Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Най-ранният възможен вариант е пролетта на 2014 г.
Обновена: 7 мар 2013 22:47 | 7 мар 2013 22:47, Миглена Иванова
165
Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време
Снимка: архив, Булфото

Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, съобщи БНР.

Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, а германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих даде ясно да се разбере, че заради проблемите на България и Румъния с престъпността и корупцията страната му не е склонна да обсъжда шенгенското ни членство преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.

“Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава. Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията”, коментира той.

Още по темата

“Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим”, допълни Фридрих.

Холандия също ще чака следващите доклади за България и Румъния, каза министърът на имиграцията Фред Теевен.
“Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Това още не е факт, така че ще изчакаме и ще видим каква ще е ситуацията през декември”, коментира Теевен.

Според българския вътрешен министър Цветан Цветанов политическата обстановка е един от факторите няколко държави да имат резерви към членството ни в Шенген. Като сериозна причина да сме нежелани в Шенген Цветанов посочи и т.нар. "социален туризъм" към западните страни.

Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства най-ранният възможен момент за членство в Шенген е пролетта на следващата година.

Още за Шенгенското пространство четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
26
 
! Отговори
аз преди 11 години
Приемането ни в Шенген се отлага ЗА НИКОГА. За съжаление. Няма такава държава и такъв народ, който вече 6 века да търпи робство. От ден не ден по-бедни, а някои по-богати на гърба на народа. Това е истината. Всичко зависи от нас....Оставихме се на 3 буквени "Организации" да ни тъпчат.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със СиК и *** в Шенген няма.През крив макарон.Европа все пак не е загубила тотално чувството си за самосъхранение,че да даде достъп до централния си компютър на комунистически МУТРИ.
73
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Да излизаме от ес.значи направиха всичко възможно да ни унищожат селското стопанство,затриха ни промишлеността,а на всичко отгоре заради това че ни налагат управници които ни държат гладни.аз не искам да съм в ес та да могат разни да си вземат европейски фондове.
72
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България се разграбва от около 60 години от комунистите БСП-БКП... Няма начин това зло да се поправи за 3,5 години... Мозъка на народа е промит от червената помия с която е облъчван повече от половин век... Навсякъде има червени ***, които провалят всичко положително започнато да се прави в държавата...
71
4
 
5
 
! Отговори
хит преди 11 години
Свобода за медиците в Либия!
70
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С толкова заблудени живи комунисти, никой няма да ни иска в Шенген...
69
1
 
11
 
! Отговори
ivan.hristov.7731 преди 11 години
Анонимен,ти къде навън беше по-точно,та видя кой колко харесва ББ!?Далеч съм от мисълта,да търсим вина само в ГЕРБ,но те дойдоха с най-гръмките фрази и най-големите заявки за важните приоритети на Бг!Нека сега поне да се извинят!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен do 89... abe ti si vqrvai 4e nqmat vina tova potupvane na merkel kam borisov ne zna4i nishto no edna laja na cevtanov kazana 1000 pati .Da problema e v nas horata 4e izbirame samo kradci i mutri koito da rakovodqt darjavata .a kato cqlo vsi4ki v partiq gerb sa tolkova nekadarni 4e nqmam dumi a za kradlivite komunisti nqmam kakvo da kaja .no ti si vzemi edin gerber u vas podlogo
67
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За всички, които мислят, че ГЕРБ едва ли не имат вина за това да не сме в Шенген мога да ви кажа, че сте тотално заблудени. Не знам каква е миналото на Борисов, но знам, че нещата се преувеличават с пъти. Той е един от малкото български премиери харесвани навън. А колкото до това защо не сме приети - огледайте се в себе си преди да плюете, която и да е партия. Проблемът е в много от нас самите. Казват заради корупцията ... колко от вас не са предлагали пари на полицай?
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До да бе, да Има една тънка разлика : в ЕС още не се е чуло на СРС премиер да осуетява митническа проверка нито премиер който според спец службите е *** до ушите нито има друг премиер които на 3 пъти в показания пред съд е уличаван във връзки с мафията
65
2
 
11
 
! Отговори
да бе, да преди 11 години
то в Европата няма нито един корумпиран политик и изобщо няма наркомани и *** по улиците.. затворите им са пълни само с емигранти от България и Румъния .. дискриминация и нарушаване на основни права на българите - правото им на работа, свободно придвижване и здравеопазване. ама няма кой да удари по масата ..
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ !
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По темата би трябвало да се изкаже външен, а не вътрешен министър. Пълен провал в политиката. Пълен провал на държавата. Уууууу долни герберски простаци. Всички ви казват, че сте *** и корумпирани. Европа ви го казва в очите.
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България трябва официално да заяви отказ от Шенген.В същия миг да премахне визите за руснаци,украинци и др.На другия ден ще ни поискат
61
2
 
13
 
! Отговори
марко-1 преди 11 години
"Политическата обстановка в нашата страна е един от факторите, които са изиграли роля..."Политическата обстановка е следствие на икономическата Ви политика. Т.е. вие от герб сте виновни за отлагането на членството ни Шенген.
60
1
 
10
 
! Отговори
марко-1 преди 11 години
"Политическата обстановка в нашата страна е един от факторите, които са изиграли роля..."Политическата обстановка е следствие на икономическата Ви политика. Т.е. вие от герб сте виновни за отлагането на членството ни Шенген.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко нали викаше,че една стена трябваше да се боядиса и сме готови?Защо не ни приемат тогава?Ама нищо де ,нека му вярват глупаците и да гласуват за ГЕРБ,а после пак ще ходят на Орлов мост,защото са много ''умни''!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ви обещаваха Боце и Цвинокио,а???Ченген (опс пардон Шенген),Еврозона и т.н.Е аре сега ме хванете за "ЕВРОЗОНАТА",балъчета булгаристански.
57
4
 
12
 
! Отговори
американецо преди 11 години
Според мен Европейския Съюз няма да просъществува дълго време в сегашния си вид. Просто не работи като една супердържава по модел на САЩ или Швейцария, както е замислен, ами като някаква комедия на абсурда от лобистки и политически изцепки една след друга, ксенофобия (погледнете британците как се отнасят с румънците например) и неравенство. По скоро ще последва примера на Югославия. Сигурен съм.
56
9
 
9
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Въпреки, че симпатизирам на Бойко, според мен това е добра новина! Не ни трябва Шенген! Както сме на топа на устата на целия мюсулмански свят посредством границите ни с Турция и Бивша Югославска Република Македония, едно приемане в Шенген би довело на границата ни хиляди рефюджита и нелегално преминаващи ислямисти.