Почина генерал Норман Шварцкопф

Той командваше операцията "Пустинна буря" през 1991 г.
Обновена: 28 дек 2012 14:46 | 28 дек 2012 08:17,
138
Почина генерал Норман Шварцкопф
Снимка: архив, Reuters

Американският генерал от резерва Норман Шварцкопф, който командваше оглавяваната от САЩ международна коалиция по време на войната в Персийския залив през 1991 г., е починал на 78-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той проведе операция „Пустинна буря” и прогони силите на иракския диктатор Саддам Хюсеин от Кувейт.

Причините за смъртта на генерала все още не са изяснени.

Генералът, който е войникът с най-много бойни отличия от Виетнамската война, е живял като пенсионер в Тампа, Флорида, където е починал вчера.

Именно в Тампа е била последното назначение на Шварцкопф като командир на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

В изявление от името на бившия американски президент Джордж Буш-старши, който самият пребивава в болница, се посочва, че генерал Норман Шварцкопф е бил "истински американски патриот и един от най-големите военни лидери от своето поколение".




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
12
 
! Отговори
Вирджиния до 66 преди 11 години
Да, но за жалост душевните му терзания са били вероятно от рода на "Ох, аз унищожих чрез бомбени удари само 100 000 жени и деца, а можех да постигна повече". Да, вероятно тези жени и деца са били "комунисти"...Това да си американофил се изисква особен вид извратеност...
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е то страшната война великите геройства и гениални тактически решения.Не,че омаловажавам делото на покойният ама едните са имали танкове и камионетки от 1950-та година.А другите модерни самолети,нощно виждане,лазерно насочвани оръжия и ракети способни да поразяват целите си от хиляди мили насочвани с точност до сантиметри от военни сателити в орбита..Мисля,че всяка "Ю ЕС" баба би постигнала отлични резултати.Стига да и се занимава.
52
2
 
6
 
! Отговори
Гробар преди 11 години
Блага вест... бушмените да го последват дано... дано, дано, дано....На здраве!
51
2
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
Дали на ония свят го чакат 72 натопорчени ***?
50
8
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Германска фамилия,сурово и решително лице.Комунистите в този саит,да не го съдят,понеже да поведеш хора в битка не е лесно.И тои е имал своя ад,свои душевни терзания.Господ ще го съди по достоинство и със справедливост.Ако *** четяха повече и не изповядваха девиза,Яко е да си ***,щяха да знаят.Победителите не ги съдят.
49
0
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Явно 2 в едно и Пич, и Имигрант.Те по филмите са си също талашитени просто по едри.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Багдад се пише с Д
47
1
 
10
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Най-*** е, че данните се крият, излезе статистика за Втората война в Ирак, от 2003 година, когато Ирак бил вече отслабен и бомбените удари не били така интензивни, та се оказа, че според офицзиалните американски данни само в Багдат са загинали 40.5 хиляди МИРНИ жители.
46
2
 
13
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Хммм..и колко са мирните жертви на бомбените удари по Багдат и други големи градове, има няма сигурно е унищожил поне около 50-80 000 жени и деца, но сигурното е, че вече гори в ада.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един световен терорист по-малко. Бог забавя но не забравя. Страната на която е служил е държавен ТЕРОРИСТ 1 в света.
44
2
 
8
 
! Отговори
Че преди 11 години
Каква свирепост само лъха от снимката му.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До имигрантИ къщата беше на евреи, и не само че ме поканиха на гости, но и дори ми дадоха пари (за рождения ми ден да си купя подарък)!!! Така че не искам да ми ги разправят такива бабини трънкини, че евреите не давали пари. ----.....А за капак да си доволен от трохите, които ти подхвърлят в гойската мутра! - Виждаш ли, колко си прозаичен!!!
42
2
 
4
 
! Отговори
ДО 56 преди 11 години
И за защо? те поканиха. Просто те срещнаха на улицата и те поканиха така ли? Евреина толкова мисли да ти помогне колкото зимата с нетърпение очаква пролетта
41
9
 
7
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Като чета повечето коментари тук, все повече се убеждавам колко "жълт" е този сайт.Виж, ако беше умряла Преслава или Азис (не дай си Боже!), щяха крокодилски сълзи да се леят, щяха да им посвещават стихове (естествено за силикони-балкони и прочие), какви ли не хвалебствия щяха да пишат за тях.Но виж, когато почине една наистина голяма личност със заслуги, дайте да го оплюем и поругаем като най-големия престъпник.
40
10
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 46Извинявай, обаче съм бил в Щатите и съм виждал както "талашитените им бунгала", така и къщи дето ги дават по филмите. Та в такава една къща, не къща а дворец, бях на гости за малко. И къщата беше на евреи, и не само че ме поканиха на гости, но и дори ми дадоха пари (за рождения ми ден да си купя подарък)!!! Така че не искам да ми ги разправят такива бабини трънкини, че евреите не давали пари.
39
2
 
4
 
! Отговори
до Пич преди 11 години
"Целият свят се върти около добрия живот и красивите жени" - а бе кажи си го с една дума - около "чалгата"
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега го *** дяволите в ада ---не, не, сега си играят на "Пустинна буря", а генералът е в ролята на иракчанин!
37
3
 
4
 
! Отговори
До имигрант преди 11 години
Съвременните руски политици са антисемити и руски нацисти. Залог за успешна политическа кариера е да си семит на първо място и да продаваш и майка си за ционистките интереси! А за капак да си доволен от трохите, които ти подхвърлят в гойската мутра! Или ти си евреин?
36
2
 
6
 
! Отговори
АК74 преди 11 години
Много е закъснял.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анна преди 11 години
Да гори в АДА