Съединените марихуански щати

Дегустатор на трева се учудва: получава пари, за да се друса
28 дек 2012 21:50, Елка Василева
214
Съединените марихуански щати
Снимка: архив, Reuters

На това му се вика мечтана професия: да бъдеш дегустатор на марихуана. Всяка седмица Уилям Брийтс публикува отчет за дегустациите си на канабис в сп. "Уестуърд" в Денвър, щата Колорадо. От тази равносметка става ясно, че няма само един вид марихуана, а има най-различни сортове трева, носещи екзотични имена като Пурпурна страна или Ананас експрес, пише „Монд“.

Брийтс /това е псевдоним, означаващ трето лице, единствено число на глагола дишам – бел. прев./ през 2010 г. стана първият критик на марихуаната в САЩ. Тогава ставаше дума за марихуана за медицински цели, а Колорадо по онова време беше един от 18-те американски щата, разрешили използването на леката дрога за терапевтични цели.

В един от първите си анализи Брийтс сподели учудването си, че получава пари, за да се друса и че някой възстановява разходите му за седмичната му доза. Неговата работа обаче е свързана и с отговорности.

"Трябва да пиша статии, да спазвам срокове, а имам главни редактори", разказва Брийтс. За Коледа журналистът дори състави списък с препоръчани от него подаръци. Начело в списъка беше електронният джойнт, инхалатор с размерите на химикалка.

Медицинската марихуана имаше голям успех в Колорадо, един щат, чието население не изглежда чак толкова зле /тук затлъстелите хора са най-малко в целите САЩ/. Над 107 000 пациенти от Колорадо получиха карта, която им дава право да консумират марихуана. В щата сега има повече диспансери за канабис отколкото кафенета от веригата Старбъкс.

Продажбите на марихуана се оценяват на 200 милиона долара /около 150 милиона евро/ само за тази година. От тази сума няколко милиона отиват у данъчните власти, които се обогатяват по този начин, дори и ако това не се нрави на съдебните власти. Производителите бяха така благоразумни да работят с властите, за да елиминират черните овце /разрешителното струва 18 000 долара и служи за финансиране на специален отдел, създаден от силите на реда/.

Предвид успеха на марихуаната за медицински цели Колорадо преодоля следващия етап и на 6 ноември легализира притежаването на една унция марихуана /заедно с щата Вашингтон/.

Привържениците на тази идея бяха с 250 000 повече от противниците. Разликата беше по-голяма от преднината на Барак Обама пред Мит Ромни на президентските избори, състояли се на тази дата.

Губернаторът от Демократическата партия Джон Хикънлупър се съобрази с това решение и обнародва закон, който регламентира марихуаната подобно на алкохола, без да крие, че прилагането на този нормативен акт ще бъде сложно. "Според федералния закон марихуаната продължава да си остава незаконна дрога", предупреди той. "Така че не вадете веднага пакетите с Чийтос и Голдфиш /крекерите, които похапват обикновено пушачите на марихуана/", добави той.

Оттогава в щата е настъпила истинска какофония. Местната полиция припомня, че не е натоварена директно с прилагането на федералните закони, но в окръзите, които гласуваха против закона, прокурорите не се отказват от съдебното преследване.

Няколко общини пък избързаха и забраниха местата за продажба на марихуана, разрешавайки същевременно на жителите да притежават 6 растения канабис в затворено помещение.

Правителството на Обама стъпва на хлъзгав терен. В единствения си коментар по въпроса президентът, голям пушач на марихуана като юноша в Хаваи, не искаше да отсъжда прекалено строго. "Имаме си други проблеми за решаване", каза той. И американците са съгласни с него. Шейсет и четири процента от тях смятат, че федералното правителство не трябва да се меси, ако даден щат разреши марихуаната на местно ниво.

В Денвър обаче нещата са достигнали следващ етап. Този на регламентирането. Според закона за легализиране на марихуаната купувачите и потребителите трябва да са навършили 21 години. Забранено е както при тютюна да се пуши на обществено място. И както при алкохола се забранява шофирането под въздействие на канабиса /проект на закон налага ограничението от 5 нанограма тетрахидроканабинол - главната активна съставка на марихуаната - на милилитър кръв/.

В началото на януари парламентът на Колорадо ще започне да проучва условията за регламентиране на пазара. Може би ще ограничи още повече разрешения сега тетрахидроканабинол. А що се касае до транспорта, то служителите на Управлението за безопасност на полетите вече подчертаха, че пътниците могат да пътуват с разрешената лична доза марихуана, но само от Колорадо до Вашингтон.

Перспективата за легализиране обаче породи истинска треска за новото зелено злато. Бизнесът е тук със своите бизнесмени с костюми и вратовръзки и със своя холдинг, чийто акции се котират на борсата.

