Съединените марихуански щати

Дегустатор на трева се учудва: получава пари, за да се друса
28 дек 2012 21:50, Елка Василева
214
Съединените марихуански щати
Снимка: архив, Reuters

На това му се вика мечтана професия: да бъдеш дегустатор на марихуана. Всяка седмица Уилям Брийтс публикува отчет за дегустациите си на канабис в сп. "Уестуърд" в Денвър, щата Колорадо. От тази равносметка става ясно, че няма само един вид марихуана, а има най-различни сортове трева, носещи екзотични имена като Пурпурна страна или Ананас експрес, пише „Монд“.

Брийтс /това е псевдоним, означаващ трето лице, единствено число на глагола дишам – бел. прев./ през 2010 г. стана първият критик на марихуаната в САЩ. Тогава ставаше дума за марихуана за медицински цели, а Колорадо по онова време беше един от 18-те американски щата, разрешили използването на леката дрога за терапевтични цели.

В един от първите си анализи Брийтс сподели учудването си, че получава пари, за да се друса и че някой възстановява разходите му за седмичната му доза. Неговата работа обаче е свързана и с отговорности.

"Трябва да пиша статии, да спазвам срокове, а имам главни редактори", разказва Брийтс. За Коледа журналистът дори състави списък с препоръчани от него подаръци. Начело в списъка беше електронният джойнт, инхалатор с размерите на химикалка.

Медицинската марихуана имаше голям успех в Колорадо, един щат, чието население не изглежда чак толкова зле /тук затлъстелите хора са най-малко в целите САЩ/. Над 107 000 пациенти от Колорадо получиха карта, която им дава право да консумират марихуана. В щата сега има повече диспансери за канабис отколкото кафенета от веригата Старбъкс.

Продажбите на марихуана се оценяват на 200 милиона долара /около 150 милиона евро/ само за тази година. От тази сума няколко милиона отиват у данъчните власти, които се обогатяват по този начин, дори и ако това не се нрави на съдебните власти. Производителите бяха така благоразумни да работят с властите, за да елиминират черните овце /разрешителното струва 18 000 долара и служи за финансиране на специален отдел, създаден от силите на реда/.

Предвид успеха на марихуаната за медицински цели Колорадо преодоля следващия етап и на 6 ноември легализира притежаването на една унция марихуана /заедно с щата Вашингтон/.

Привържениците на тази идея бяха с 250 000 повече от противниците. Разликата беше по-голяма от преднината на Барак Обама пред Мит Ромни на президентските избори, състояли се на тази дата.

Губернаторът от Демократическата партия Джон Хикънлупър се съобрази с това решение и обнародва закон, който регламентира марихуаната подобно на алкохола, без да крие, че прилагането на този нормативен акт ще бъде сложно. "Според федералния закон марихуаната продължава да си остава незаконна дрога", предупреди той. "Така че не вадете веднага пакетите с Чийтос и Голдфиш /крекерите, които похапват обикновено пушачите на марихуана/", добави той.

Оттогава в щата е настъпила истинска какофония. Местната полиция припомня, че не е натоварена директно с прилагането на федералните закони, но в окръзите, които гласуваха против закона, прокурорите не се отказват от съдебното преследване.

Няколко общини пък избързаха и забраниха местата за продажба на марихуана, разрешавайки същевременно на жителите да притежават 6 растения канабис в затворено помещение.

Правителството на Обама стъпва на хлъзгав терен. В единствения си коментар по въпроса президентът, голям пушач на марихуана като юноша в Хаваи, не искаше да отсъжда прекалено строго. "Имаме си други проблеми за решаване", каза той. И американците са съгласни с него. Шейсет и четири процента от тях смятат, че федералното правителство не трябва да се меси, ако даден щат разреши марихуаната на местно ниво.

В Денвър обаче нещата са достигнали следващ етап. Този на регламентирането. Според закона за легализиране на марихуаната купувачите и потребителите трябва да са навършили 21 години. Забранено е както при тютюна да се пуши на обществено място. И както при алкохола се забранява шофирането под въздействие на канабиса /проект на закон налага ограничението от 5 нанограма тетрахидроканабинол - главната активна съставка на марихуаната - на милилитър кръв/.

