Без кирилица от 2015 година в Казахстан

Това ще е четвъртата писмена реформа в страната за 100 г.
28 яну 2013 22:16, Елка Василева
271
Без кирилица от 2015 година в Казахстан
Казахстан се отказва от кирилицата. Снимка: архив, Reuters

Въпросът отлежава вече повече от двайсет години, но ето, че е на път да бъде решен: съвсем скоро Казахстан ще замени кирилицата с латиница. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в страната за последните 100 години, пише Дойче веле.

Президентът на Казахстан е твърдо решен да замени кирилицата с латиница. А щом лично той се ангажира с тази задача, значи шега няма. В годишната си реч пред парламента през декември 2012 г. той определи писмената реформа за приоритетен въпрос. Тя всъщност трябваше да бъде извършена през 2025 година, но сега се изтегля с 10 години напред. Причината е повече от прозрачна: през 2017 г. Казахстан ще бъде домакин на световното изложение "Експо" и страната желае да се покаже като модерен член на световната общност. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в Казахстан за последните 100 години.

До Октомврийската революция през 1917 година в Казахстан се използва арабската азбука. По онова време всъщност едва 10% от населението са пишели на нея, тъй като останалите са били неграмотни. Имайки предвид факта, че в арабската писменост за всяка буква съществуват три различни графични знака - в зависимост от това дали тя е в началото, в средата или в края на думата - лингвистите преценили още тогава, че арабската азбука ще задълбочи още повече проблема с неграмотността на населението.

Езикови хибриди

Очевидно и Кемал Ататюрк е мислел по същия начин, след като с писмената реформа от 1928 година той въвежда в Турция латинската азбука. Тогава казахите, които са част от тюркското езиково семейство, използват турската писмена реформа, за да въведат година по-късно свой вариант на латинската азбука. Навремето за това много силно настояват интелектуалните кръгове в страната с аргумента, че всички тюркски народи имат обща идентичност, т.е. нуждаят се и от обща писменост.

Изглежда същите аргументи по-късно използва Сталин, който е бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до един единствен етнос. Част от този план е налагането на кирилицата във всички съветски републики с изключение на Грузия и Армения, на които Сталин позволява да запазят използваното там клинообразно писмо. Изключение се прави и за балтийските републики, които запазват латинската азбука. Молдовците обаче нямат късмет и след реформата започват да пишат на румънски с кирилица.

За кого е непригодна кирилицата?

Кирилицата е създадена специално за богатите на съгласни звукове славянски езици. Затова тя не се оказва много подходяща за романските и тюркски езици, чиито думи са богати на гласни звукове. Тюркските народи в бившия Съветски съюз се опитват да решат този проблем, като добавят към кирилицата няколко нови писмени знака. Това обаче води до нежелана промяна на някои сродни съгласни, тъй като в кирилицата думите се изписват така, както се изговарят. Това създава огромни проблеми най-вече на казахите.

Предстоящата писмена реформа в Казахстан не се подкрепя еднозначно от всички в страната. Противниците на реформата предупреждават, че връщането на латиницата може да доведе до появата на нов масов феномен в страната - нео-аналфабетизъм (неграмотност), който познаваме от Узбекистан. Там много от по-обикновените хора така и не успяха да се нагодят към въведената повторно латиница и продължават да използват кирилицата, с която са свикнали.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: Казахстанкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президентът на Казахстан иска да отмени кирилицата или народът? Да си направят референдум......
139
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
затова сме на тоя хал държава от продажницинаследници на народа койтож е въвел азбеката я обявяват за руска оказа се че българите освен *** са и неграмотни
138
1
 
2
 
! Отговори
* преди 11 години
До BAY PANDELЛатиницата "много отговаря" на турският език , затова им се е наложило сигурно да прибавят още 4 букви и отделно сумати знаци . Най- ои е добра кирилицата , но заради политика защо да не а забравим !? А после накой хамерикански учен ще я преоткрие и ще се водчр курсове и ще се развие бизнес ...и пр .
137
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро утро, българи! Дали от темата на статията - не знам, ама почти 100% от коментарите са написани на кирилица и мен това много ме радва. Аз съм горда че ползвам кирилица и съм грамотна. А на хората в Казахстан мога само да съчувствам.
136
0
 