Това е сферата на бъдещето, написа сп. "Нюзуик" след посещение в складове в предградие на Денвър, където се отглежда тревата, на изкуствена светлина и на фона на класическа или хард рок музика, в зависимост от стила, който стимулира растежа. В сектора вече няма нищо хипарско. Сортовете марихуана носят специалните за сортовете вино наименования, например Reserva privada. В диспансерите тревата се държи в прозрачни буркани, подредени на лавици. В един от тези "дворци на канабиса", които са едновременно почивни центрове и билкови аптеки, човек може да си купи шоколадови десертчета, мюсли, хотдог, но всичките с канабис. Както и газирана напитка, наречена Дикси Иликсърс /осем различни аромата, от праскова до нар/.

Тютюневата промишленост е нащрек, готова да се преориентира. "Филип Морис" е отдал под наем свои складове за целите на отрасъла. Според допитване на Галъп от ноември американците, благосклонно настроени към легализирането на марихуаната /46 процента/, са се удвоили за 15 години. Страната остава разделена, но краят на забраната настъпва, ако се съди по примера на Колорадо.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
аребе преди 11 години
До 204Че ти да не си мислиш, че Боб Марли е умрял от трева?!? Никой не твърди, че канабисът има безсмъртни свойства, а по-скоро че няма толкова вредни; в някои случаи по-скоро има дори лечебни свойства, но далеч не е панацея. Ти на децата си(ако имаш или когато имаш) даваш ли да пушат, пият и е*ат, че иронично пишеш да се дава трева от ранна детска възраст? За да не се употребява масово от ранна детска възраст единственото решение е да има контрол, а това означава тревата да не е забранена!
195
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До до спонти 208Съвсем случайно или по-скоро нарочно съм запознат с тези неща. За съжаление онкологичните заболявания са безброй и лечението им не винаги е успешно. Не трябва да се забранява възможността марихуаната да помогне на когото може.
194
1
 
2
 
! Отговори
до спонти преди 11 години
равят със стреса.Позволява по различен начин да се почуства музиката и другите изкуства.От марихуаната се извлича маслото и то е много ценно в медицината,лекува онкологични и други заболявания.Но всичко е въпрос на знание,как да се употребява правилно и разумно.Всичко друго което се продава от дилъри и подобни хора е НАРКОМАНИЯ.НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДА ОТ КОЕ Е НОРМАЛНО.И ЗАЩО ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ КРИЕШЕ ТОЗИ МЕТОД ЗА БОРБА С РАКА..ЗНАЕШЕ СЕ ОТ МАЛЦИНА.ПОЛЗВАХА Я КАТО НАРКОТИК ЗА НАРОДА.
193
1
 
2
 
! Отговори
до спонти преди 11 години
Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива , променя себеоценката и усещанията за пространство и време. При високи дози е възможно да се наблюдават слаби халюцинации, предимно при хора, които имат опит с употребата на халюциногени. Наблюдават се по-често слухови, отколкото зрителни халюцинации, възможни при висока доза са леки халюцинации със затворени очи. Според употребяващите, тревата има успокояващо действие и им помага да се сп
192
0
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
В Израел има програма за медицинска употреба на марихуана. Има сортове с различно предназначение. Марихуаната е единственото природно средство за лечение на глаукома. При онкоболните помага за преодоляване на гаденето при лъче- и химиотерапия. Има обезболяващо въздействие. Остава открит въпросът за контролът при използването на тревата. В мафиотска държава няма как. Иначе си е наркотик. Не е за препоръчване да го ползват здрави хора.
191
2
 
1
 
! Отговори
До Дядо преди 11 години
Аде,бе дядо пиши нещо,виждам че много ги разбираш.Щото ние у нашто село ядем доматите с колците и не разбираче много,много от тия хубави работи.Ша *** прощаваш ама съм любознателен и аку може напиши ми как да го мземам тоя ялексир,щото смятам вече да ставам модерен пич Не ща да съм *** кату ония дето не земат.
190
2
 
2
 
! Отговори
Баба ти преди 11 години
Сигурно и Боб Марли е бил толкова добре запознат с марихуаната,затова се споминал.Бог да му прости ,че бил вещ в тази област.Ние невежите и простаците ще минем и без тревата на боговете.Щом му се иска на човечеца нека да я ползва,предлагам още от детска възраст да привикнем децата си към това лечебно удоволствие.Така те ще се чустват още от детските си години силни и щастливи.Бат Боко да вземете в парламента да вкарате закон и децата на България да са мили,добри и послушни за напред.Какъв кеф!!!
189
1
 
2
 
! Отговори
аребе преди 11 години
...аргументи в своя защита, а не обичайните клишета, че друсали само слабите, а другите били силни, че наркотиците(винаги обобщено без разлика) убивали и други такива, родени от главите на незапознати и по-лошото-неискащи да разберат нещо ново. Затова и още някои си мислят, че марихуаната се инжектира, а от мастурбирането се ослепявява и са твърдо убедени че са прави.
188
1
 