В началото на януари парламентът на Колорадо ще започне да проучва условията за регламентиране на пазара. Може би ще ограничи още повече разрешения сега тетрахидроканабинол. А що се касае до транспорта, то служителите на Управлението за безопасност на полетите вече подчертаха, че пътниците могат да пътуват с разрешената лична доза марихуана, но само от Колорадо до Вашингтон.

Перспективата за легализиране обаче породи истинска треска за новото зелено злато. Бизнесът е тук със своите бизнесмени с костюми и вратовръзки и със своя холдинг, чийто акции се котират на борсата.

Това е сферата на бъдещето, написа сп. "Нюзуик" след посещение в складове в предградие на Денвър, където се отглежда тревата, на изкуствена светлина и на фона на класическа или хард рок музика, в зависимост от стила, който стимулира растежа. В сектора вече няма нищо хипарско. Сортовете марихуана носят специалните за сортовете вино наименования, например Reserva privada. В диспансерите тревата се държи в прозрачни буркани, подредени на лавици. В един от тези "дворци на канабиса", които са едновременно почивни центрове и билкови аптеки, човек може да си купи шоколадови десертчета, мюсли, хотдог, но всичките с канабис. Както и газирана напитка, наречена Дикси Иликсърс /осем различни аромата, от праскова до нар/.

Тютюневата промишленост е нащрек, готова да се преориентира. "Филип Морис" е отдал под наем свои складове за целите на отрасъла. Според допитване на Галъп от ноември американците, благосклонно настроени към легализирането на марихуаната /46 процента/, са се удвоили за 15 години. Страната остава разделена, но краят на забраната настъпва, ако се съди по примера на Колорадо.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
5
 
5
 
! Отговори
Павел преди 11 години
Трябва да се разрешат всички видове наркотици в САЩ,колкото повече мъртви американци толкова по добре за света..............
155
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щатите може да се деградирали , но легализирането на марихуаната само може да ги посъбуди , каква е тази държава дето забранява на хората нещо което засяга само и единствено тях ???? Всеки който е против легализацията на леките наркотици , е комунист и лош родител , Защото умните родители знаят как да предпазят децата си , като им обяснят подробно за ефекта за всичко без да забраняват. Когато видиш ограда ти се иска да я прескочиш , не градете прегради градете пътеки ......
154
0
 
11
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Шепа хора на управляват ,и са превърнали повечето хора на зомбита ,немогат да мислят свободно извън общопритите правила .наистина щеше да бъде прекрасно ако политиците са почтенни и гледат интересите на хората ,ако медиите говореха само истината ,ако фармацията се интересуваше повече за здравето на хората а не само да се водят от печалбита ,виждаме че системата е порочна ,значи някъде нещо куца някой ни лъже ,какво трябва да се случи още за да се осъзнаят всички хора .
153
7
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
Ай де про американски *** сега е момента да се изнасяте към помийната яма сащ,и да се присъедините към 84 милиона американци,без пенсии и осигуровки но във същото време тази страна води кървави войни за милиарди долари,супер а...........
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алкохолът най лошият и деградиращ наркотик е легализиран и се приема за мъжко да се напиеш ,в какво общество са на поставили .От хората се иска да работят до преумора ,някой търсят дори и в Америка да работят втора или трета работа ,личният живот е на заден план ,малкото свободно време ,което има остава да си почине пред телевизора където в повечето случаи тече пропаганда или ако има малко повече време алтернативате е да пие алкохол в някое заведение ,за вакнция почти няма време или пари .
151
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е чудесна новина,защото пълната деградация на сиониските агрикански щати -САЩ продължава с пълна сила след като си напълниха армията с лизбийки и ***,след като всеки втори е побъркан *** готов да влезе в някое училище и да избива невинни деца ,сега освен пуканките и колата дето плюскат и лочат мазни и дебели *** и латиноси пред телевизора докато гледат поредната холивудска боза .ще могат и да смръкнат за успокоение от безсмисленият им животец и по някоя марихуана
150
0
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До to6koНе мисля, че интелигентен е = на възпитан :) Напротив ! Интелигентността не е еднозначно понятие и включва редица компоненти включително и възпитание ! Както казах един лекар е образован ,но не означава ,че е интелигентен въпреки ,че е добър специалист в областта си ,ако той не знае как да се държи след употреба на 2 чашки ракия , или ако не знае закона на ОМ /елементарни неща ,които интелигентните хора би трябвало да знаят/ !
149
3
 
