Без кирилица от 2015 година в Казахстан

Това ще е четвъртата писмена реформа в страната за 100 г.
28 яну 2013 22:16, Елка Василева
271
Без кирилица от 2015 година в Казахстан
Казахстан се отказва от кирилицата. Снимка: архив, Reuters

Въпросът отлежава вече повече от двайсет години, но ето, че е на път да бъде решен: съвсем скоро Казахстан ще замени кирилицата с латиница. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в страната за последните 100 години, пише Дойче веле.

Президентът на Казахстан е твърдо решен да замени кирилицата с латиница. А щом лично той се ангажира с тази задача, значи шега няма. В годишната си реч пред парламента през декември 2012 г. той определи писмената реформа за приоритетен въпрос. Тя всъщност трябваше да бъде извършена през 2025 година, но сега се изтегля с 10 години напред. Причината е повече от прозрачна: през 2017 г. Казахстан ще бъде домакин на световното изложение "Експо" и страната желае да се покаже като модерен член на световната общност. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в Казахстан за последните 100 години.

До Октомврийската революция през 1917 година в Казахстан се използва арабската азбука. По онова време всъщност едва 10% от населението са пишели на нея, тъй като останалите са били неграмотни. Имайки предвид факта, че в арабската писменост за всяка буква съществуват три различни графични знака - в зависимост от това дали тя е в началото, в средата или в края на думата - лингвистите преценили още тогава, че арабската азбука ще задълбочи още повече проблема с неграмотността на населението.

Езикови хибриди

Очевидно и Кемал Ататюрк е мислел по същия начин, след като с писмената реформа от 1928 година той въвежда в Турция латинската азбука. Тогава казахите, които са част от тюркското езиково семейство, използват турската писмена реформа, за да въведат година по-късно свой вариант на латинската азбука. Навремето за това много силно настояват интелектуалните кръгове в страната с аргумента, че всички тюркски народи имат обща идентичност, т.е. нуждаят се и от обща писменост.

Изглежда същите аргументи по-късно използва Сталин, който е бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до един единствен етнос. Част от този план е налагането на кирилицата във всички съветски републики с изключение на Грузия и Армения, на които Сталин позволява да запазят използваното там клинообразно писмо. Изключение се прави и за балтийските републики, които запазват латинската азбука. Молдовците обаче нямат късмет и след реформата започват да пишат на румънски с кирилица.

За кого е непригодна кирилицата?

Кирилицата е създадена специално за богатите на съгласни звукове славянски езици. Затова тя не се оказва много подходяща за романските и тюркски езици, чиито думи са богати на гласни звукове. Тюркските народи в бившия Съветски съюз се опитват да решат този проблем, като добавят към кирилицата няколко нови писмени знака. Това обаче води до нежелана промяна на някои сродни съгласни, тъй като в кирилицата думите се изписват така, както се изговарят. Това създава огромни проблеми най-вече на казахите.

Предстоящата писмена реформа в Казахстан не се подкрепя еднозначно от всички в страната. Противниците на реформата предупреждават, че връщането на латиницата може да доведе до появата на нов масов феномен в страната - нео-аналфабетизъм (неграмотност), който познаваме от Узбекистан. Там много от по-обикновените хора така и не успяха да се нагодят към въведената повторно латиница и продължават да използват кирилицата, с която са свикнали.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: Казахстанкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
6
 
0
 
! Отговори
NIKOS преди 11 години
TUK CARVULITE UPORITO SE OPITVAT DA RE6AT PROBLEMITE NA SVETA NO AKO SI BQHA IMALI MALKO MOZAK V KUHITE IM GLAVI 6TQHA DA SI RE6AT SVOITE SI PROBLEMI
159
0
 
13
 
! Отговори
до 206 преди 11 години
Имаме и кирилица, и латиница. Понеже си имаме наша азбука, но ползваме и чуждата, когато ни е необходимо. А вие си имате само чужда азбука, а ясно е, че народ, който няма свой език и писмо, е обречен на изчезване и духовно затъпяване. Така че вие си имате само латиница, т.е. 50% от възможностите, които имаме ние. Казват, че езикът е проекция на духовното ниво на хората.
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо просто не си измислят азбука с букви представляващи звуците на техния език. В днешно време с технологиите и опита от другите езици спокойно могат да го направят. Иначе само ще си сменят на всеки 20 години азбуката. След 25 год. може да пробват и с китайския.
157
6
 
0
 
! Отговори
DO GANKITATA преди 11 години
Q SI POGLEDNETE SME6NITE SI KLAVIATURI BE GANKITA, VIJTE CHE IMA I LATINICA. KOLKO SMESHNO I JALKO POLOJENIE ZA VAS NALI :))))) AKO NE BESHE LATINICATA SHTQHTE DA STE OSHTE PO NEGRAMOTNI..... JALKI INDIVIDI STE EYYY
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аналфабетизъм, как хубаво звучи!!
155
10
 