2
 
! Отговори
Маймун националист преди 11 години
На 186 : Връзката на румънците с даките е точно такава както на съвременните македонци с Александър и баща му Филип.Те са измислена през 19 век нация от движението на фанариотите,които са преследвали възтановяване на Византия.
135
23
 
3
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
I TUK TRQBVA DA Q MAHNEM. DA VZEMEM ZA PRIMER TURCIQ. POSTEPENO VSI4KI 6TE MAHNAT KIRLICATA.
134
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До жагоНа неграмотните да обясня, че Румъния сменя през 1860 г. кирилицата с латиница, защото Румъния е с РОМАНСКИ НАРОД, тоет латинизирани даки по времето на Римската Империя, която има силно влияние в днешна Румъния/ тогава провинция Дакия или Дачия/. Румънците са много горди с латинския си произход и го изтъкват постоянно на всякакво ниво,както и лингвистичните си връзки с френския , италианския и испанския езици! В Букурещ има и паметник на император Траян, завоювал древна Дачия.
133
1
 
23
 
! Отговори
Жена преди 11 години
Чели ли сте някога нещо на старобългарски - т.нар. църковно-славянски език за да чуете колко мелодично звучи и какъв дълбок смисъл имат думите ? Това е езика,на които все още се служи в някои Църкви в България и почти навсякъде в Русия ! Учили сме го навремето в училище,ама какво сме разбирали тогава от красота на езика и възвишеност на духа...Този език не го заменям с кухо звучащата и "практична" латиница,чрез която се опитват да направят една уравновиловка по света.
132
3
 
5
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Казахи *** каква разлика!!!
131
0
 
1
 
! Отговори
n преди 11 години
Ще добавя, че Орхан Памук не е етичен турчин - той е от кюрдското малцинство.
130
2
 
22
 
! Отговори
Marry_Jane преди 11 години
Ако искат и рода да си сменят,аз България за нищо не я сменям!
129
5
 
1
 
! Отговори
FSM преди 11 години
sistavyame i obshta armiya s turskite republiki dosega im obuchavahme voennite tselta e edna TURAN ( TURKİSTAN) rano ili kisno dneska ili utre tova shte se postigne
128
1
 
1
 
! Отговори
дреме ми на ..... преди 11 години
До до 158Как последни бе,ние сме номер едно !? Другите държави само могат да си мечтаят да са като нас ! Зелени енергии червени енергии ама кат дойде краят на месеца ревеш в енергото. Въпреки това пак си живеем макар и трудничко. Много ми е интересно как един западняк би живял с 200евро заплата тук в България .....
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
итат -"Изглежда същите аргументи по-късно използва Сталин, който е бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до един единствен етнос."--Ако "журналиста" написал тази глупост бе грамотен, то щеше да знае, че Сталин е ГРУЗИНЕЦ и никога не си е поставял за цел да направи всички в СССР грузинци.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно, че в старобългарските извори пише подобно нещо по повод създаването на азбуката от Кирил - българите ще предадат християнството на Бога, разбира се заедно с новата им християнска азбука. Ето това е било самочувствието им - на пряко свързани и едва ли не равни на Бога. А Богът естествено е бил на небето и сред звездите, за чието движение също са имали много знания. Така че още тогава те са я свързвали с космоса и звездите.
125
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казахстанците имали проблеми, от което следва, че ние трябвало да си сменим азбуката!!!! Мнооого умни глави има измежду пишещите тук! Сменям си азбуката, но след японци, китайци, гърци, араби! Да ми дадат личен пример.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
един ден на кирилица ,ще пишем като намерим извънземни . те са някъде там в космоса .
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и все пак, кирилицата излетя в космоса .
122
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами трябва да признаем, че задържането на българското развитие, се дължи главно на турското робство. Защото както се знае, т. нар. ренесансов стил на рисуване се открива в български стенописи още преди падането ни под робство. Този стил на запад го "откриват" след няколко века. Това, наред с азбуката, десетките и стотици хиляди книги и милиони образовани българи по онова време. За да се върнем назад към неграмотност по време на туския 500 г. терор. И да изостанем от Запада. Това е истината.
121
2
 
16
 
! Отговори
brigante преди 11 години
*** ги е яд, че са глупави по подразбиране и не са могли да си измислят азбука, а ползват латиницата, понеже са ги завладявали който свари! хайде сега си постелете персийското килимче, поглед към мека и се кланяйте:)