Обама ще разрешава превантивни кибератаки

Хакери атакуваха министерството на енергетиката на САЩ
5 фев 2013 08:18, Петя Славова
3
Обама ще разрешава превантивни кибератаки
Снимка: БТА

Министерството на енергетиката на САЩ е станало обект на хакерска атака. Президентът Барак Обама получи зелена светлина да разрешава превантивни кибератаки, предаде Франс прес.

След няколко американски медии, министерството на енергетиката на САЩ на свой ред съобщи, че е станало обект на хакерска атака през януари. При кибернападението, извършено в средата на миналия месец, не е била разкрита поверителна информация. Хакерите обаче са публикували информация за служители и подизпълнители на министерството, пише БТА.

Няколко водещи американски вестници - "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и "Уолстрийт джърнъл" - и социалната мрежа Туитър обявиха в последно време, че са станали обект на кибератаки, които бяха приписани на Китай, отбелязва АФП.

Президентът на САЩ Барак Обама има законното право да нарежда превантивни кибератаки при заплахи от чужбина и наличие на твърди доказателства, съобщи "Ню Йорк таймс", като се позова на поверителен доклад. Белият дом не разкри подробности, но представител на правителството обясни, че Обама е разработил принципи, въз основа на които да бъдат извършвани такива нападение в съответствие с американската конституция и международното право.

Това е станало в момент, когато Съединените щати изготвят за първи път правила за действие на въоръжените сили и разузнавателните служби в случай на големи кибератаки, отбелязва АФП. Нормативната уредба в тази област, подобно на нападенията с безпилотни самолети, е пазена до голяма степен в тайна. За важното значение, което американските власти придават на киберсигурността, обаче говори фактът, че тя е една от малкото сфери, за които министерството на отбраната повишава своите разходи в условия на драстични съкращения.

Според "Вашингтон пост" Пентагонът планира да увеличи чувствително броя на служителите си, които отговарят за киберсигурността, от 900 в момента до 4900.

Според официални информации президентът на САЩ е дал само веднъж зелена светлина за кибератаки - срещу Иран и неговите заводи за обогатяване на уран. Тези нападения показаха, че инфраструктурата на една страна може да бъде унищожена без бомбардировки и без саботажи, пише "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Може и да е верно преди 11 години
Щом стана дума за война, май Щатите ще я загубят. Причина - твърде много са компютъризирали и управлението на военните действия, и самата бойна техника. А добри хакери могат да се родят във всяка нормална страна. Бях чувал, че натовската авиация беше попаднала под хакерски удари по време на гадната война срещу Сърбия 1999 г., когато не успяха да постигнат нищо срещу войската и удариха на терор срещу мирните хора. Влак, мостове, болница.А хакерите били българи, които объркали "Ауаксите".Знам ли?
2
0
 
5
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Третата световна война отдавна е в ход, но е много странна-без оръдия и танкове.Но вредите не са по малки.
1
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
USA PRAVQT KIBERATAKI OTDAVNA PO CELIQ SVQT.NA TQX NE IM STIGA VREMETO I PROSTRANSTVOTO DA PRAVQT ZLINI V TOQ SVQT