Може ли Франция да постигне целите си в Мали?

Мощта на ислямистите изненада и сега предстои сериозна битка
20 яну 2013 16:08,
83
Може ли Франция да постигне целите си в Мали?
Снимка: Reuters

От самото начало военната интервенция на Франция в Западна Африка има импровизационен характер. Събитията в Мали се развиват с такава скорост, че френската армия трябва да прави множество стратегически ходове в движение.

Сепаратисти и ислямисти настъпиха сериозно към столицата Бамако, като се оказа, че малийските военни части не могат да направят почти нищо, за да ги спрат. Така за френския президент Франсоа Оланд не остана друго, освен да вземе мигновено решение за намеса.

Както изтъкват от БиБиСи, за Оланд изборът е бил прекалено ясен – да прати военни сили в Мали или да гледа отстрани триумфа на екстремистите. Париж избра първото, залагайки на въздушна сила и специални части, които да стабилизират ситуацията в африканската страна.

По принцип Мали е държава с любопитно „оформени“ от френските колонизатори граници – прилича на наклонен голям пясъчен часовник с голям пустинен север и плодородна савана на юг.

Сепаратистите и свързваните с „Ал Кайда“ ислямисти контролират Севера, правителството все още брани Юга.

Настоящите боеве се водят за ключовите позиции около най-тесния участък на „пясъчния часовник“ – мястото, където се свързват северната и южната част. Проблемът за французите е, че бунтовниците са разположени изключително добре, познават региона и не отстъпват.

Битката изглежда все по-трудна за френските части. Все по-отчетливи стават индикациите, че екстремистите са далеч по-добре обучени и въоръжени от очакваното.

Според БиБиСи случващото се в Мали до голяма степен е свързано с конфликта в Либия. Тогава предшественикът на Оланд – Никола Саркози, заедно с Великобритания, даде необходимата военна подкрепа на либийското въстание и режимът на Муамар Кадафи беше свален.

Тази либийска одисея на Саркози обаче сега се връща като бумеранг при приемника му на президентския пост.
Падането на режима в Либия доведе до отваряне на добре запасените складове с оръжие на армията на Кадафи и безплатното и безпрепятствено въоръжаване на множество радикалисти. А много от тези, които сега се сражават в Мали са опитни бойци, калени в битките по улиците на Триполи, Бенгази и т.н.
Така сега за френската армия идва предизвикателството да озапти ислямистите в Мали, където походът на бунтовниците на юг е трудно удържим. А подсигуряването на централната, най-тясна част на Мали е първата цел на френската операция.

Какво ще се случи оттам нататък обаче? Президентът Оланд говори за защита на столицата Бамако, която вече изглежда не чак толкова застрашена. Но държавният глава посочва и възстановяването на териториалната цялост на Мали.

Ако това значи „прочистване“ на Севера (голям колкото Франция и Белгия взети заедно), то мисията на френската армия изглежда наистина мащабна и пълна с неизвестни. Ще са необходими сериозна подготовка и значителни военни ресурси.

Развитието на събитията в Мали определено беше изненада, още повече като се има предвид, че военните експерти на Франция и Европейския съюз очакваха далеч по-дълга подготовка на бунтовниците преди впускането в битка.

В тази връзка беше планирано създаването на мироопазващ контигент в Западна Африка, съставен предимно от страните в региона. Европейският съюз подготвяше и програма за обучение на малийските сили за сигурност.

И може би след няколко месеца на учения, армията на Мали би имала шанс да се бори с екстремистите. С помощта на чуждестранни части, но с главна роля в конфликта.

Скорошното настъпление на бунтовниците обаче осуети този замисъл.

Франция все още се надява, че операцията в Мали може да бъде поета от сформиращия се (вече) бързо африкански корпус под нигерийско командване. Модернизирането на съответните армии също върви с пълна пара.

Друг е въпросът обаче колко рентабилна е тази инициатива. Ефективността на битката с малки групи въоръжени екстремисти в огромен пустинен район е печално известна – справка Афганистан.

Наземната техника няма да свърши кой знае каква работа, независимо колко модерна е тя. Нужна е въздушна сила, нужно е и високотехнологично разузнаване (безпилотни самолети, сателитно проследяване и т.н). А за такава битка африканските държави не са готови.

Други сериозни въпросителни възникват относно това кой ще поеме командването при една многонационална офанзива. Кой кого ще командва? Докъде ще се разпростира френското участие и френското влияние?

Трябва да се отчете, че проблемът в Мали и целия регион е доста сериозен и по-мащабен от терористичните „амбиции“ на Ал Кайда. Може да се каже, че жестоката политическа криза и последвалия военен преврат в Бамако бяха основната предпоставка за възхода на екстремистите на север.

Бедност, суша, политическа нестабилност, корупция... Всички тези проблеми са като катализатор за екстремистите. Ситуацията предполага каузата им да намира поддръжници или поне да не предизвиква сериозна отпор.

