Конфликтът в Сирия можел да спре до 2 седмици, ако Турция затвори границата

Сирийската армия си била върнала инициативата според Асад
Обновена: 29 яну 2013 08:31 | 29 яну 2013 08:31, Петя Славова
15
Конфликтът в Сирия можел да спре до 2 седмици, ако Турция затвори границата
Башар Асад. Снимка: Reuters

Ако Турция престане да пропуска през границата си бойци и оръжия, конфликтът в Сирия ще приключи след две седмици. Това е заявил президентът Башар Асад на среща с делегация на арабската общественост в двореца Руада в Дамаск според ливанския вестник "Ал Ахбар", съобщи ИТАР-ТАСС.

Сирийският лидер съобщил на гостите си, че "въоръжените сили на републиката са си върнали инициативата на полесраженията и са постигнали коренен прелом, което скоро ще стане очевидно". Сирийската армия "не позволи на бандитските формирования през изтеклите 22 месеца на кризата да завладеят напълно нито една провинция", подчертал Асад. По думите му "полето на действие" на бунтовниците са областите по границите с Турция, Ливан и Йордания, както и "няколко района" в околностите на Дамаск, където в момента се извършва прочистване, пише БТА.

Президентът заявил също, че с подкрепата си за Сирия Русия "защитава себе си, а не управляващия режим в Дамаск." По адрес на Съединените щати Асад отбелязал, че във Вашингтон "понастоящем не са готови за уреждане на кризата". Едновременно с това той приветствал решението на Държавния департамент да включи в списъка на терористичните организации екстремистката групировка "Джебхат ан Нусра" ("Фронт на победата"), воюваща срещу правителствените войски. Асад заявил, че "това разклонение на Ал Кайда напълно ще бъде унищожено в най-близко бъдеще".

Асад дал да се разбере, че Сирия ще продължи сътрудничеството със специалния представител на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, въпреки че по време на последните преговори алжирският дипломат изглежда "се намирал под определено въздействие на враждебна на Дамаск информационна кампания".

Сирия "успя да преодолее най-трудния участък от пътя и сега се води подготовка за процеса на връщане на бежанците по домовете им, както и за начало на възстановяването", заявил още Башар Асад според ливанския в. "Ал Ахбар".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
ala bala преди 11 години
кххх...как пък го реши?Турция няма нищо общо с вас дупедапвци,накъдето ви кажат на там се обръщате с широко отворени задни части,моля те не слагай една толкова развита държава под общ знаменател с някжо петънце от Европа....
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Асад е обявил, че желае избори. И че не държи да е президент. Ясно е нежеланието на т.нар. опозиция да участва в избори. По простата причина, че те се състоят почти изцяло от несирийци. Чужди арабски войски и наемници.логично, те няма да могат да участват в избори. Което значи, че Асад ще бъде избран отново. За това опозицията не желае да има избори, а искат власт. което значи окупация.А демократичния запад, който се бие срещу същите ислямисти в Мали става просто смешен с позицията си.
10
4
 
6
 
! Отговори
истината боли преди 11 години
гледам и на други форуми и ми направи голямо впечетление където има турска новина там има голям рейтинг на страницата и най много коментари,май турските новини повече ви интересува от българските както и турските сериали,кадето има турски сериал там има голя рейтинг и българите продалжават да ги купуват тези сериали,хахах уж хем ги мразяте ама и без тях не можете самата истина приемете тази истина вече....АМА ИСТИНАТА ВИНАГИ БОЛИ,нали???
9
2
 
11
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Ще смачкаме с Путин жалките плъхове,Башар !!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tozi puk si vqrva oshte 4e shte ostane jiv i shte upravlqva,gadino mrusna Siria e ve4e razvalina 50 god go varna nazad zaradi al4nostta ti,vse nqkoy shte se nameri da ti duhne svesshta,taka i taka vie alevitite palite sveshti.
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Конфликта поне на първо време може да спре и за един ден ако този си подаде оставката , неч е после ще се оправят , но поне един от изтчониците на напрежение ще е неутрализиран , иначе оправия там няма , вижте какво става в Египет , това са народи което са много далеч все още от изгражданенето на нации , та камо ли на граждански общества.
5
6
 
10
 
! Отговори
do nomer 4 преди 11 години
По тв СКАТ даваха ,че част от наемниците които са вкарани в Сирия са български граждани от малцинстватаAmi haide malzinstvata da zaminavat za Siria, da se otturwem ot tqh.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Turzia trebe da sluguva na gospodarite si.Kakvoto te kajat tova e.Turzia sama ne moje da vzeme rechenie.kato Bulgaria , sustoto.
3
11
 
6
 
! Отговори
ьь преди 11 години
Изглежда льохманите много се боят от османския башибозук които ги е управлявал доста време.
2
2
 
39
 
! Отговори
Вижда преди 11 години
Демек, ако американците спрат да дават оръжие на разбойниците от опозицията.
1
17
 
46
 
! Отговори
be_free преди 11 години
Асад мачкай османския башибузук!