Съединените марихуански щати

Дегустатор на трева се учудва: получава пари, за да се друса
28 дек 2012 21:50, Елка Василева
214
Съединените марихуански щати
Снимка: архив, Reuters

На това му се вика мечтана професия: да бъдеш дегустатор на марихуана. Всяка седмица Уилям Брийтс публикува отчет за дегустациите си на канабис в сп. "Уестуърд" в Денвър, щата Колорадо. От тази равносметка става ясно, че няма само един вид марихуана, а има най-различни сортове трева, носещи екзотични имена като Пурпурна страна или Ананас експрес, пише „Монд“.

Брийтс /това е псевдоним, означаващ трето лице, единствено число на глагола дишам – бел. прев./ през 2010 г. стана първият критик на марихуаната в САЩ. Тогава ставаше дума за марихуана за медицински цели, а Колорадо по онова време беше един от 18-те американски щата, разрешили използването на леката дрога за терапевтични цели.

В един от първите си анализи Брийтс сподели учудването си, че получава пари, за да се друса и че някой възстановява разходите му за седмичната му доза. Неговата работа обаче е свързана и с отговорности.

"Трябва да пиша статии, да спазвам срокове, а имам главни редактори", разказва Брийтс. За Коледа журналистът дори състави списък с препоръчани от него подаръци. Начело в списъка беше електронният джойнт, инхалатор с размерите на химикалка.

Медицинската марихуана имаше голям успех в Колорадо, един щат, чието население не изглежда чак толкова зле /тук затлъстелите хора са най-малко в целите САЩ/. Над 107 000 пациенти от Колорадо получиха карта, която им дава право да консумират марихуана. В щата сега има повече диспансери за канабис отколкото кафенета от веригата Старбъкс.

Продажбите на марихуана се оценяват на 200 милиона долара /около 150 милиона евро/ само за тази година. От тази сума няколко милиона отиват у данъчните власти, които се обогатяват по този начин, дори и ако това не се нрави на съдебните власти. Производителите бяха така благоразумни да работят с властите, за да елиминират черните овце /разрешителното струва 18 000 долара и служи за финансиране на специален отдел, създаден от силите на реда/.

Предвид успеха на марихуаната за медицински цели Колорадо преодоля следващия етап и на 6 ноември легализира притежаването на една унция марихуана /заедно с щата Вашингтон/.

Привържениците на тази идея бяха с 250 000 повече от противниците. Разликата беше по-голяма от преднината на Барак Обама пред Мит Ромни на президентските избори, състояли се на тази дата.

Губернаторът от Демократическата партия Джон Хикънлупър се съобрази с това решение и обнародва закон, който регламентира марихуаната подобно на алкохола, без да крие, че прилагането на този нормативен акт ще бъде сложно. "Според федералния закон марихуаната продължава да си остава незаконна дрога", предупреди той. "Така че не вадете веднага пакетите с Чийтос и Голдфиш /крекерите, които похапват обикновено пушачите на марихуана/", добави той.

Оттогава в щата е настъпила истинска какофония. Местната полиция припомня, че не е натоварена директно с прилагането на федералните закони, но в окръзите, които гласуваха против закона, прокурорите не се отказват от съдебното преследване.

Няколко общини пък избързаха и забраниха местата за продажба на марихуана, разрешавайки същевременно на жителите да притежават 6 растения канабис в затворено помещение.

Правителството на Обама стъпва на хлъзгав терен. В единствения си коментар по въпроса президентът, голям пушач на марихуана като юноша в Хаваи, не искаше да отсъжда прекалено строго. "Имаме си други проблеми за решаване", каза той. И американците са съгласни с него. Шейсет и четири процента от тях смятат, че федералното правителство не трябва да се меси, ако даден щат разреши марихуаната на местно ниво.

В Денвър обаче нещата са достигнали следващ етап. Този на регламентирането. Според закона за легализиране на марихуаната купувачите и потребителите трябва да са навършили 21 години. Забранено е както при тютюна да се пуши на обществено място. И както при алкохола се забранява шофирането под въздействие на канабиса /проект на закон налага ограничението от 5 нанограма тетрахидроканабинол - главната активна съставка на марихуаната - на милилитър кръв/.

В началото на януари парламентът на Колорадо ще започне да проучва условията за регламентиране на пазара. Може би ще ограничи още повече разрешения сега тетрахидроканабинол. А що се касае до транспорта, то служителите на Управлението за безопасност на полетите вече подчертаха, че пътниците могат да пътуват с разрешената лична доза марихуана, но само от Колорадо до Вашингтон.

Перспективата за легализиране обаче породи истинска треска за новото зелено злато. Бизнесът е тук със своите бизнесмени с костюми и вратовръзки и със своя холдинг, чийто акции се котират на борсата.

Това е сферата на бъдещето, написа сп. "Нюзуик" след посещение в складове в предградие на Денвър, където се отглежда тревата, на изкуствена светлина и на фона на класическа или хард рок музика, в зависимост от стила, който стимулира растежа. В сектора вече няма нищо хипарско. Сортовете марихуана носят специалните за сортовете вино наименования, например Reserva privada. В диспансерите тревата се държи в прозрачни буркани, подредени на лавици. В един от тези "дворци на канабиса", които са едновременно почивни центрове и билкови аптеки, човек може да си купи шоколадови десертчета, мюсли, хотдог, но всичките с канабис. Както и газирана напитка, наречена Дикси Иликсърс /осем различни аромата, от праскова до нар/.

