Писториус е застрелял приятелката си в банята

Според прокуратурата става въпрос за предумишлено убийство
Обновена: 19 фев 2013 15:55 | 19 фев 2013 15:04,
27
Писториус е застрелял приятелката си в банята
Снимка: Reuters

Лекоатлетът Оскар Писториус е убил приятелката си, като е стрелял през вратата на банята в дома си, казаха прокурорите пред съда, предаде BBC.

Тези подробности в тезата на обвинението срещу Писториус, обвинен в предумишленото убийство на Рийва Стийнкамп, станаха ясни по време на гледането на мярката му за неотклонение в Претория.

На предишното заседание Писториус се разплака, когато чу обвинението, но адвокатите му държат на тезата, че убийството „дори не е било убийство“.

Прокуратурата работи по обвинение за предумишлено убийство срещу 26-годишния атлет. Според прокурора Гер Нел във фаталната нощ Писториус се е събудил, сложил е протезите си, извървял седем метра и стрелял с пистолета към вратата на банята.

Той стрелял 4 пъти и три от куршумите попаднали в тялото на Стийнкамп. След това Писториус разбил вратата на банята и занесъл жертвата на долния етаж.

Писториус е застрелял приятелката си в банята
Погребението на Рийва Стийнкамп Снимка: Reuters
Според защитата Бари Рукс обаче клиентът не е знаел предварително кой е зад вратата. Според адвоката прокуратурата не е представила „доказателства за предумишлено убийство“ и това дори не било убийство.

Днес за първи път стана ясно и какво се е случило в нощта на убийството от разказа на самия Писториус.

Той самият казва, че я объркал за крадец, когато се събудил през нощта. В изявление, прочетено пред магистратите в Претория, параолимпийският атлет казва, че е бил на балкона на къщата си, когато чул шум в банята. Вярвайки, че Рийва спи в леглото си, той грабнал пистолета и стрелял няколко пъти.

Чак след това той осъзнал, че Рийва не е в леглото си. „Отворих вратата и се опитах да й помогна. Но тя умря в ръцете ми.“, казва той.

Той заяви пред съда, че е бил дълбоко влюбен в приятелката си, а тя дори му донесла подарък за Свети Валентин.

Междувременно семейството на 29-годишната жертва е на погребението й. 

„Всички ние искаме отговори. Отговори защо се случи и защо красивата ни дъщеря трябваша да умре по този начин“, каза майката на Рийва пред журналисти.

Случаят предизвика огромен интерес както в Южна Африка, където Писториус е смятан за национален герой, така и по света. Писториус, многократен параолимпийски шампион, успя да се състезава не само на Параолимпийските игри в Лондон през 2012, но и на самите Олпмпийски игри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 11 години
който го няма в главата го има в краката
22
0
 
1
 
! Отговори
maria преди 11 години
да бе!убил я е като куче.,станал той от леглото и викал докато стреля по вратата пфф и след това видял че тя не е била в леглото.....добре ама на такава лъжа и дете не ни повярвало...Дано да го осъдят както трябва да изгние във затвора
21
2
 
8
 
! Отговори
з преди 11 години
хората казват,,пази се от белязан човек'' и явно е така
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aide da vi vidq vie kakvo shte pravite ako jiveete v Afrika?To v bg i decata veche sa s pistoleti a v neq djungla stavat dosta poveche obira za min vav vsqla edna darjava...leka prast na momicheto,a momcheto dano se otarve...
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господ е допуснал грешка, като не го е лишил и от ръце !
18
3
 
12
 
! Отговори
ACID преди 11 години
Колкото и да е велик спортиста, той винаги ще си остане ***. Особено като го заливате с пари. За пример веднага мога да ви дам Максим Стависки.
17
1
 
17
 
! Отговори
Handel преди 11 години
До Suzi: Проблемът с инвалидността му идва от там, че подобни хора са с нестабилна психика и огромни комплекси. А на него освен това родителите му са богаташи и той е свикнал понеже е инвалид да му се угажда на всеки каприз и да прави каквото му хрумне. Бас държа, че той е бил твърдо уверен, че няма дори и да го арестуват като я е убивал.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и грубо да звучи, той май не е инвалид само в краката, но и в главата.
15
1
 
9
 
! Отговори
susi преди 11 години
До ментално осакатените нещастници, според които причината за този случай, убийство или не, е инвалидността на Писториус: всеки ден стават убийства и тук в България и по света, и колко от тях, господа, ги извършват инвалиди? Защо скочихте срещу човека само заради недъга му? Виновен или не, това ще го реши съда, а не вие жалки твари, свили се зад мониторите си... Радвайте се и се молете нас здравите да не ни застигне такова нещо, защото то не пита като дойде...
14
1
 
8
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Това си е предумишлено убийство,никакви преференции за това ,че е известен...В затвора до живот или на ел. стола
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам дали да разбирам правилно версията на защитата- стои си пича на балкона, мислейки си, че приятелката му спи и чува шум от банята, вместо да провери дали не е в леглото си, той хваща зареден пистолет и вместо да попита кой е вътре в банята, направо стреля 4 пъти през врата на банята?
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отвратително е, че когато има ЕДИН такъв случай, веднага се намират умници, които разправят колко е хубаво да гледаш инвалидите подозрително и да бягаш далече от тях, и ето, вече си имат оправдание за дискриминация на цяла група хора. Хиляди мъже убиват жените и приятелките си и, БЕЗ да са инвалиди.
11
0
 
32
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе няма значение какво пишат така ли се стреля 4 пъти във вратата без да се пита? Така ли е обичайно там? Казват престъпността била страшна, и не знам какво си... Чуваш значи някакъв шум от банята и почваш да пуцаш, като ***! Да пишат каквото си щат! Така не е правилно да се стреля!
10
0
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
А ти защо вярваш на всичко,което пишат,ако съм главен редактор на някой вестник и искам да се продава повече,ще напиша че Писториус е бил в комбина с още 5 човека и е стрелял с базука,пак ли ще повярваш!!!
9
1
 
37
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе много жалко за хубавата жена!
8
1
 
21
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, защо тук не се споменава нищо за намерената окървавена бухалка за крикет, и за това, че черепа и е бил смазан? Много тенденциозно се поднасят новините за тоя "герой" като нищо накрая ще вземат да го оневинят, как е възможно защитата да твърди, че това дори не било убийство? Значи стреля 4 пъти през вратата, от които 3 куршума я улучват в главата, гърдите и ръката... като добавим и намерената бухалка за крикет... с кръв по нея... дали не е убийство?
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скарали са се, тоя е заплашил да пребие мацката, тя се уплашила и се е заключила в банята.Останалото знаете.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова винаги имам подозрения към чувствата и замисълите на пострадали от нелечима болест или някаква загуба хора!
5
8
 
16
 
! Отговори
русо преди 11 години
бягайте далече от такива хора
4
1
 
7
 
! Отговори
Ценител преди 11 години
Тъкмо се бях разтревожил, че новите за този случай са секнали.