Съединените марихуански щати

Дегустатор на трева се учудва: получава пари, за да се друса
28 дек 2012 21:50, Елка Василева
214
Съединените марихуански щати
Снимка: архив, Reuters

На това му се вика мечтана професия: да бъдеш дегустатор на марихуана. Всяка седмица Уилям Брийтс публикува отчет за дегустациите си на канабис в сп. "Уестуърд" в Денвър, щата Колорадо. От тази равносметка става ясно, че няма само един вид марихуана, а има най-различни сортове трева, носещи екзотични имена като Пурпурна страна или Ананас експрес, пише „Монд“.

Брийтс /това е псевдоним, означаващ трето лице, единствено число на глагола дишам – бел. прев./ през 2010 г. стана първият критик на марихуаната в САЩ. Тогава ставаше дума за марихуана за медицински цели, а Колорадо по онова време беше един от 18-те американски щата, разрешили използването на леката дрога за терапевтични цели.

В един от първите си анализи Брийтс сподели учудването си, че получава пари, за да се друса и че някой възстановява разходите му за седмичната му доза. Неговата работа обаче е свързана и с отговорности.

"Трябва да пиша статии, да спазвам срокове, а имам главни редактори", разказва Брийтс. За Коледа журналистът дори състави списък с препоръчани от него подаръци. Начело в списъка беше електронният джойнт, инхалатор с размерите на химикалка.

Медицинската марихуана имаше голям успех в Колорадо, един щат, чието население не изглежда чак толкова зле /тук затлъстелите хора са най-малко в целите САЩ/. Над 107 000 пациенти от Колорадо получиха карта, която им дава право да консумират марихуана. В щата сега има повече диспансери за канабис отколкото кафенета от веригата Старбъкс.

Продажбите на марихуана се оценяват на 200 милиона долара /около 150 милиона евро/ само за тази година. От тази сума няколко милиона отиват у данъчните власти, които се обогатяват по този начин, дори и ако това не се нрави на съдебните власти. Производителите бяха така благоразумни да работят с властите, за да елиминират черните овце /разрешителното струва 18 000 долара и служи за финансиране на специален отдел, създаден от силите на реда/.

Предвид успеха на марихуаната за медицински цели Колорадо преодоля следващия етап и на 6 ноември легализира притежаването на една унция марихуана /заедно с щата Вашингтон/.

Привържениците на тази идея бяха с 250 000 повече от противниците. Разликата беше по-голяма от преднината на Барак Обама пред Мит Ромни на президентските избори, състояли се на тази дата.

Губернаторът от Демократическата партия Джон Хикънлупър се съобрази с това решение и обнародва закон, който регламентира марихуаната подобно на алкохола, без да крие, че прилагането на този нормативен акт ще бъде сложно. "Според федералния закон марихуаната продължава да си остава незаконна дрога", предупреди той. "Така че не вадете веднага пакетите с Чийтос и Голдфиш /крекерите, които похапват обикновено пушачите на марихуана/", добави той.

Оттогава в щата е настъпила истинска какофония. Местната полиция припомня, че не е натоварена директно с прилагането на федералните закони, но в окръзите, които гласуваха против закона, прокурорите не се отказват от съдебното преследване.

Няколко общини пък избързаха и забраниха местата за продажба на марихуана, разрешавайки същевременно на жителите да притежават 6 растения канабис в затворено помещение.

Правителството на Обама стъпва на хлъзгав терен. В единствения си коментар по въпроса президентът, голям пушач на марихуана като юноша в Хаваи, не искаше да отсъжда прекалено строго. "Имаме си други проблеми за решаване", каза той. И американците са съгласни с него. Шейсет и четири процента от тях смятат, че федералното правителство не трябва да се меси, ако даден щат разреши марихуаната на местно ниво.

