Съединените марихуански щати

Дегустатор на трева се учудва: получава пари, за да се друса
28 дек 2012 21:50, Елка Василева
214
Съединените марихуански щати
Снимка: архив, Reuters

На това му се вика мечтана професия: да бъдеш дегустатор на марихуана. Всяка седмица Уилям Брийтс публикува отчет за дегустациите си на канабис в сп. "Уестуърд" в Денвър, щата Колорадо. От тази равносметка става ясно, че няма само един вид марихуана, а има най-различни сортове трева, носещи екзотични имена като Пурпурна страна или Ананас експрес, пише „Монд“.

Брийтс /това е псевдоним, означаващ трето лице, единствено число на глагола дишам – бел. прев./ през 2010 г. стана първият критик на марихуаната в САЩ. Тогава ставаше дума за марихуана за медицински цели, а Колорадо по онова време беше един от 18-те американски щата, разрешили използването на леката дрога за терапевтични цели.

В един от първите си анализи Брийтс сподели учудването си, че получава пари, за да се друса и че някой възстановява разходите му за седмичната му доза. Неговата работа обаче е свързана и с отговорности.

"Трябва да пиша статии, да спазвам срокове, а имам главни редактори", разказва Брийтс. За Коледа журналистът дори състави списък с препоръчани от него подаръци. Начело в списъка беше електронният джойнт, инхалатор с размерите на химикалка.

Медицинската марихуана имаше голям успех в Колорадо, един щат, чието население не изглежда чак толкова зле /тук затлъстелите хора са най-малко в целите САЩ/. Над 107 000 пациенти от Колорадо получиха карта, която им дава право да консумират марихуана. В щата сега има повече диспансери за канабис отколкото кафенета от веригата Старбъкс.

Продажбите на марихуана се оценяват на 200 милиона долара /около 150 милиона евро/ само за тази година. От тази сума няколко милиона отиват у данъчните власти, които се обогатяват по този начин, дори и ако това не се нрави на съдебните власти. Производителите бяха така благоразумни да работят с властите, за да елиминират черните овце /разрешителното струва 18 000 долара и служи за финансиране на специален отдел, създаден от силите на реда/.

Предвид успеха на марихуаната за медицински цели Колорадо преодоля следващия етап и на 6 ноември легализира притежаването на една унция марихуана /заедно с щата Вашингтон/.

Привържениците на тази идея бяха с 250 000 повече от противниците. Разликата беше по-голяма от преднината на Барак Обама пред Мит Ромни на президентските избори, състояли се на тази дата.

Губернаторът от Демократическата партия Джон Хикънлупър се съобрази с това решение и обнародва закон, който регламентира марихуаната подобно на алкохола, без да крие, че прилагането на този нормативен акт ще бъде сложно. "Според федералния закон марихуаната продължава да си остава незаконна дрога", предупреди той. "Така че не вадете веднага пакетите с Чийтос и Голдфиш /крекерите, които похапват обикновено пушачите на марихуана/", добави той.

Оттогава в щата е настъпила истинска какофония. Местната полиция припомня, че не е натоварена директно с прилагането на федералните закони, но в окръзите, които гласуваха против закона, прокурорите не се отказват от съдебното преследване.

Няколко общини пък избързаха и забраниха местата за продажба на марихуана, разрешавайки същевременно на жителите да притежават 6 растения канабис в затворено помещение.

Правителството на Обама стъпва на хлъзгав терен. В единствения си коментар по въпроса президентът, голям пушач на марихуана като юноша в Хаваи, не искаше да отсъжда прекалено строго. "Имаме си други проблеми за решаване", каза той. И американците са съгласни с него. Шейсет и четири процента от тях смятат, че федералното правителство не трябва да се меси, ако даден щат разреши марихуаната на местно ниво.

В Денвър обаче нещата са достигнали следващ етап. Този на регламентирането. Според закона за легализиране на марихуаната купувачите и потребителите трябва да са навършили 21 години. Забранено е както при тютюна да се пуши на обществено място. И както при алкохола се забранява шофирането под въздействие на канабиса /проект на закон налага ограничението от 5 нанограма тетрахидроканабинол - главната активна съставка на марихуаната - на милилитър кръв/.

В началото на януари парламентът на Колорадо ще започне да проучва условията за регламентиране на пазара. Може би ще ограничи още повече разрешения сега тетрахидроканабинол. А що се касае до транспорта, то служителите на Управлението за безопасност на полетите вече подчертаха, че пътниците могат да пътуват с разрешената лична доза марихуана, но само от Колорадо до Вашингтон.

Перспективата за легализиране обаче породи истинска треска за новото зелено злато. Бизнесът е тук със своите бизнесмени с костюми и вратовръзки и със своя холдинг, чийто акции се котират на борсата.