Тютюневата промишленост е нащрек, готова да се преориентира. "Филип Морис" е отдал под наем свои складове за целите на отрасъла. Според допитване на Галъп от ноември американците, благосклонно настроени към легализирането на марихуаната /46 процента/, са се удвоили за 15 години. Страната остава разделена, но краят на забраната настъпва, ако се съди по примера на Колорадо.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
do 123 преди 11 години
", а другите по-скромни и не пюещи по никого но обичащи американците "Муахахахахххаха..на колко трева си хамериканизиран изпушен мозък????
115
13
 
13
 
! Отговори
АНКЕТА преди 11 години
Виждам ,че се разделихте на 2 фронта ,едните русофили и хулещи американците , а другите по-скромни и не пюещи по никого но обичащи американците ! Та въпросът ми е : КОЕ Е ПО-ДОБРЕ :ДА ИЗПУШИШ ЕДНА МАРИХУАНА НА ДЕН В САЩ И ДА СИ ГЛЕДАШ РАБОТАТА ИЛИ ДА СИ ПОЧИТАТЕЛ НА ВОДКАТА В РУСИЯ,ДА ПИЕШ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО И ОЧИТЕ ТИ ДВЕ ДА НЕ ВИЖДАТ И ДА НЕ МОЖЕШ ДА СЕ КОНЦЕНТРИРАШ В НИЩО ! + ЗА САЩ - ЗА РУСИЯ
114
0
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До ЧИЧИБAБАМоите хора по кърджалийско и лудогорието са умни и рационално мислещи ,за разлика от такива като теб ! Затова наркомани сред моите хора почти няма ,всички са на полето и работят ,а сред твоите хора е трагедия - барове ,дискотеки ,проституция ,кражби и дрога !
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЧИЧИБАБАНеговите хора не са по кърджалийско , а в столипиново и шекер махала !
112
6
 
2
 
! Отговори
ЧИЧИБAБА преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ Аз искам да ме изнасилят 20 дрогирани *** !Твоите хора по кърджалийско няма да садят само тютюн ,а ще пафкат и тревица.
111
22
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
За съжаление ще се разреши и узакони всичко ,което носи печалба на определени хора ! Мисля ,че всякакъв коментар е излишен !
110
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-сбъркано извратено общество от хамериканците. И тия се имат за най-стойностните в цял свят. ***. Ето затова Путин спря децата на Русия да отиват при такива извратени скапаняци.Мачкай Владимир хамериканските ***! Ако това се беше случило в Русия, веднага *** с промитите мозъци като Странджата и някои други хамерикански *** щяха да нададат вой до небесата от подигравки, но щом това става в САЩ- всичко е в реда на нещата. Скапани хамерикански ***!
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма празно! Такава мощна кампания срещу тютюнопушенето се плаща от някой. Ясно вече от кой, от наркокартелите.
108
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ са наркомани до един, а Уорлик едно пиянде.
107
0
 
2
 
! Отговори
112 преди 11 години
Защо? Той така иска и 86 го иронизира! Не си разбрала ПРАВИЛНО . 86 НЕ ОДОБРЯВА ТОВА!
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 86Дрислю.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМИТЕ НА JESSIE VENTURA CONSPIRACY THEORY И ЩЕ ВИ СТАНЕ ПРЕДЕЛНО ЯСНО КАКВО СЕ СЛУЧВА. МНОГО Е ИНТЕРЕСНО!!!
104
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно САЩ и ЕС имат общо виждане и политика да заменят тютюневите цигари с марихуана. Жалко за това, талко и че ще дойде и при нас с всички последици от това
103
0
 
2
 
! Отговори
do107 преди 11 години
Abe ia go mani toia smotk ! Kakvo mu obiasniavash, ostavi go da si gnie tam.
102
5
 
3
 
! Отговори
ДО97 преди 11 години
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНЕ, ЕДНА МАЙКА СЕ ОПИТВА ДА ПОМОГНЕ НА ДРУГИ РОДИТЕЛИ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ ДРОГА И ЛОШО ВЛИЯНИЕ. А ВИЕ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНЕ САМО СЕ ЗАЯЖДАТЕ И ПЛЮЕТЕ С ГРОЗНИ ХРАЧКИ ВЬРХУ МЬКАТА И. И ИМАТЕ НАГЛОСТТА ДА СЕ ПРАВИТЕ НА НЕЩАСТЕН ! ЗАСРАМИ СЕ ,ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН. А ПОВЯРВАЙ МИ ТАКА БЬРЗО СЕ ВЛИЗА В РЕЛСИТЕ В USA ,ЧЕ НЕ СЕ УСЕЩАШ КОЛКО ПРИМЕРЕН И ВЬСПИТАН СИ СТАНАЛ!!! ТАКА, ЧЕ ИСКРЕННО ТИ ПОЖЕЛАВАМ ДА СИ СМЕНИШ ПРОСТАШКИЯ ТОН !!!
101
0
 
8
 
! Отговори
$ преди 11 години
ТОВА Е ПОЛИТИКА, КАРТЕЛИТЕ ПРАВЯТ ПАРИ И КОРПОРАЦИИТЕ СЬЩО , ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО
100
3
 
9
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
А защо алкохола и тютютна са легализирани? Защо за тях може, а за марихуаната не? Ами те са много по-вредни, доказан факт. И нищо не си пробвал явно, марихуаната притъпява всякаква агресивност, точно от алкохола стават "рамбовци". Колко катастрофи и побоища стават след употреба на алкохол? Стадото обаче не може да мисли самостоятелно...
99
8
 
3
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
От алкохола и цигарите умират милиони хора всяка година, от марихуана няма потвърден случай на смърт. Смърт за алкохолните и тютюневи наркомани.
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СМЪРТ ЗА НАРКОМАНСКАТА ЦИОНИСТКА ИМПЕРИЯ !!!
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е като да не съм пробвал повечето видове наркотици, но според мен не трябва да се легализират. ей ги местните всички са въоржени, като се напафкат, или нашематят и стават рамбовци...