В Словения бе открито конско месо в лазаня

Британският парламент изтегли продукти с говеждо месо от менюто си
20 фев 2013 08:08, Елка Василева
3
В Словения бе открито конско месо в лазаня
Откриха конско месо в лазаня в Словения. Снимка: архив, Reuters

Санитарните власти на Словения откриха недекларирано конско месо в лазаня, произвеждана от люксембургска фирма и продавана чрез австрийската дистрибуторска верига Интерспар, предаде Франс прес.

 "ДНК-тестове потвърдиха наличието на конско месо в лазаня болонезе, произведена от фирма от Люксембург и разпространена чрез веригата супермаркети Интерспар", заяви словенският орган по хранителна безопасност и ветеринарно-фитосанитарен контрол.

Интерспар е изтеглила продукта от магазините си след обявяването на резултатите от ДНК-тестовете. Словенската частна телевизия ПОП Ти Ви нюз съобщи, че лазанята е произведена от люксембургската фирма Трада и е внесена от хърватската фирма Ледо.

Това е първи такъв случай в Словения, откакто избухна скандалът с конското месо, продавано с фалшиви етикети като говеждо месо, който засегна петнадесетина европейски страни.

Междувременно и британската Камара на общините изтегли като превантивна мярка четири продукта с говеждо месо от менюто си в очакване на резултати от тестове, които трябва да установят дали те съдържат конско месо, предаде Франс прес.

 "Един от доставчиците на ресторантьорската служба на Камарата на общините извършва тестове върху продуктите, съдържащи говеждо месо. Тестовете на два от продуктите са завършени и в тях липсва конска ДНК", съобщи говорител на долната камара на британския парламент.

Изтеглени са продукти, съдържащи говеждо месо, а не прясно месо, доставено в Камарата на общините, уточни говорителят. Очаква се тестовете да бъдат завършени до 22 февруари.

Френското правителство разкри съществуването на мрежа, обхващаща поне пет страни - Франция, Люксембург, Румъния, Холандия и Кипър. Смята се, че става дума за 750 тона месо за повече от 4,5 милиона сготвени ястия в 13 европейски страни.Като главен виновник бе посочена френската компания Спангеро. Вчера офиси на фирмата с централа в Кастелнодари, Югозападна Франция, бяха обискирани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: лазаняконско месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
France преди 11 години
Sobstvenika na SPANGERO e zadarjan i shte go sadiat ! A vaprosnata lazania se proizvejdala vav Romania !
2
0
 
3
 
! Отговори
ДО МЛАДИТЕ БУЛКИ преди 11 години
БУЛКИ НЕ БЪДЕТЕ МЪРЗЕЛИВИ И ГОТВЕТЕ ПО ТРАДИЦИОННИЯ НАЧИН.НЕ КУПУВАЙТЕ ОПАКОВАНИ В ЦЕЛОФАН ХРАНИ.ТАКА ХЕМ ТАРИКАТСКИТЕ ФИРМИ ЩЕ ФАЛИРАТ ХЕМ ДЕЦАТА ВИ ЩЕ СА ЗДРАВИ
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mmmm ....Вкусно .........!