Това е сферата на бъдещето, написа сп. "Нюзуик" след посещение в складове в предградие на Денвър, където се отглежда тревата, на изкуствена светлина и на фона на класическа или хард рок музика, в зависимост от стила, който стимулира растежа. В сектора вече няма нищо хипарско. Сортовете марихуана носят специалните за сортовете вино наименования, например Reserva privada. В диспансерите тревата се държи в прозрачни буркани, подредени на лавици. В един от тези "дворци на канабиса", които са едновременно почивни центрове и билкови аптеки, човек може да си купи шоколадови десертчета, мюсли, хотдог, но всичките с канабис. Както и газирана напитка, наречена Дикси Иликсърс /осем различни аромата, от праскова до нар/.

Тютюневата промишленост е нащрек, готова да се преориентира. "Филип Морис" е отдал под наем свои складове за целите на отрасъла. Според допитване на Галъп от ноември американците, благосклонно настроени към легализирането на марихуаната /46 процента/, са се удвоили за 15 години. Страната остава разделена, но краят на забраната настъпва, ако се съди по примера на Колорадо.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обама е подписал вчера законопроект който предвижда да се вземат мерки срещу растящото влияние на Иран в Южна Америка,заради чифутск*я страх от Персия цру е готово в 21 век да убива и отстранява неудобните на ционистите управници не само в Латинска Америка ,ами и по целия свят, колкото повече се напъват *** срещу Иран,толкова повече политикана на иранците става все по симпатична в очите на хората по света
175
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 11 години
какви нещастници са.Дрогата за това се взема,за да се избяга от действителността.Хора със слаба психика и проблеми се друсат.Нормалните се борят въпреки трудностите в живота си.За това,че не ми говори,че който не се друсал е злобен.Ако на шайка алчни богаташи им са нужни зомбита за да им служат и по този начин си изказват мнението,че който не се друса е пълен с омраза.СПЕЦИАЛНИ ПОЗДРАВИ ОТ АРМЕНСИЯ ПОП ИМАШ!!!
174
2
 
3
 
! Отговори
мама преди 11 години
Легализацията и информирането по темата `марихуана` са задължителни за усвояването на положителните й качества и предпазването на младите от проблеми като зависимост и употреба.Узаконяването й означава строг контрол над активните вещества,ограничаване на криминалния елемент и постъпване на достатъчно легални средства в държавната хазна.
173
2
 
4
 
! Отговори
мама преди 11 години
Тревата не е отрова.Тя е важен производствен компонент.От нея се правят най-здравите корабни въжета и тъкани,които не предизвикват алергии.Маслодайна е - може да бъде рафинирана и като автомобилно гориво.В медицината има безспорни качества при болести като рак,СПИН,Алцхаймер,психически разстройства,хранителни смущения и пр.Може да бъде от полза за ресоциализация на хора с тежка психическа картина.Комбинирана терапия помага дори на бивши престъпници.
172
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 11 години
Анонимен за мен ти си изпращяна каска.Ти големи теории развиваш за наркотиците?Ами като ги разбираш толкова много тия работи,що не вземеш да дадеш на децата си наркотици,за да не са злобни и агресивни.Дано след време те да вземат Нобелова награда за благ и мил характер.Анонимен сигурно не си виждал,как наркоман изнася от дома си всичко за поредната доза и как родител плаче като малко дете и се чуди какво да направи.За мен наркотиците са само за богатите и да си ги ползват само те,за да не мислят
171
3
 
4
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Специално за САЩ ако легализират наркотиците ще се окаже, че престъпността е наполовина спаднала.Две трети от затворниците ще трябва да си отидат в къщи.Прокурори и съдии ще стоят без работа, докато някой се сети да им резне бройката.Абе лоша работа ви казвам!Много лоша!
170
3
 
4
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Та някой ако си мисли че тревата е някакво чудо голямо, е в голяма грешка.Ама нали е забранена- поскоро любопитството да опиташ нещо забранено е по голямо.Да не говорим, че бутилка хубаво вино не може да се сревни с никаква трева.Но има и нещо друго-полиция, съд, прокуратура, затвори-цяла индустрия, огромно множество хора се изхранва от "борбата с наркотиците".И то добре се изхранва.Ако отпишем наркотиците-за какво са ни толкова полицаи примерно?
169
1
 
2
 
! Отговори
Gesh преди 11 години
Опитват се да продадат нашите планини. Витоша, Рила, Пирин, Родопи, Всички те са застрашени от лакоми бизнесмени. Необходима ни е вашата помощ. Покажете гражданска позиция. Не на нови писти и хотели в Банско. Нека първо да оправим това което е в момента !Свържете редовете за да намерите петициятаavaaz.org/en/petition/Da_sberem_80_000_podpisa_protiv_dostroyavane_na_ski_zonata_v_kompleksa_Banskо/
168
0
 