2
 
! Отговори
аребе преди 11 години
И аз, както повечето хора мога да кажа, че разсъждавах в същата равнина, която ни учат от малки-с много забрани и дезинформация. Принципното ми отрицателно мнение за наркотиците+многото предразсъдъци ме водеха до същите глупости, които някои умници против канабиса пишат. Е, напънах се да вникна по-дълбоко в тази тема и наистина съм изумен какви неистини и повърхностни мнения витаят в обществото по този въпрос. Много малка бройка са тези, които отричат тревата, но прилагат все пак някакви...
187
2
 
3
 
! Отговори
Дядо преди 11 години
До мама Като гледам "борещите се" и "справящите се се сами" си мислят че марихуаната е бягство от действителността показват единствено колко са невежи говорейки абсолютно наизуст. За простаците работата е ясна само дето като се видят в големи пари обикновено започват направо с кокаин. Питайте повечето мутро-чалгар/ки/и. А ако се погледнат ПТП или криминалните хроники направо трябва да забранят алкохола - смазващо превъзходство над всички останали в-ва в подпомагането на погребалния бизнес.
186
3
 
3
 
! Отговори
мама преди 11 години
Остава предизвикателството за хората,отричащи марихуаната,да поднасят мнението си по-културно и аргументирано.Защото засега го правят доста примитивно,а това говори достатъчно!!!
185
3
 
1
 
! Отговори
мама преди 11 години
Останах с впечатление,че тука е пълно с бездушни и озверели простаци,които нямат рационално решение за такива проблеми.Мнението на 188 е абсолютно вярно,но не виждам други мислещи хора,които с умерени думи да ме убедят,че марихуаната е някакъв тежък наркотик,който подлежи на строги нормативни забрани и гонения на вещици.В българското обществено съзнание трудно ще се зародят въпроси за полезността на този 100% натурален,органичен продукт.Или поне ще го оставим за неопределено бъдеще...
184
1
 
3
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Издръжката на един затворник надминава 1000 лева месечно,ръбове!Топло, храна , па стени па надзиратели, баня,доктор и т.н.И от къде на къде да държим затворени наркоманите и да ги храним, щото много сме паралии ,нали?Има смешни работи-стотни от грама намерили и в затвора!
183
0
 
4
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Да бе, хайде и алкохола да обявим за забранен, и който се хване пиян-в затвора!Представяте ли си какво веселие ще настане за полицаи, надзиратели, па съдии, па прокурори!Всеки ден по хиляда осъдени!Всеки ден- хиляда в затвора!На издръжка на тъпанарите, дето се прехласват по поицейщината.В Калифорния се усетиха, че половината бюджет на щата отива за издръжка на затвори, и щата им фалира , но нали преди това угаждаха на любителите на строги закони и "здрави"ръце?
182
2
 
3
 
! Отговори
мама преди 11 години
191 - жестоко грешиш,а и такива неща не се пожелават,когато имаш страх от Бог и поне капчица морал!!!Как не те е срам!!Умолявам всички хора да се говори повече за това-особено,когато става въпрос за такива страшни болести като РАК и МС.Хора като 191 могат да докажат единствено,че нямат нито родители,нито деца!Темата е изключително сериозна и не бива да се допускат подигравки,особено от хора,които НЯМАТ отношение по темата!
181
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 11 години
Ами ционистите бая зор ще видят,ако вземат да отстраняват всеки,който не е със тях.Богоизбраните да слязат на Земята и да видят действителноста в очите,че цял свят реве от тях и вече ще им е трудно на политическата сцена с тия номера.
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SVETOVEN HAOS SKRIT POD MASKATA NATECHENA DEMOKRACIA. I RIMSKATA IMPERIA E VARVIALA PO TOZI PAT. ZALKO CHE CHOVECHESTVOTO NE SE ICHI OT GRESKITE SI ,A UPORITO GI POVTARIA.
179
2
 
2
 
! Отговори
мама преди 11 години
Да продължавам ли?Следващият ми пост ще е за духовното и религиозното значение на използването на марихуана.Но май няма смисъл.Интересно е все пак,дали крайни противници по темата `трева` са готови да изслушат и уважат чуждата позиция?Някой?
178
3
 
4
 
! Отговори
мама преди 11 години
Изключителни са болкоуспокояващите качества на марихуаната - в България,въпреки че е нелегална се употребява от онкоболни,стига да имат възможност да си я набавят.За ужас на майките-марихуаната е от най-добрите средства при нормално раждане-далеч от вредите на епидуралната упойка и банките с окситоцин.Тревата проявява още едно чудодейно влияние - върху болестта множествена склероза,която е нелечима със съвременните мед. средства.
177
1
 
5
 
! Отговори
До Мама преди 11 години
Мамче, много си права.Но това се прави в специализирани заведения наречени болници и се прилага от лекари със нужната подготовка и знания.А не всеки да си пише свободни съчинения,че били много полезни,то и меда е полезен,но взет в големи или неправилни дози е отровен.