Съдят училище заради забрана мюсюлманките да носят хиджаб

Според родители е грях момичето да бъде без кърпа пред учители мъже
3 яну 2013 20:52,
37
Съдят училище заради забрана мюсюлманките да носят хиджаб
Снимка: архив, Reuters

Родители, които проповядват исляма, съдят училище, забранило на мюсюлманските деца да носят традиционния ислямски шал за глава, пише английският сайт "Дейли мейл".

Те започнаха съдебната битка с гръцко православно училище в южен Лондон, след като неговото ръководство забранило на 9-годишната им дъщеря да носи хиджаб.

Според родителите това би било грях, ако главата на дъщеря им остане непокрита в присъствието на учители от мъжки пол, тъй като тя вече навлизала в пубертета.

След като не успели да спечелят подкрепа от страна на училищното ръководство, родителите инициирали правни действия, за да отменят забраната.

Сега училището е изправено пред  Върховния съд с обвинение към него, че политиката за униформи в образователната институция е нарушение на религиозната свобода на децата.

Според директорката на училището, Кейт Маглиоко, родителите били информирани за политиката на униформи в училището още когато момичето е станало ученичка на 7-годишна възраст.

„Училището ни е изправено пред Върховния съд заради родителите на мюсюлманско момиче. Според тях след като дъщеря им вече е на 9 години, значи е навлязла в пубертета и би било грях, ако се показва непокрита в присъствието на учители от мъжки пол“, обяснява директорката.

„Политиката ни на униформи е споделена с родителите на децата и аз трябва да следвам правилата“, допълва Кейт Маглиоко.

По нейни думи детето е дошло от частно училище, а самите родители активно са настоявали детето им да посещава училището. Освен това в предварителни разговори те били запознати с правилата на обличане в образователната институция.

„Те наистина са много добро семейство и ситуацията в момента е много неприятна и за двете страни“, допълва директорката.

В самия сайт на училището "St. Cyprian" пише, че “учениците ще придобият много знания и умения, за да постигнат пълен потенциал и да допринесат за положителното развитие в едно разнообразно мултикултурно общество.“

Освен това пише, че „училището ще уважава религиозните вярвания на целия персонал, ученици и родители“.

Според правилата за обличане в училището момичетата трябва да носят тъмносиньо палто, допълнително сако, пола, бяла риза и син пуловер, но не се споменава забрана на хиджаб.

Вече има няколко такива случаи, в които учiлища са изправени пред съда заради униформата на мюсюлмански ученици.

Шабина Бегум успешно осъди училище, което преди 6 години й забранило да носи традиционна ислямска рокля.

Съдебно заседание относно деветгодишното момиче ще се проведе следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ислямхиджаб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
vessy.bennington преди 11 години
Не стават хора от тези ... същества ... Така и не разбрах защо изобщо ходи на училище ? :D
30
0
 
1
 
! Отговори
МАЯ преди 11 години
най важното е че училището е гръцко, те са знаели от начало в кое училище отива дъщеряим, да си бръкнат в джобовите да си направят тяхно училище, не на готово
29
0
 
0
 
! Отговори
съветниците? преди 11 години
Неуспешна антимюсулманска пропаганда!!!Всъщност НАПАДКИТЕ СА НЕДИРЕКТНО СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО.Защо религиозно мюсулманско с-во ще запише детето си в православно у-ще,а после ще го съди.Няма съмнение,че някои"доброжелателни"съветници с един куршум два заека нацелват.По интересно е на Шабина кои са СЪВЕТНИЦИТЕ!Мюсулманите признават Исус Христос за велик пророк и ,че Той ще унищожи даджал=антихриста.
28
0
 
