коста Крочиере" във връзка с корабокрушението, също са заплашени от повдигане на обвинения и съдебен процес, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари