Си Цзинпин пое цялата власт в Китай

В ръцете му е съсредоточена висшата партийна, държавна и военна власт
14 мар 2013 14:16, Елка Василева
1
Си Цзинпин пое цялата власт в Китай
Си Цзинпин. Снимка: Reuters

В Китай завърши процесът по предаване на властта на новото, пето поколение ръководители. Общокитайското събрание на народните представители /парламентът/ днес официално утвърди Си Цзинпин за председател на Китайската народна република (президент). Той оглави също висшия военен орган на страната - Централния военен съвет на КНР, съобщиха световните агенции.

Още по темата

Преди това през ноември миналата година той бе избран за генерален секретар на ЦК на Китайската компартия. Така Си Цзинпин съсредоточи в ръцете си висшата партийна, държавна и военна власт.

Китайският парламент утвърди за нов заместник-председател на КНР (вицепрезидент) 62-годишния Ли Юанчао, бивш учител, присъединил се към компартията през 1978 г. и израснал в партийната йерархия до шеф на Организационния отдел на ЦК.
Мнозина наблюдатели смятат, че назначаването му на поста заместник-председател на КНР е нещо като компенсация за това, че той не влезе в могъщия 7-членен Постоянен комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Очаква се това да стане на следващия конгрес на партията през 2017 г., съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: КитайСи Цзинпин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари