Coca-Cola е откраднала френски Дядо Коледа

Театрална трупа твърди, че концернът е плагиатствал рекламна концепция
Обновена: 29 дек 2012 11:53 | 29 дек 2012 11:48, Бойчо Попов
45
Coca-Cola е откраднала френски Дядо Коледа
Royal De Luxe са известни със своите гигантски фигури. Снимка: Ройтерс

Френска театрална трупа, която вече причини истински фурор в част от Европа със своите огромни марионетни фигури, ще подаде съдебен иск срещу американския концерн Coca-Cola, предаде AFP.

Основаната през 1979 г. улична театрална трупа Royal De Luxe обвинява американската компания, че е използвала за своята тазгодишна коледна рекламна кампания фигура на Дядо Коледа, която имитира гигантска маринетка на Royal De Luxe.

"Coca-Cola се свърза с нас през май, за да създадем за нея коледна реклама. Те искаха висок 12 метра Дядо Коледа, който да се движи като великан“, обяви през тази седмица трупата в Нант. Молбата била отклонена, както и всички други подобни заявки на частни компании.

През декември членовете на трупата с изненада видели рекламния Дядо Коледа на Coca-Cola, един „тъжен плагиат" на театралния гигант. Марионетката Дядо Коледа се изявява в промоционално видео на концерна. Пред висок блок в градски квартал фигурата му се появява от гигантски пакет и с помощта на много деца причинява истинска бъркотия. Royal De Luxe говори за "изнасилване" на своето творение по отношение на "пози, движения, действия, погледи".

Гигантите на произхождащата от Нант театрална трупа Royal De Luxe можеха да се видят вече пред милионна публика по целия свят. За Деня на съединението през 2009 г. в Берлин повече от 1,5 милиона зрители придружиха висока 7,50 м марионетка и гигантският, висок 15 метра неин спътник по пътя им през столицата.

Oще подобни любопитни икономически новини за света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Coca-Cola
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажи му франсе и не го обиждай повече... няма такива боклучиви ***, от много личен опит го знам...
34
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само не разбрах къде е проблема. От Кока кола са поискали да им направят фигура, французите отказали и от кока кола я направили на друго място. къде е плагиатството. Все пак кока кола са искали фигура, не рекламна стратегия, те стратегията са си я имали , просто им е трябвало някой да направи фигурата. Франсета какво ги бъка това, те нали са отказали
33
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЗИ ЕВРЕЙСКА ПИКОЧ КАКА КОЛА Я ИЗПОЛЗВАМ САМО СРЕЩУ РЪЖДА , ЗАЩОТО ПО ДОБРЕ РАЗЯЖДА РЪЖДАТА ОТ МЕТАЛИТЕ ,ДАЖЕ И ОТ ПРЕОБРАЗУВАТЕЛИТЕ ЗА РЪЖДА ДЕТО ГИ ПРОДАВАТ ПО БИТОВИТЕ ХИМИИ , НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА СЪМ ПОБЪРКАН ДА ПИЯ ТАЗИ ОТРОВНА ПОМИЯ ,ЗАТОВА ОСВЕН ИЗВОРНА ВОДИЧКА , ПИЯ СИ И ДОМОШАРКА РАКИЙКА СЪС ШОПСКА , ДОМАШНО ВИНЦЕ ЗИМАТА И ЛЯТОТО МНОГО БИРА , РАЗБИРА СЕ С ЯКО МЕЗЕ ПОРАСНАЛО НА КОКАЛ
32
8
 
35
 
! Отговори
шопа преди 11 години
от сто баира билкиот20 к-ра жилки-и една пу-ка гола-Те това е кока -кола
31
11
 
40
 
! Отговори
КАД преди 11 години
Кой пък я пие тая американска помия...Една сокоизтисквачка е 100 лева, две кила портокали са 2 лева...
30
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички мошета да си вземат по една бутилка от любимата им кока-кола да си я набият в задниците и като развъртят капачките за да използват газировката за начална скорост да се пръждосат към ционистките клоаки сащ и изрел
29
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шматки, кока-кола не е решила, не ви е купила барабар с панелките.
28
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що ли па верно не се върне комунизма, да ви затворят границите, да гледате руска телевизия, да се редите на опашки за кока-кола, да пафкате само стюардеса и бт, цело лето да варите лютеница ...много просто племе ей, тая мъка по москва направо ви е съсипала бе.
27
8
 
39
 
! Отговори
Бай Онзи преди 11 години
Учени създали устройство с което можело да се предсказва бъдещето. Световно представяне всички президенти се събрали и задават въпроси за бъдещето.Путин задава въпрос на машината:- Ще има ли трета световна война?- Ще има.- Ще я има ли Русия?- Ще съществува.- Мойте близки ще бъдат ли живи?- Да.- А аз ще бъда ли жив?- Да.Тогава Буш решил да си направи майтап и попитал:- А колко ще струва Кока-Колата в Америка, след войната?- Три рубли. . .
26
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците са виновни за всичко, а кока-кола е най вредната напитка ...Ами палете моторите към Русия, наливайте се с водка, харчете си рублите и си стройте комунизма там.
25
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми нормално е да краднат тия от кока -кола защото собствениците на тази компания са си 100% еврюхи и като такива им е заложено в гените да крадат , друг е въпроса ,че се намират полуграмотни чалгари дето редовно си лочат от тази отровна и изключително вредна пикня колата
24
12
 
40
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Пълен бойкот на всички американски *** за да сте живи и здрави!На всяка кола и генномодифицирани помии трябва да се слагат снимки на средностатистически американци за да се види до какво води употребата им !
23
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da behta dali link na videoto a? ama to e po lesno samo copy-paste na statiqta ot kolkoto da napi6e6 ne6to novo
22
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Десетки години преди Coca Cola да използват образа на стареца в червено (1931), други компании като White Rock Beverages (1915), списанието Puck magazine (началото на 20-ти век) и New York Times (1927) са използвали същия образ, това, че Coca Cola (рисунките на Хадън Съндблом) популяризира образа, не означава, че Дядо Коледа е неин продукт.
21
9
 
42
 
! Отговори
американски бизнес преди 11 години
Кока Кола разяжда ръждата много добре ! "Напитките на Кока Кола се използват като пестициди в Източна Индия. Това откриха индийски фермери в провинцията Чатисгарх. За тях Колата е много по-евтина от истинските пестициди, и в пъти по-ефикасна. Кока Кола и Пепси имат и двете Ph под 3 и позитивно ORP излизащо около +250mV, правещо т.н "напитки" силно киселинни и токсични за всичко живо. Все повече хора прибягват към колата като ефикасен заместител на химическите препарати."
20
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато един продукт се наложи толкова масово в света, като колата, това допуска риска да се използва за масово поразяване. Наистина, колата може да е била безвредна някога, но когато става масова напитка, неминуемо се превръща в потенциално средство за манипулиране на здравето на всички, които я консумират по света. Така е с всичко, което стане масово.
19
8
 
38
 
! Отговори
КиК преди 11 години
Всъщност оригинала е на македонците!!!
18
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За неуките, които си мислят, че съвременния образ на Дядо Коледа е създаден от кока кола:snopes/holidays/christmas/santa/cocacola.asp
17
11
 
42
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Кока Кола е най-вредното нещо на земята. Защото е американска, а всичко американско е вредно. И ГМО са гадни. И те са американски. И фракинга е опасен. Американски. Вместо да подписва закони забраняващи осиновяването Путин да издаде указ закриващ САЩ и връщане на територията и на индианците. Какъв хубав свят без Америка. Франция и Русия световни лидери. Френската любов побеждава тотално. Алкохолизма превзема Европа и след това света. Ех само Америка да я нямаше. И като се събудите.........
16
9
 
34
 
! Отговори
от 18 преди 11 години
Като допълнение ще добавя, че говоря за завършения образ на Дядо Коледа, с червеното палто, ръкавици, ботуши и голям корем.