5
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Алкохола като е легален да не са станали всички пияници?Или тютюна като е легален-да не са всички пушачи?Най-много против легализацията са налкодилърите, познайте защо.Който е решил да се друса, не може нищо да го спре.В магазина е пълно с лепила с ацетон.Или с алкохол, и какво ли не.Хапчета паркизан.Отровни гъби.Забраненото е по-желано обаче.Любопитството да опиташ от забраненото е по-силно.А иначе "тревата" е банална и с нищо не е повече от чаша водка примерно.Някой ако си мисли че е чудо
167
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работата отива ,на Съедидинени Китайски Щати......!Китай съсипа икономиката на САЩ !А пък САЩ искаха да съсипят ЕВРОПА !
166
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страната на неограничените възможности - убийства на конвеер, наркотици, оръжие ...
165
3
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Границата между медицинската употреба и друсането е много тънка. Познавам много пушачи и гроуъри и само малка част от тян имат медицинска необходимост за употребата. Виждал съм надрусан който дрънка глупости и си вярва дори и след като е изтрезнял.
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А и ако се легализира тревата,а пък за тежките наркотици за употреба и продаване се промени закона и се направят строги присъди.Хората ще имат избор или да си купуват трева която е легална или да рискуват с нещо твърдо което може да ги вкара в затвора за много време,това може да ограничи употребата на твърди наркотици и да ги насочи към тревата която е легална и се контролира от държавата.Пък и няма умрял от трева от както я има така,че си помислете
163
1
 
3
 
! Отговори
Освобождението, преди 11 години
До Анонименуважеми, е вътрешно състояние на духа, което зависи от външни стимули, само ако си душевно беден. И докато усетиш, че марихуана индуцираното освобождение е в същността си едно ново робство, току вземеш, че погубиш сума ти години пълноценен живот. Иначе въспрос на свобода на личния избор е как да се облекчаваш, с извинение.
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е,че легализирането на марихуаната с определени ограничения и контрол,може да донесе само ползи на една страна.1-Приходи на държавата от акцизи и данъци,които част от тях могат да бъдат насочени за социални прояви.2-Тревата е едно много добро наторално лекарство което облекчава много болести и това е доказано.3-Младите така и така си пушат а едно легализиране ще отдалечи хората от дилъри и кръгове на хора криминално проявени!!!
161
1
 
4
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
За да се потдържа системата им ,хората трябва да са зомбирани ,да не могат да мислят свободно ,идеално е ако се ненавиждат по между си ,трябва да се алкохолизират ,а наркотиците те за тях са лоши защото хората явно се пробуждат и виждат в каква система и лъжа са вкарани ,добре че не могат да спрат сексът ,който също води до по висши еманации ,макар че вече са успели малко да го омърсят и осквернят ,но от друга страна пък стресът влияе отрицателно върху либидото .
160
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМЕРИКАНЦИ - *** , латиноси ,китайци , пакистанци ,индийци ,китайци ,сбирщина от цяла Европа И ЦЯЛ СВЯТ !!! Насилствено завета територия и заселена със всякаква *** ,измислена страна създадена от евреи и управлявана от частни финансови групировки !!
159
0
 
4
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Ако сте забелязали американците и мисля англоговорящите използват използват думата "drugs" за лекарства :) .Но ако трябва да сме честни има вещества и растения ,които са ги вкарали под общият знаменател на наркотиците ,които са лечебни и полезни ,но има и такива които водят до пристрастяване май това са повечето или някои от изкуствените така наречени наркотици .Ако бяха толкова лоши трябваше да забранят алкохолът ,толкова убийства са станали под неговото въздействие но е легален ,има нещо гнило
158
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забелязвате ли , че тези коментари които са на хора против марихуаната са злобни , обидни , винаги с голяма доза агресивност ...... Това показва какво е нивото на тези хора , които могат само да мразят и да лепят етикети , които могат само да забраняват ......... Марихуаната освобождава духа ви хора , освобождава мисленето ви , спрете да бъдете роби на политиците на медиите , всички ви лъжат искат ви зависими от техните наркотици , затова забраняват природните блага ..
157
0
 
6
 
! Отговори
Interist преди 11 години
Хората са го измислили а не като нашите *** всъщност не *** а измамници искат определени кръгове от хора да се облагодетелства искат да се отчита парата на определени хора а не да влизат в хазната на държавата тва е на първо място. Второ и не по-малко важно е това да се даде на хората право на избор дали да пият ракия или да изпушат една цигара, защо не направят едно проучване в Бг колко хора са умрели от РАКИЯ в Бг и колко от марихуана и пак повтарям въпроса КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОВА?