Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Най-ранният възможен вариант е пролетта на 2014 г.
Обновена: 7 мар 2013 22:47 | 7 мар 2013 22:47, Миглена Иванова
165
Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време
Снимка: архив, Булфото

Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, съобщи БНР.

Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, а германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих даде ясно да се разбере, че заради проблемите на България и Румъния с престъпността и корупцията страната му не е склонна да обсъжда шенгенското ни членство преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.

“Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава. Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията”, коментира той.

Още по темата

“Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим”, допълни Фридрих.

Холандия също ще чака следващите доклади за България и Румъния, каза министърът на имиграцията Фред Теевен.
“Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Това още не е факт, така че ще изчакаме и ще видим каква ще е ситуацията през декември”, коментира Теевен.

Според българския вътрешен министър Цветан Цветанов политическата обстановка е един от факторите няколко държави да имат резерви към членството ни в Шенген. Като сериозна причина да сме нежелани в Шенген Цветанов посочи и т.нар. "социален туризъм" към западните страни.

Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства най-ранният възможен момент за членство в Шенген е пролетта на следващата година.

Още за Шенгенското пространство четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаме никакъв статут в Европа...всички ни се подиграват и не ни зачитат.Излизаме от ЕС и толкова!!!!МНОГО СТЕ *** БЕЕЕЕЕЕЕ!!!!МИШКИ СТЕ,СТОИТЕ ПОСЛУШНИ А ТЕ СИ ОТЛАГАТ ЛИ ОТЛАГАТ!!!!!АКО ГИ ЗАПЛАШИМ ЧЕ ЩЕ ИЗЛЕЗНЕМ ОТ ЕС,ВЕДНАГА ЩЕ СЕ РЕШИ ВЪПРОСА С ШЕНГЕН....
114
0
 
6
 
! Отговори
СОКРАТ преди 11 години
Ами да излезне от ЕС тогава....не могат да си правят каквото искат с нас!!!!Никаква позиция нямаме...Излизаме от ЕС и толкова!!!!Тъкмо ще го разтърсим така и може и да се срине целия!!!При една заплаха че ще излезнем от ЕС веднага ще се реши всичко,но имаме ли хора които ще го направят!!!
113
0
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
Колкото и нелогично да звучи за някои, но и аз се чудя защо ни е този ЕС. Нима държавите, които са извън него се фалирали. Защо например в добрата стара Англия от доста време се коментира напускането на ЕС. Или ние сме най-хитрите в Европа /в което дълбоко се съмнявам/ или има някаква голяма далавера за управляващите и мафиотите на БГ, които всички наричат лицеприятно "бизнесмени".
112
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората са напълно прави! Никой не иска мърльовци и *** в страната си! България беше приета в ЕС заради изключително сервилното си поведение към Запада.Каква е нашата полза от ЕС? Получените пари са малко повече от вноската ни,а цените на всички стоки и услуги задминаха техните.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ШЕНГЕН ГЕРБ ШЕЙК"
110
10
 
9
 
! Отговори
. преди 11 години
За кого да гласувам?!ГЕРБ - мафия - бивши/настоящи мутри и комунистиБСП - мафия - бивши комунисти и ДС, руски подлогиДПС - мафия - политически чадър на корпоративни интересиСДС/ОДС - мафия - уж дисиденти, ама бивши комунисти; продадоха България по времето на Костов, самия той защитава американски лобитаАтака - смахнати националистиЯне - мъжка к*рваТрактора - мафиотза кого да гласувам, за КОГО?!?!Ще ви кажа за кого - аз НИКОЙ! Вземам си шапката и отивам в цивилизования свя
109
1
 
17
 
! Отговори
тенкю баби преди 11 години
Това е чудесна новина за България!!!!Така ще бъде спряна вълната от измета, която се носи от Африка и Арабските страни - и причинява големи проблеми, като висока престъпност, отнемат работни места, трябва да ги храним, поим, да им осигуряваме жилища, мед. обслужване...Да благодарим на сенилната баба Европа за доброто, което ни стори.Искаха зло да сторят - а сториха добро!
108
2
 
11
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 11 години
Използват ни само за да минават по-лесно от тук.Не бил готов Българския народ.Даваме всичко от себе си повече не може.ЕС е вреден за нас.
107
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шенген .......... ама през крив макарон.На обикновените хора не им трябва Шенген.За Шенген драпат мутроолигарсите , за да могат безконтролно да си въртят парите и контрабандата.
106
0
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Ако бяхме нормалене народ, заедно с румънците, правим бойкот на всички стоки и фирми от "съответните ни братски държави" и въпросът се решава на следващото събрание!
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези *** от Евросъюза трябва да знаят че когато се е създала Българската държава техните предци още са били из пещерите и горите-*** и дегенератите!Бързо да се махаме докато не са погубили напълно нашата красива Родина.Я после ще ги чакаме и цакаме яко по нашите курорти!
104
5
 
15
 
! Отговори
Е - Ник преди 11 години
Колкото по-бързо се махнем от тоя Евросъюз, толкова по-добре!И да си отворим 4-те спряни реактора!Чуваш ли бе, Кунева - кривоусо?
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако не се махнем от нато и ес българия няма да съществива .23 те години безумие го доказаха
102
2
 
11
 
! Отговори
яй преди 11 години
Отказът е защото ГЕРБ,Борисов-Цветанов-Правителството просто лъжеха ЕС за постигнатите "резултати".
101
0
 
13
 
! Отговори
емо преди 11 години
много благодаря на *** от германия холандия и подобните им европейски недоносляци.българия понесе поредната национална катастрофа наречена нато и европейски съюз.дано се осъзнаемза да можем да се съхраним като държава
100
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Помня преди две години как Цвъки Пуделски обясняваше че трябвало да белосаме две стени и сме били готови за Шенген.Бах тва белосване,две години не са го завтршили и не се знае кога ще го свършат,хаха!!!ама то май не е смешно а тъжно...Ужким БиБи много го ценят,ужким сме били отличниците на ЕС,а то какво стана?И за това ли Станишев е виновен,ве,тикви ГЕРБераски?По--ясна оценка от това за корумпираното ви управление,едва ли някой може да даде!!!
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
загубена кауза е ес !нямаме място там!
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХААААААААААААААААА-А ОТ НАТО НЯМА ЛИ ДА НИ ИЗГОНЯТ...ХАХАХАХАХАХА.ЕС Е ЕДНА ПОРНОГРАФИЯ..КЛУБ НА БОГАТИТЕ И ТЕХНИТЕ СЛУГИ.....
97
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време"Т. е. НИКОГА!
96
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз лично не виждам нещо положително от това да сме в EU. Защото първо ни имат за втора ръка хора. Второ, помощите, които изплащат са с реална стойност по-малка дори от задължителната ни вноска за съюза. Да не говорим, че това си е изпитана схема за допълнителна корупция и облагодетелстване на опр. кръгове, защото един път плащаме парите на EU, после част от тия пари се връщат под формата на евросубсидии, а всъщност знаете кой се добира до тия евросубсидии, нали? Изкупуването на земи с цел тия па