Повишен е рискът от ракови заболявания в района на АЕЦ "Фукушима"

Предупреждението дойде от Световната здравна организация
28 фев 2013 16:45, Елка Василева
7
Повишен е рискът от ракови заболявания в района на АЕЦ "Фукушима"
АЕЦ "Фукушима", март 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Жителите на най-силно замърсения с радиация район около японската АЕЦ "Фукушима" след ядрения инцидент преди две години са с повишен риск от ракови заболявания, предупреди днес Световната здравна организация, предаде Ройтерс.

"Оценките на здравословните рискове показаха, че след случилото се в АЕЦ "Фукушима" няма повишаване на опасността от заболявания извън Япония. Що се отнася до самата Япония, рискът от някои ракови заболявания се е повишил донякъде за някои хора съобразно тяхната възраст и пол в най-силно замърсения район", посочва СЗО в доклад от 200 страници.

Експертите на организацията са установили, че повишаването на риска от ракови заболявания за жителите в района на ядрения инцидент е като цяло около 1 процент, като най-уязвими са жените и децата, които може да развият рак на щитовидна жлеза.

Ричард Уейкфорд от Университета в Манчестър, един от авторите на доклада, коментира, че "е по-важно човек да не започва да пуши, отколкото ако е бил близо до Фукушима", съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На 11 март 2011 г. мощно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер и последвало цунами повредиха охлаждащата система на атомната централа "Фукушима 1" и причиниха радиационно замърсяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Радка Илиева преди 10 години
https://youtube/watch?feature=player_embedded&v=q6GLDM0mjjIНе бива да чакаме лекаря да ни постави диагнозата. Един грам профилактика е много по-ценна от 1 килограм лечение. Как да започнем - ами например - като си сменим кафето. На пазара в България вече има кафе с екстракт от рейши - най-алкалната храна на света. Заредете се с енергия, с тонус. Рейши поддържа кръвоносната и имунната ви система в добро състояние kafe-ganoderma.eu
5
0
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
А бе синя прашко, в Чернобил гръмна(неуправляема верижна реакция) реактора, защото имаше профилактика и бяха изключени ВСИЧКИ защитни системи, има филм на ВВС(ако не ми вярваш). А американския реактор на "Уестингхаус" беше полят с малко вода и вече изтича радиация.Но японците са свикнали с американската радиация, все пак им пуснаха две атомни бомби, имат имунитет.
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 Tъпанар точно ти ли бе нещастнико се подиграваш след това , което ни се натресе от Чернобил , долна червена комуноидна твар
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ка па изеднъжка па точно днеска значи разбирате ли решихте да на предупредите да не шаваме около Фукушимата...Цел пруцент от нещо си неизвестно е една гуема раота.Сигурно по некъф несъзнателен начин тъя история трее ни накара да са замислим за Беляне нал тъй чада мой нескопосани ?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така става като си сложиш американски реактор. Има радиация дори и без да е гръмнал.
1
0
 
1
 
! Отговори
Даам преди 11 години
Не е верно! Около всяка АЕЦ има 10-километрова еко-зона, която е зверски скъпа, и в която са се настанили мултимилиардери с техните зверски имения. Затова и около Чернобилската не пускат никой, да не им нарушава спокойствието.