В Денвър обаче нещата са достигнали следващ етап. Този на регламентирането. Според закона за легализиране на марихуаната купувачите и потребителите трябва да са навършили 21 години. Забранено е както при тютюна да се пуши на обществено място. И както при алкохола се забранява шофирането под въздействие на канабиса /проект на закон налага ограничението от 5 нанограма тетрахидроканабинол - главната активна съставка на марихуаната - на милилитър кръв/.

В началото на януари парламентът на Колорадо ще започне да проучва условията за регламентиране на пазара. Може би ще ограничи още повече разрешения сега тетрахидроканабинол. А що се касае до транспорта, то служителите на Управлението за безопасност на полетите вече подчертаха, че пътниците могат да пътуват с разрешената лична доза марихуана, но само от Колорадо до Вашингтон.

Перспективата за легализиране обаче породи истинска треска за новото зелено злато. Бизнесът е тук със своите бизнесмени с костюми и вратовръзки и със своя холдинг, чийто акции се котират на борсата.

Това е сферата на бъдещето, написа сп. "Нюзуик" след посещение в складове в предградие на Денвър, където се отглежда тревата, на изкуствена светлина и на фона на класическа или хард рок музика, в зависимост от стила, който стимулира растежа. В сектора вече няма нищо хипарско. Сортовете марихуана носят специалните за сортовете вино наименования, например Reserva privada. В диспансерите тревата се държи в прозрачни буркани, подредени на лавици. В един от тези "дворци на канабиса", които са едновременно почивни центрове и билкови аптеки, човек може да си купи шоколадови десертчета, мюсли, хотдог, но всичките с канабис. Както и газирана напитка, наречена Дикси Иликсърс /осем различни аромата, от праскова до нар/.

Тютюневата промишленост е нащрек, готова да се преориентира. "Филип Морис" е отдал под наем свои складове за целите на отрасъла. Според допитване на Галъп от ноември американците, благосклонно настроени към легализирането на марихуаната /46 процента/, са се удвоили за 15 години. Страната остава разделена, но краят на забраната настъпва, ако се съди по примера на Колорадо.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
1
 
! Отговори
до 144 преди 11 години
Връзката е, че като прочетеш два пъти "грамотностТа" с двойно "т" и си правиш някаква изводи, иначе не. Най-малкото можеше да се научиш да слагаш интервал след препинателните знаци, но явно интелигентността ти пречи.
135
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най ми кеф лятото на селце да се опъна на терасата,вечерта на ясно небе,да запаля една 120-ка пълна с качествена мара,да се взирам в звездите и луната,слушайки веселата песен на щурците в двора.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веселине, ако се свържеш с *** и Марио- 37, и напишете някой научен труд, ще поставите началото на нова космическа ера!
133
4
 
2
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 140 ,добре като си толкова грамотен и интелигентен ,каква е връзката между грамотноста и интелигентноста ,може би този който има по малко правописни грешки има свръхсъзнание и е светец :) .
132
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bulgarite rabotqt na zapad dokato poluchat sozialni.ottam natatuk stavat pulni paraziti za obstestwoto.I taka do pensia.I kato wzemat pensia se vrustat da jiweqt v BG
131
2
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ ДО 137 преди 11 години
До VeselinВеско ,ти откри нова теория бе ! Направо ме разсмя : грамотността на човек няма никаква връзка с неговата разумност ,интелигентност и образованост ! За разумността съм съгласен ,дори и най-необразованото *** да го попиташ колко е 10+10+5-3 ,ще ти отговори ,т.е. има разум в главата ! Ноооо да ми казваш ,че грамотността няма нищо общо с интелигенстността и образованието ,просто ще извиняваш ! Твойта теория ще я кръстим : теорията на Веселин !
130
3
 
8
 
! Отговори
гуру преди 11 години
Плюете щатите, но те са години пред нас, да не говорим за русия, която в момента е под ботуша на путин и върви назад. Не че сащ са демокрация, но в русия със сигурност е диктатура, почти както в китай. Иначе по въпроса: разрешават тревата, скоро и хтс може да легализират, но гъбите и лсд-то ще останат доста дълго в списъка на забранените вещества. Причината е една - те са истинските вещества, които ти отварят очите. Дотогава - медитирайте!
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, да, прав си! Интелигентен, но неграмотен! Напълно в унисон с другите ти разсъждения!
128
0
 
