Без кирилица от 2015 година в Казахстан

Това ще е четвъртата писмена реформа в страната за 100 г.
28 яну 2013 22:16, Елка Василева
271
Без кирилица от 2015 година в Казахстан
Казахстан се отказва от кирилицата. Снимка: архив, Reuters

Въпросът отлежава вече повече от двайсет години, но ето, че е на път да бъде решен: съвсем скоро Казахстан ще замени кирилицата с латиница. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в страната за последните 100 години, пише Дойче веле.

Президентът на Казахстан е твърдо решен да замени кирилицата с латиница. А щом лично той се ангажира с тази задача, значи шега няма. В годишната си реч пред парламента през декември 2012 г. той определи писмената реформа за приоритетен въпрос. Тя всъщност трябваше да бъде извършена през 2025 година, но сега се изтегля с 10 години напред. Причината е повече от прозрачна: през 2017 г. Казахстан ще бъде домакин на световното изложение "Експо" и страната желае да се покаже като модерен член на световната общност. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в Казахстан за последните 100 години.

До Октомврийската революция през 1917 година в Казахстан се използва арабската азбука. По онова време всъщност едва 10% от населението са пишели на нея, тъй като останалите са били неграмотни. Имайки предвид факта, че в арабската писменост за всяка буква съществуват три различни графични знака - в зависимост от това дали тя е в началото, в средата или в края на думата - лингвистите преценили още тогава, че арабската азбука ще задълбочи още повече проблема с неграмотността на населението.

Езикови хибриди

Очевидно и Кемал Ататюрк е мислел по същия начин, след като с писмената реформа от 1928 година той въвежда в Турция латинската азбука. Тогава казахите, които са част от тюркското езиково семейство, използват турската писмена реформа, за да въведат година по-късно свой вариант на латинската азбука. Навремето за това много силно настояват интелектуалните кръгове в страната с аргумента, че всички тюркски народи имат обща идентичност, т.е. нуждаят се и от обща писменост.

Изглежда същите аргументи по-късно използва Сталин, който е бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до един единствен етнос. Част от този план е налагането на кирилицата във всички съветски републики с изключение на Грузия и Армения, на които Сталин позволява да запазят използваното там клинообразно писмо. Изключение се прави и за балтийските републики, които запазват латинската азбука. Молдовците обаче нямат късмет и след реформата започват да пишат на румънски с кирилица.

За кого е непригодна кирилицата?

Кирилицата е създадена специално за богатите на съгласни звукове славянски езици. Затова тя не се оказва много подходяща за романските и тюркски езици, чиито думи са богати на гласни звукове. Тюркските народи в бившия Съветски съюз се опитват да решат този проблем, като добавят към кирилицата няколко нови писмени знака. Това обаче води до нежелана промяна на някои сродни съгласни, тъй като в кирилицата думите се изписват така, както се изговарят. Това създава огромни проблеми най-вече на казахите.

Предстоящата писмена реформа в Казахстан не се подкрепя еднозначно от всички в страната. Противниците на реформата предупреждават, че връщането на латиницата може да доведе до появата на нов масов феномен в страната - нео-аналфабетизъм (неграмотност), който познаваме от Узбекистан. Там много от по-обикновените хора така и не успяха да се нагодят към въведената повторно латиница и продължават да използват кирилицата, с която са свикнали.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: Казахстанкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
13
 
! Отговори
българин преди 11 години
Не се карайте, уважавайте се! Това преди всичко, понеже сме хора, всички ще остареем и ще разберем, че всичките кавги са били безсмислени. Светът го е имал много преди нас, ще го има и след нас. Няма време за глупости, усмихвайте се и уважавайте другия, независимо от етнос или цвят на кожата. Лека нощ!
119
1
 
5
 
! Отговори
brigante преди 11 години
~ 300 милиона души пишат на кирилка и методийка:) иначе статийката сте я краднали от dw deазбуките са 5 защото всичко останало са знаци:) нямат фонеми, а има художествени измишльотини - логота:), които затрудняват човека и той изглежда глупав пред другите художници, които са наизустили повече рисунки:) или демек повече думички:) разни финикийски простотии:) в света ни има гръцка азбука, от която са произлезнали латиницата, кирилицата, грузинската, арменската азбуки! всички др. са рисунки:))))
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 158Има един глупчо, но не знам кой е. Каква точно нова зелена енергия има, която знаеш и не зависи от вятъра и слънцето. А, да може би приливите - морски и особено интелектуалните, на такива като теб. Технологията се развива към все по-голямото разбиване на атома на субатомни частици, отворко. А не към превръщане на хората в дървета. Не хвърляй общи приказки като факти. Ако искаш, ти бъди овчар, твоя воля. Има опити с водородни клетки и др. под., но далеч от нужните мощност и ефетивност.
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май трябвало и вас да ви изпратят заедно с кирилицата
116
1
 