9
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Щом си отишъл в чужда страна,следва да уважаваш нейните порядки,а не да налагаш своите.Като не са съгласни да си отиват от където са дошли
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E това е пълна простотия- като не им харесва защо идват в нашите държави да си седят в тяхните и никои няма да им забранява нищо.Като си в някоя от талибанските им държави защо има всякакви забрани за християните и неможеш да осъдиш никоя държава.А идват при нас и почват да реват това не ми дават,помощи не ми дават еми какво правите тук хайде да ви няма-върнете се там където в 21в още ги убиват с камъни защото погледнала друг
26
1
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
zashto arabite ne si otvoryat tyahni uchilishta a iskat da uchat v pravoslavni?za mene tova si e chista provokaciya.samo tova uchilishte li e v london?suaditska arabiya ima pari za djamii v strani ot evropa a ne dava pari za uchilishte v london.da byaha dali pari za obrazovanie na miusulmanite.po-lesno se upravlyava neuk narod.natam ni tikat i nashite politici dupedavci.hristiyanstvoto postepenno umira.
25
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Muslemskite madrasi v Pakistan,Saudi arabela i Indonezia da se globat 5 milijarda dolara zatova 4e ne propovjadvat Hristijanstvo.
24
0
 
10
 
! Отговори
учуден преди 11 години
Как може мюсюлманите да съдят училище в което има християнски порядки.Вие да сте чували някъде за обратното?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такава клоака като Ингилистан.
22
3
 
4
 
! Отговори
пампаец преди 11 години
в момента целият свят чака нова религия. Не лъжлива, като вече същесвуващите!
21
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 11 години
В еврейските училища "йешиви" защо не се приемат неевреи, и някой съди ли ги за това?
20
0
 
22
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
Принуждаването на деца да се увиват във разни черни чаршафи е кощунство спрямо тях. Всеки да си знае мястото - уважавам мюсюлманите емигранти,но само ако идват в Европа за да избягат от фанатизма в държавите си ,а не за да го налагат!
19
1
 
14
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
DO 21 KVI GI PLE6TI6 BE REZAK GRQX BILO KOSATA DA I SE VIJDA A NEE GRQX DA SE 4UKATE S PO KOLKOTO JENI ISKATE 4E I S MAJE 6TOTO VI NE STIGA MRASNI MASLINI IZVRATENI AI VARVETE NA MMM SI
18
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tolkova li ste typi 4e ne razbirate za musulmaniete e grqh ako kosata im se vijda ! tova 4e vie vqrvate v hristiqnstvoto i 4e tam e zabraneno da se psuva a vie bylgarite go pravite vseki den a musulmanite pone imat edno pravilo i go spazvat ne kato vas bylgarite!
17
0
 
15
 
! Отговори
Казуси преди 11 години
1. Тези родители не са ли чели Корана? Там пише, че "истинското фередже е в очите на мъжа"? Като поставят искането дъщеря им да носи забрадка, значи те изпитват подозрения спрямо даскала и допускат, че той може да пожелае 9-годишното им момиче като мъж.Ами че това е косвено обвинение в педофилия! Учителят може да ги осъди!2. Част от текста на правилника на училището не е добре обмислен. Да бяха написали, че не е разрешено да се променя униформата чрез прибавяне на допълнителни части от облекло
16
4
 
0
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
Какво разбираш по демонстриране на полова ориентация? Аз открито съм заявил хомосексуалността си пред всички съученици и не ме интересува.
15
0
 
17
 
! Отговори
ХАК ИМ Е преди 11 години
НА ТЪПИТЕ АНГЛИЧАНИ
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мюсулмани ЕВРОПА не е мюсулмански континент.Хайде събирай си *** и към азия или африкаЕвропа за Европейци
13
1
 
21
 
! Отговори
Пешо Пешката преди 11 години
Всичко отива в джаза напоследък! Щом влиза детето в пубертета, утре ще осъди училището и за това, че не му разрешава да демонстрира нестандартната си полова ориентация! Тези порядки текат от Америка като зловонен ла^йнян канал и поразяват в момента само Европа! На други места никой не ги допуска! Само ние тук сме мнооо цивилизовани и либерални, докато ни затрият като Рим!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия тюрбани ги слагат за да не ги пожелае някой.А те англичанките се дават по лесно и от магистралните така че тез нинджи нямат шанс.