Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната

През последните 13 години той живееше във Великобритания
Обновена: 23 мар 2013 21:03 | 23 мар 2013 19:41,
263
Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната
Борис Березовски. Снимка: Reuters

На 67 години почина бизнесменът Борис Березовски, който през последните 13 години живееше във Великобритания, съобщиха днес роднини на предприемача, без да посочва подробности, предаде
ИТАР-ТАСС.

Березовски е бил намерен мъртъв във ваната в лондонското му жилище,твърдят източници от обкръжението на бизнесмена.

Ръководителят на московската адвокатска колегия "Александър Добровинский и партньори" също потвърди тази версия. "Току-що позвъниха от Лондон. Борис Абрамович Березовски се е самоубил", заявява той. Лента.ру посочва, че новината за смъртта на Березовски е съобщена от зет му Егор Шупе във Фейсбук. Други потвърждения на тази информация засега няма, допълва руската електронна медия.

Андрей Боровков, адвокатът, представляващ интересите на Березовски в Русия не можа нито да потвърди, нито да опровергае новината, отбелязва РИА Новости.

Малко преди смъртта си руският олигарх противник на Кремъл Борис Березовски е поискал прошка от президента Владимир Путин, увери говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. В писмо до Путин Березовски признал, че е допуснал много грешки и помолил да му бъде дадена възможност да се върне в Русия.

Песков не разкри как руският президент е приел писмото. Той се ограничи да каже, че може само да потвърди наличието на информации за смъртта на този човек, "който не може да предизвика никакви положителни емоции".

Първи канал на руската телевизия съобщи по-рано,че живеещият в изгнание във Великобритания олигарх е претърпял сърдечен удар миналата седмица. Зетят на Березовски Егор Шупе разкри, че бизнесменът бил изпаднал в депресия и не поддържал връзка с приятели и познати.

През 2000 година Березовски емигрира във Великобритания, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело Аерофлот за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за това дело бил конфликтът му с президента на Русия Владимир Путин.

През 2003 г. той получава политическо убежище във Великобритания. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру. Борис Березовски е роден на 23 януари 1946 година в Москва, предаде БТА.

АФП отбелязва още, че Березовски е бивш "сив кардинал" на Кремъл при управлението на първия президент на Русия след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин. След това обаче той изпадна в немилост при наследника на Елцин Владимир Путин и стана обект на множество съдебни разследвания. Последното от тях, датиращо от май миналата година, бе започнато, след като Березовски обяви награда на онзи, който "арестува опасния престъпник Путин".

През декември миналата година лондонски съд разпореди бизнесменът да плати съдебните разноски в размер на 35 милиона лири стерлинги (56 милиона долара) по загубено дело срещу друг руски олигарх, Роман Абрамович. По-рано миналата година, през август, британското правосъдие не уважи иска на Березовски Абрамович да му плати 3 милиарда лири обезщетение за нарушени бизнес интереси в началото на 90-те години на миналия век.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Борис Березовски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
4
 
1
 
! Отговори
за 242 преди 11 години
Проста пръчко, Абрамович осъди Березовски за около 5.5 милиарда долара.......решението го постанови АНГЛИЙски съд. Частната собственост е неприкосновена по света, даже когато и на и умрелите е ясно, че това са пари открадени от руския народ от слугинажа на дон ***...
212
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 11 години
Ако не беше милиардер дали англичаните щяха да дадът политическо убежище на престъпник?
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ame znaem nie kak protivnitsite na rezima v Moskva vse se samoubivam ili umirat pri "neiziasneni" obstoiatelstva, ama karai. To s KGB shega ne biva. Tozi ne e nito parviat, nito posledniat samoubit. Oshte ot vremeto na Stalin shto narod e zaginal pri samnitelni obstoiatelstva...
210
1
 
8
 
! Отговори
Бен Гурион преди 11 години
Едни евреи премахнали друг евреин.И покрай това окрали един чужд народ и не могли да си разделят откраднатото.А пък моралната Англия си прибрала комисиона от всичките тези далавери.И всички тези ще ни учат на морал и демокрация!
209
1
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
241. Простете ми !Руските пари ( заради които англичаните ми дадоха убежище веднага ) . Станаха английски !!
208
11
 
4
 
! Отговори
Борис Березовски, преди 11 години
Простете ми.Покайвам се и моля за прошка и за това, че доведох на власт Владимир Путин. За това, че бях длъжен, но не можах да видя в него бъдещия алчен тиранин и узурпатор, човека, унищожил свободата и спрял развитието на Русия. Много от нас тогава не можаха да го разкрият, но това не ме оправдава.Простете ми.Други грехове пред Русия нямам. Разбирам, че покаянието не са само думи, но и дела. И те ще последват.Борис Березовски,26 февруари 2012 г.
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i v balgaria shte zapochnat da mrat,malko im ostava edin po edin .na kycheta kycheshka smatrt.
206
1
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Да имам аз милиардче и да се самоубия!!!??? Разбрал е той, че КГБ ще го очисти и поисква прошка от Путин! Той обаче не се трогва и за назидание на другите задества желязната ръка на Кремъл. Приказките зе депресия и инфарти са ала-бала! С Русия шега не бива и който я предаде-страда! Само към нас са толерантни, защото са предадени не от народа, от от политици-продажници! Първо ни освободиха, а после срещу доматени консерви получихме машините и оборудването за заводи, електроцентрали и какво ли не!
205
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
239. Ако си крадец (като Березовски ),англичаните те приемат заедно с парите и не те питат от къде ги имаш .Ще ти дадат и политическо убежище !И човека и парите стават английски !
204
0
 
10
 
! Отговори
? преди 11 години
Този държавен крадец ... , всички като него трябва да го последват .Получил е втори инфаркт .
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж ги беее, виж ги как веднага разнищиха историята. Еййй, няма тайни на тоя свят за форумеца на днес.бг, освен разбира се, как да си намери работа, как да си плати тока и как да живее нормално. *** това са смешки, за кво ти е да си намираш работа, като разгадаваш всяка случка по света само от десетте реда написани в днес.бг?
202
0
 
5
 
! Отговори
До Дядо Петър преди 11 години
До Дядо ПетърДядка, ако за малко се разделиш с дядо Алцхаймер, може би ще успееш да си зададеш въпрос, който още римляните са задали: "Кому е нужно /това/?". И ако помислиш, знам че е трудно, може и да разбереш, че лондонските убийства не са дело нито на ДС, нито на КГБ. Има книги, вземи да почетеш!
201
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог прощава , Путин НЕ !!
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като са му замразили парите не е имал достатъчно, за да се пази..
199
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е чудесна новина !-Една еврейска ционистка *** спря да цапа с присъствието си този свят.
198
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хаха смешнициСамоубил се е защото е фалирал и не му се живее като обикновен човексигурно ГЕРБ и Путин са виновни?А ***?
197
4
 
17
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Вова не прощава на циониската *** *** ограбила православния руски народ.
196
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква ръка на Москва, бе... Тръгнете по следите от мокри крака и ще намерите виновника.
195
3
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
Странджата е почивка. Ще се появи пак преди изборите, заедно с другите платени ГЕРБ драскачи :)
194
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Поука не само за политици, но и за олигарси, станали такива с откраднати държавни пари!