15
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
Пич, успокой топката. Като искаш съмишленици, пиши в турски форуми. Ама да влезеш в български сайт и да пропагандираш за латиница - ти какво очакваш, да ти постиламе червен килим ли. За да те вземе някой сериозно, оправи си малко правописа, че пишеш като първия човек. На първо време слагай точки в края на изречението и тук-таме запетайки. Понеже така е несериозно да се пише. И не се пали толкова, това, че си от малцинствена група, не те прави лош. Лош те прави изказът ти и провокациите.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно бе никой от вас нема грам мозък щом дрънкате глупости в някакъ *** сайт по среднощ.Нема никакво значение българи ли сте,турци ли,или марсянци.
114
5
 
2
 
! Отговори
до 158 преди 11 години
Глупчо, това дето си го писал никога няма да стане. Защото хората въвеждат нови технологии и вървят напред със страшна скорост. Вие докато си държите главите завряни отзад и твърдите че от АЕЦ по хубаво нема ще изпуснете и последния влак към бъдещето на зелената енергия. После пак ще се чудите защо сме последни в Европа.
113
6
 
2
 
! Отговори
до153 преди 11 години
Великата измислена история да знам колко сте велики на 3 язовира за 3 дни а езика може да се спори стотици години и пак нищо и защо трябва да се обяснява само на малцинствата 80 процента обидите не са от малцинствата за вашите могат да колят и бесят по форумите а на малцинствата трябва да им се обяснява че не трябва да им отговаря трябва да са послушни и аз не съм расист и като знаеш кажи ми вие от коя раса сте и малцинствата от коя като знаеш какво е
112
2
 
2
 
! Отговори
до 156 преди 11 години
Човек който е свикнал да живее сред фекалии, никога не можеш да го убедиш че е възможен и друг живот.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 157това са турците много завиждат аз не ги харесвам.Не харесвам тяхната култура,манталитет,двуличност,завист и приятелство
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАми на тия зелени им е много лесно на Запад, където днес са задоволени от всичко. Но в скоро време с изчерпването на енергоресурсите наистина ще трябва да позеленеят, за да могат да фотосинтезират. Разбира се съответно ще трябва да им поникнат листа напролет, които да опадат приз зимата в нашите географски ширини и да изпадат в летаргия. Вече взеха много да преиграват. Всяка крайност стига до абсурд. Например за да не умрем, не трябва да се родим. Това е истина, ама не съвсем.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук по форумите са някакви турчета, които нито са българи с българите, нито ги смятат за турци в Турция. Затова злобата им е голяма, понеже никъде не се чувстват на място, но затова не ги и мразя, понеже и тяхната не е лека.
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 154хаха яд те е нали турчине гадно ти е нека злобей това е ти е в придората.България има аец от 40 години,а анадола все още няма.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 152хаха едва ли турците от анадола трябва да спрат да идват тук за паспорт.
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мамин сладък, с този аргумент за АЕЦ трябва да се срамуваш, а не да се гордееш. Знаеш ли че зелените на запад обмислят да бойкотират купуването на ток произведен от АЕЦ? Явно не знаеш, ти кво ще го правиш тоя ток къде ще си го завираш? Може би там където ще си завираш и ядрения ***.
105
0
 
4
 
! Отговори
до 148 преди 11 години
Ако беше внимавал в часовете по история някога, вместо да надничаш на Айшето под полата в час, щеше да знаеш защо българите се гордеем. Не само защото езикът ни е сред най-старите в света. А класата се познава по това, че умееш да приемаш другите. Като по-малки братя, но да ги уважаваш. Затова аз не съм расист и не мразя малцинствата. Но това не ми пречи да им обяснявам тогава, когато питат и обиждат като малки деца по форумите.
104
1
 
1
 
! Отговори
до149 преди 11 години
Бъди сигурен че най простият със сигурност е по умен от тебе
103
2
 
0
 
! Отговори
до 146 преди 11 години
Ти явно си сляп, щом не можеш да видиш това. Просто те съветвам да отидеш за една седмица в Турция и после ще ми запееш друга песен.
102
0
 
0
 
! Отговори
до маке преди 11 години
как беше ? ювано юванке що не дулада душо .аххаха
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 143ти знаеш ,че турци е пред вратата на ес от над 50 години?????? те за 50 години не са могли да влезнат в съюза и бъдеще няма да влезнат.Турция над 60 години капитализъм ,а все още нямат АЕЦ.Баси срама бих казал аз над 70 милиона са ,а нямат няколко хиляди умни да работят на аец.