И един продължителен, мащабен военен конфликт в ничия земя (малийския Север) може да се превърне в идеалното убежище за „Ал Кайда“ и нейните бойци в Африка. Кризата със заложници в Алжир е най-стряскащото доказателство за подобно твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли Франция да постигне целите си в Мали? moje , kato nqma koi da q spre!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ ЗА ЕНТЕН ПЪТ ! ИСЛЯМИСТИТЕ КОИТО БЯХА "ДОБРИ" В ЛИБИЯ ЗАЩОТО ПОМОГНАХА НА ЮДЕИТЕ ДА УБИЯТ "ДИКТАТОРА" КАДАФИ, /ПАК ПОРАДИ ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ, ИСКАШЕ ДА СЪЗДАДЕ ЗЛАТЕН ДИНАР СРЕЩУ ДОЛАРА/-СЕГА СЕ ОКАЗВАТ ЛОШИ ! ЗАЩОТО В МАЛИ НАСТЪПИХА ФИНАНСОВИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ФРЕНСКИТЕ ЦИОНИСТЧЕТА ! СЛЕДВА УНИЩОЖАВАНЕТО ИМ ! НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ ЗА ЦИОНИСТИТЕ ИМА САМО ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ ! ЦИОНИЗМА Е ЗАБРАНЕН ОТ ООН С РЕЗУЛЮЦИЯ 3379 / 1975г. КАТО ВИД ФАШИЗЪМ !!!!!!!!
71
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
do 76-irancite mogat da vleznat v Siria po pokana na pravitelstvoto na Siria.Frenskite murshi i ti mursho 4e kajete 4e tova e nepriemlivo.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ония банкя маймун не знае ли че Мали е суверенна държава и всяка намеса във вътрешните и работи е интервенция----------------- Французите са там по покана на правителството на Мали.
69
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Do otka4enija shemet trakiec-Tangra ne e trakiiski Bog,Tangra e bulgarski Bog.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Накратко има 2 проблема"Накратко има един проблем. Ще върнат ли гласуването, или ще продължат да гледат сегашния "брой" коментари "0","3","4","7"."0","2","0","5", защото преди имаше по 200, 300, 400, мнения, въпреки нескопосано преведените и смешни статии.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Накратко има 2 проблемаМали има злато и трябва да го присвоимМали се плоди много бързо и трябва да престане да се плоди!
66
0
 
3
 
! Отговори
Бтко ви преди 11 години
Не е лесно и това, да си данъкоплатец в такива гноясали държави като Франция, САЩ и Великобритания! Докато млатеха Кадафи и с парите на данъкоплатците въоръжаваха джихадистите в Либия, анкетите показваха подкрепа на обществото. Сега пак плащат, тоя път да се стреля по тези, които въоръжиха в Либия. Пак има подкрепа! Тези французи *** ли са? И в Сирия пак въоръжават ислямисти, даже имаше нелегални френски спецчасти в началото на войната в Сирия...И бройлерите плащат и подкрепят!
65
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Sveta "zabravi"4e Italia trebvashe da izplashta kolonialni reparacii na Libia.
64
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Kakvo stava be,nali Italia trebvashe da izplashta 5 milijarda evro na Libia?Ili tova neshto se anulira sus zverskoto ubiistvo na Kadafito?
63
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Anglia,Francia,Avstro-Madjaria i Germania sa protiv osvobojdenieto na bulgarite ot Visokata Masonska Muslemska Porta.
62
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Sataninskite svine v London,Washington,Paris,i neonacistkite "budisti"v Germania sa nai-golemite pokroviteli na muslemskata fanatizirana papla4 v Libia,Siria,Balkanite,Kashmir,Pakistan,ruskija Kavkaz.
61
0
 
2
 
! Отговори
зелена книга преди 11 години
Франция жъне плодовете от варваската си политика в Либия.
60
0
 
2
 
! Отговори
Мр.в Килера преди 11 години
Ех, франсета, науранете ги сега урановите рудки грудки
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам страшно се "увеличиха" коментарите след въвеждането на "режима" на регистрацията. Защо от "днес.бг" мълчат като женски полови органи и не излезнат с открита позиция, дали е временен или постоянен? Веселба ставаше преди;-))
58
0
 
2
 
! Отговори
х преди 11 години
кръстоносните походи срещу исляма започнаха.това са междурелигиозните войни за петрол и други подземни богатства.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предпоставките за нахлуване в Либия бяха "кървавия" режим, за Мали са борба със "злите терористи". Сирия(не състояла се) - 'Кървав" режим. ЦЕЛТА е една - ОГРАБВАНЕ на ресурсите на държавата. Режим/Терористи/Режим/Терористи - това е манна небесна за легитимация на военна интервенция, или за новия колониализъм.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ония банкя маймун не знае ли че Мали е суверенна държава и всяка намеса във вътрешните и работи е интервенция ООН е капиталистическа *** и играе и свири на *** на тея държави които са грабили векове а сега се опитват да налагат техната си демокрацийка
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
57 защото морски Мали за разлика от Либия е една демократична страна , дори и Русия този път е на едно мнение със Запада
54
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 11 години
Така,така,защо сега двуличния запад не подкрепя тези бунтовници!!!Ще се радвам ако бъдат избити всички французи в региона.