Братът на папата: Възрастта започна да му тежи!

Световните лидери изразиха уважение към оттеглянето на Бенедикт XVI
11 фев 2013 15:11,
21
Братът на папата: Възрастта започна да му тежи!
Снимка: архив, Reuters

Папа Бенедикт XVI е бил посъветван от своя лекар да не предприема повече пътувания в чужбина и от месеци обмислял да се оттегли. Това зяви братът на Светия отец - Георг Рацингер, по повод официално потвърденото оттегляне на папата от кабинета на 28 февруари.

Говорейки от дома си в Регенсбург,  Георг Рацингер добавил, че неговият брат вече трудно се придвижва и че оттеглянето му е "естествен процес".

"Възрастта започна да му тежи. На тази възраст моят брат има нужда от повече почивка.", каза 89-годишният Георг Рацингер, цитиран от БТА.

Бенедикт Шестнайсети няма да участва в конклава, който ще избере следващия папа. След оттеглянето си от поста на 28 февруари той ще отиде в папската лятна резиденция в Кастел Гандолфо, а впоследствие ще се премести в манастирска обител във Ватикана.

Още по темата
Има няколко кандидати за папския престол, но никой от тях не е изявен фаворит, за разлика от 2005 г., когато Бенедикт XVI стана папа след смъртта на Йоан Павел Втори.

Италианският премиер Марио Монти заяви, че е "разтърсен от новината".

Германия изрази уважение и признателност към папата от германски произход Бенедикт XVI.

"Германското правителство цени най-високо Светия отец за стореното от него, за приноса му към Католическата църква през живота му. Той заслужава признателността ни за това, че води Църквата в продължение на близо осем години. Той остави свой много личен стил като мислител начело на Църквата и като духовен пастир. Каквито и да са причините за решението му, те трябва да се уважават", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Френският президент Франсоа Оланд определи решението на папа Бенедикт XVI  да подаде оставка като "изключително достойно за уважение".

"Нямам специален коментар по това решение, което е изключително достойно за уважение и което ще доведе до избора на нов папа. Републиката (Франция) приветства папата, който взема това решение, но не е нужно да прави повече коментари за нещо, което принадлежи на първо място на Църквата. Това е човешко решение и се дължи на една воля, която трябва да се уважи", заяви френският президент.

Главният равин на Израел рав Йона Мецгер похвали усилията на папата за диалог между религиите и заяви, че отношенията между Израел и Ватикана никога не са били по-добри.

"По време на управлението му отношенията между Църквата и Главното равинство бяха по-добри отвсякога и се надяваме тази тенденция да се запази. Смятам, че той заслужава голямо признание за развитието на връзките в целия свят между юдаизма, християнството и исляма. Пожелавам му добро здраве и дълголетие", заяви говорител на Мецгер от името на главния равин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Папа Негро преди 11 години
Новият Папа ще е африканец. Името му е Франсис Аринзе.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Пий си лекарствата редовно и ще спреш да бълнуваш,синко.
16
3
 
4
 
! Отговори
ХЙУИЪ преди 11 години
Предлагам да издигнем нашия тиквун за папа:)))
15
5
 
5
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Абе този поне има достойството да се оттежли сам, а не като полския си предшественик агент на Мосад Йоан Павел 2!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sledva6tia papa 4eren 6e se obarne protiv xristianite..asteroid apofis pada 2029 .potop.proro4estvata sa verni
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано не се окаже, че следващияt Папа е последен преди идването на Антихриста, който ще се възкачи да царува именно от Ватикана.
12
2
 
15
 
! Отговори
участник в скандал преди 11 години
Георг Ратцингер, брат на папата, се "прочу" като участник в скандалното сексуално насилие над малолетни момченца, когато е бил директор на момчешкия църковен хор на катедралата в Регенсбург.
11
3
 
5
 
! Отговори
Папеско преди 11 години
Ватикана е най-малката и най-богатата страна в света. Само призовават да се помага на бедните, да спрат войните и други божи послания. Акъде е посочено, написано, че папите са връзката и бога. философът нитше е казал, написал, че религията е световна лудост.
10
2
 
15
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
интересно.Предшественика му изобщо не ходеше, едвам говорешеи го крепяха яко, а тоя бил свършил....?Чудна работа наистина.Тия май не се оттеглят току -тъй.
9
3
 
10
 
! Отговори
Йори преди 11 години
Тоя па що се бута толкова преди 7 години да става папа, като още тогава се ввиждаше, че батериите му бяха на изтощаване. Ама кардиналите са си виновни. Да вземат да изберат някой на 55-60, та да има поне 15-ина-20 години за активна работа.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление всичко е опорочено. Човек като ги гледа тях загубва всякаква вяра. Нашия с линкъла обра точките.
7
1
 
16
 
! Отговори
bt преди 11 години
Гана е бивша френска колония. Т.е. ще има изпълнение на две пророчества - доста старото на Св. Малахия и това от началото на 20 век на Фатима, ако например човек от Гана, на име Петър стане (последен) Папа.
6
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-голяма измама от религиите няма. Пълна глупост. Трябва да си ***, за да си религиозен и да вярваш в свръхестествени явления и т.нар. Богове.
5
9
 
19
 
! Отговори
Бай Хасан преди 11 години
Този е предпоследният папа,идва на света и последния ( по непроверено пророчество) Дръжте се
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Достоен човек, знае кога да се оттегли! Не като някои други духовници, които с години ги разкарваха като след будна кома!
3
11
 
16
 
! Отговори
Естет преди 11 години
Папа Йоан Павел I беше социалист и неудобен на световните кукловоди, които трябваше да свалят комунизма, затова и го убиха. Назначиха си полската марионетка, спретнаха едно атентатче със уж социалистическо участие и ей го на, Демокрация!
2
0
 
14
 
! Отговори
ДО БАЙ МАНГАЛ преди 11 години
Цяла държава са ви дали, само вземате, нищо не давате, колко още искате? Континента, планетата? Дали ще ви стигне?
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който е гледал Кръстникът 3 знае какви драми се разиграват във Ватикана! Филмът е страхотен защото в него са вкарали и реални факти и събития! Мафията отдавна е навлязла по високите етажи на католическата църква!