2
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
Абе господа от днес.бг, не че съм против, дори напротив, ЗА съм легализирането на марихуаната в БГ, има много положителни ефекти след това, но тази пропаганда идва в повече. Вие за няма два месеца всяка седмица поне по една статия имате за легализирането на марихуаната. Кой е вашия Джаро?! А тези пичове цяла унция им разрешили :X Тва са около 28 грама. Аз онзи ден се оглеждам като престъпник като си взех една унция, а тея легално си носят в тях :) Breads = бреийдс, а не брийтс :)
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е ,дозата прави отровата .
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Конопът /марихуаната/ е изключително полезно за индустрията растение с минимални грижи по отглеждането му. По скоро трябва да се мисли в тази насока. Иначе всичко опира до мярката, всяко лекарство може бъде отрова.
146
0
 
1
 
! Отговори
to6ko преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ ДО 137Не мисля, че интелигентен е = на възпитан :)
145
2
 
3
 
! Отговори
марихуана а не тютюн преди 11 години
Сега разбрахте ли защо е тази истерия срещу тютюнопушенето?
144
0
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Съгласен съм ,че ако човек може да чете може много да прочете и да си помогне в битието ,както и духовно ,но той може да може и да чете но нищо да не чете или нищо полезно да не е прочел ,може да чете и пълни глупости и лъжи като е образован .Човек иначе може добре да е възпитан и без да може да чете а друг ,който много добре може да чете и пише може да са го възпитали много лошо и това да доведе до деградиране на личноста му .
143
1
 
1
 
! Отговори
от 153 преди 11 години
Веселично, колко си смешен не е истина. Сам си биеш плюсове на *** си постове.Голям си.....)))))
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веселинчо, брат..честно да ти кажа ставаш за смях вече. Инфантилността ти не те оправдава тук.
141
2
 
2
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 147 ,надявах се да покажеш някаква висша интелигентност с твоята грамотност и да интелигентно да се обосновеш ,може би си се иноксикирал грамотно с много ненаркотичерн алкохол рано сутринта и ти е трудно ,ако е така бих те разбрал .Нищо де ,продължавай в същият дух ,далче ще стигнеш .
140
2
 
8
 
! Отговори
не ги харесвам преди 11 години
Узакониха гей браковете ,узакониха леките наркотици ,утре ще узаконят убийствата ,а после още кой знае какво само и само да се печелят пари ,пари,и пак пари !!!!! Аз не харесвам САЩ и водената от тях политика !!! Когато бедните и надрусани американци се хванат за оръжието ,а те всички имат ,САЩ ги чака нова гражданска война ,този път на расов принцип !!
139
0
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До VeselinДо 140 ,добре като си толкова грамотен и интелигентен ,каква е връзката между грамотноста и интелигентноста ,може би този който има по малко правописни грешки има свръхсъзнание и е светец :) . Нека аз ти отговоря !1.ГРАМОТЕН : ЗНАЕ ДОБРЕ ДА ЧЕТЕ ,ПИШЕ И СМЯТА 2.ОБРАЗОВАН : ЧОВЕК В ВИСШЕ ОБР. ,КОЙТО Е СПЕЦИАЛИСТ В ОБЛАСТТА СИ ,НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ,ЧЕ Е ИНТЕЛИГЕНТЕН3.ИНТЕЛИГЕНТЕН : ЧОВЕК ПРИРОДНО ВЪЗПИТАН ЗНАЕЩ ДА СЕ ДЪРЖИ КУЛТУРНО ,СЪЩО ТАКА ОБРАЗОВАН И ИМАЩ ПОНЯТИЕ ОТ ПОЧТИ ВСИЧКО
138
2
 
1
 
! Отговори
до 144 преди 11 години
Мисля си, че правиш разлика между мъдростта на някой неграмотен дядо и интелигентността на образован човек! Надявам се поне.
137
3
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
До VeselinАма ти май наистина си голям ***, човече. Патологичен.