2
 
! Отговори
Сакис преди 11 години
Вулгарите пишат на шльокавица, щото са демократи и европейци.
154
2
 
8
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Ми то е ясно, че западът е примитивен и му е нужна примитивна азбука, а вече и на други ***.
153
3
 
15
 
! Отговори
да преди 11 години
Поклон пред Кирил и Методий и учениците им и пред Патриарх Евтимий!--За твое сведение, тия тримата нямат нищо общо с азбуката на която пишем сега. Кирил е създал глаголицата, която не се ползва никъде по света.
152
5
 
29
 
! Отговори
езиковед преди 11 години
Кирилицата е перфектната азбука Няма друга такава , където на всеки звук да съответства буква , със съвсем малки изключения В Германия казваш "ч"- пишеш четири букви " tsch_ , В Англия пишеш "teacher" , четеш тийчъ , а не "теахер или нещо такова .В БГ казваш "учител " и пишеш учител --- колко удобно и лесно е това На френски пишеш 20 букви произнасяш 5 За японските да не говорим С две думи - трябва да въведат КИРИЛИЦАТА навсякъде , да им е удобно на хората
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,като се правиш на цензура,редактирай и онзи *** от коментар 200,ако той не псува,и аз нямаше да го напсувам!Или ще продължавате със селските си номера да кътате дразнителите,пък ако ще да опсуват света.***.И твойта майка.....
150
13
 
4
 
! Отговори
до 203 преди 11 години
българският народ е сред най-древните в света--пълни фантазии драги. вземи прочети малко историяВторо - като имаме азбука, къде са великите български произведения от дълбока древност досега, които са написани на тази азбука и са оказали значимо влияние на света. Няма нито една такова произведение - проза или научен трактат.
149
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единици са народите, които си имат азбука, която е проекция на цялостното им развитие, а се знае, че българският народ е сред най-древните в света. Отворете търсачката, ако нямате време за библиотеки, за да видите, че старобългарският език е най-старият славянски език в света, руснаците са го взели от нас и не само те.Затова който си няма език и собствена писменост, може да си сменя езика как знае, неговото семе е на проветриво място. Другите народи ползват чужди азбуки, затова имат празни букви
148
18
 
2
 
! Отговори
11 преди 11 години
Това ще стане и при нас.Кирилицата е последната желязна завеса между нас и Европа. Нашите деца са наясно и те ще го направят.
147
0
 
6
 
! Отговори
До 200 и 201 преди 11 години
Айде цъкай минуси да ти олекне на жалката душица:)
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да си пишат на Тунгуски ,е нормално все пак тя е символ ,на Русия за тях.Тюрските езици пък точно само кирилицата е способна да им отговори на чуроликането ,ама както и да е език се избира по политически причини.
145
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BAY PANDEL Много по-лесно е да си биеш камшика и да бягаш в бленувания Анадол. Ние българите трябва да разберем,че сме изключителен народ, създали уникална култура. Кирилицата пази нашата национална и славянска идентичност.
144
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Българска азбука Англо-саксонците не могат да простят на славяните това. Затова докато не ни направят като добичета,няма да се успокоят. Ран-Ът !
143
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Осъзнавате ли колеги, какво ОГРОМНО предимство е да имаш СОБСТВЕНА писменост! - адекватна на говоримия език!За горките казахи и латиницата ще е чужда, както и кирилицата, защото казахска писменост няма!Погледнете ги "западняците" - по 3-4 букви изписват, за да означат един единствен звук - като немците, или пишат едно с букви, пък се произнася съвсем различно - като французите и англичаните........Поклон пред Кирил и Методий и учениците им и пред Патриарх Евтимий!Пишете на кирилица! :)
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Препоръчвам ви да прочетете тази статия за да разберете за същността на процесите, които стават в момента във много от мюсулманските страни и кой стои зад тази политикаideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4021:2013-01-18-17-17-13&catid=116:eb-slavkova&Itemid=202Цели се масовата неграмотност на населението, избиването по различен начин на старите и масовото тъпизиране на младите.
141
3
 
23
 
! Отговори
Българска азбука преди 11 години
300 милиона човека в Европа и Азия пишат на кирилица, която е нашата Българска азбука. Смятайте какво огромно е влиянието ни. Дори да е само това, то наистина сме дали много на света. Русия само разпространява влиянието на писмеността ни. От двата факта: 1) Освобождаването на България от турско робство 2) Разпространяването на българската писменост навсякъде където им е възможно става ясно ,че тя работи за нас