5
 
! Отговори
до 134 преди 11 години
А ти даже и не работиш, доколкото си спомням. Висиш на гърба на германеца и явно го мислиш за по-низш от теб. Кога ли ще ви натирят и вас от Европа, там където сте дошли от чукарите.
127
7
 
3
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 136 ,така е винаги съм бил зле по български ,но математиката много ми вървеше в училище след това и в университета ,но грамотноста на човек няма никаква връзка с неговата разумност ,интелигентност и образованост .
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодаря на Веселин, че хвърли светлина върху политическата система. Изключителен анализ! Браво, продължавай в същия дух и ще постигнеш много! Все пак, преди да даваш съвети на хората, вземи се ограмоти! Писал си "кооперации", а може би си имал предвид "корпорации". Да ти хвърля и аз малко светлина, пише се "украсена", а не "окрасена".
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдааа, това е факт, който много дразни!
124
8
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Виждам ,че спорът прерастна в това : къде е по-хубаво ,в САЩ или в Русия ?Ще си позволя да си дам "некомпетентното" мнение !Тук в Германия не съм видял американец да дойде и да търси работа ,но руски емигранти има на всяка крачка !
123
0
 
7
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Смешно ни е в какво са вярвали племаната колко богове са имали ,а сега имаме един ,богът на парите ,търсят се постоянно големи обороти и печалби ,трябва да се създава не много качествена стока за да има постоянно производство ,но Земята е с ограничени ресурси .Не ис дават сметка ,че парите нямат никакво покритие ,един голям балон са и по всяко време могат да загубят стойноста си .
122
0
 
9
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Нека малко светлина да хвърля и върху политическата система ,направили са я така ,че хората да си мислят ,че имат свобода на избор а всъщност всички те служат на големите кооперации и енергийни гиганти ,които са вкарали обществото в тази тяхна капиталистическа колониална система окрасена с думата демокрация да не звучи грубо ,която система потъпква всякакви човешки и морални права ,зомбирали са обществото .След време ,ще се гледа на тази система ,както сега се гледа на комунизма .
121
2
 
5
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
В много свери хората сме заблуждавани и лъгани ,общо взето се цели хората да са един срещу друг да има разделение .Може би скоро като рухне дивият капитализъм повече хора ,ще се пробудят .
120
1
 
9
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Не съм опитвал марихуана и тем подоби щуротии ,но съм чел доста по темата ,и според мен елита е разбрал за свойствата на много от така наречените халюциногени и неискат хората да се пробуждат ,а трябва да останат по дълго в тази хипноза ,в която са ги вкарали и медиите вършат прекрасна работа ,хората и вярват безприкословно друга истина за тях няма .
119
2
 
0
 
! Отговори
руская девошка преди 11 години
Я тоже пьйла 2 ботилки водку и гуляю : БААРАНЯ БАРАНЯ , СУДАРИНЯ БАРАНЯ ...
118
0
 
13
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Всъщност има голяма пропаганда относно така наречените дроги ,но заливат обществото с една от най лошите алкохолът,но на него не се казва така .Всъщност естествените халюциногени повдигат съзнанието на човек и се разбира в каква лъжа и робство са вкарани хората ,а това не е добре за системата защото застрашава власта им ,затова има яростна пропаганда против всякакви халюциногени .Разбира се има и лоша дрога - твърдата дрога и тази която води до пристрастяване .
117
3
 
1
 
! Отговори
руснак преди 11 години
Я не хочу марихуану ,я хочу водку ! Я пьйл 2 ботилки водку и гуляю :НАША МАША ЗАБОЛЕЛА ЗАХАТЕЛА МАЛАКОНЕ ПОПАЛА ПОД КАРОВКУ ,А ПОПАЛА ПОД МЕНЯ ...