Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната

През последните 13 години той живееше във Великобритания
Обновена: 23 мар 2013 21:03 | 23 мар 2013 19:41,
263
Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната
Борис Березовски. Снимка: Reuters

На 67 години почина бизнесменът Борис Березовски, който през последните 13 години живееше във Великобритания, съобщиха днес роднини на предприемача, без да посочва подробности, предаде
ИТАР-ТАСС.

Березовски е бил намерен мъртъв във ваната в лондонското му жилище,твърдят източници от обкръжението на бизнесмена.

Ръководителят на московската адвокатска колегия "Александър Добровинский и партньори" също потвърди тази версия. "Току-що позвъниха от Лондон. Борис Абрамович Березовски се е самоубил", заявява той. Лента.ру посочва, че новината за смъртта на Березовски е съобщена от зет му Егор Шупе във Фейсбук. Други потвърждения на тази информация засега няма, допълва руската електронна медия.

Андрей Боровков, адвокатът, представляващ интересите на Березовски в Русия не можа нито да потвърди, нито да опровергае новината, отбелязва РИА Новости.

Малко преди смъртта си руският олигарх противник на Кремъл Борис Березовски е поискал прошка от президента Владимир Путин, увери говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. В писмо до Путин Березовски признал, че е допуснал много грешки и помолил да му бъде дадена възможност да се върне в Русия.

Песков не разкри как руският президент е приел писмото. Той се ограничи да каже, че може само да потвърди наличието на информации за смъртта на този човек, "който не може да предизвика никакви положителни емоции".

Първи канал на руската телевизия съобщи по-рано,че живеещият в изгнание във Великобритания олигарх е претърпял сърдечен удар миналата седмица. Зетят на Березовски Егор Шупе разкри, че бизнесменът бил изпаднал в депресия и не поддържал връзка с приятели и познати.

През 2000 година Березовски емигрира във Великобритания, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело Аерофлот за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за това дело бил конфликтът му с президента на Русия Владимир Путин.

През 2003 г. той получава политическо убежище във Великобритания. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру. Борис Березовски е роден на 23 януари 1946 година в Москва, предаде БТА.

АФП отбелязва още, че Березовски е бивш "сив кардинал" на Кремъл при управлението на първия президент на Русия след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин. След това обаче той изпадна в немилост при наследника на Елцин Владимир Путин и стана обект на множество съдебни разследвания. Последното от тях, датиращо от май миналата година, бе започнато, след като Березовски обяви награда на онзи, който "арестува опасния престъпник Путин".

През декември миналата година лондонски съд разпореди бизнесменът да плати съдебните разноски в размер на 35 милиона лири стерлинги (56 милиона долара) по загубено дело срещу друг руски олигарх, Роман Абрамович. По-рано миналата година, през август, британското правосъдие не уважи иска на Березовски Абрамович да му плати 3 милиарда лири обезщетение за нарушени бизнес интереси в началото на 90-те години на миналия век.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Борис Березовски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
14
 
45
 
! Отговори
сектор Кабул преди 11 години
Добре свършена работа. Една еврейска гнида вече няма да замърсява чистотата на планетата с престъпления, спекула, измама, манипулации и мерзки интриги. Сега остава руското правителство да изиска от онзи вампир, британското подобие на кралица, връщане на авоарите на Березовски в руските банки. Тези пари са откраднати от руския народ, следователно на него принадлежат, и трябва да му се върнат. В случай на британски отказ да се прекратят всякакви отношения с малката империя на злото.
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За кучето -кучешка смърт.Един сатрап по-малко.
11
5
 
14
 
! Отговори
протестиращ преди 11 години
Аз на негово място щях да се самозапаля.
10
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарите ... а известно ли ви е, че първите 100 милиона долара за кампанията на Путин са от Березовски ?и админчето ... не трий ... Путин едва ли ще се сети за теб :))))
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя олигарх финансираше протестите против Путин през канал в Грузия по поръчка на някакви грузински политици, а техните заповеди идваха отвъд океана ,,
8
1
 
7
 
! Отговори
протестиращ преди 11 години
Бате, дай 20 стинки бе...
7
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стилна работа на КГБ.
6
2
 
57
 
! Отговори
234 преди 11 години
Политическо убежище във Великобритания? Опазиха го, Путята не прощава
5
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 .3 млрд. долара откраднати от руския народ и вложени в Британските банки за да носят дивиденти на посраните британци. Явно не му е понесъл климата.
4
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха Путин добре го е поръчал,както поръча Литвиненко,абе никой не бива да се *** с ***,че иначе ето така свършва.
3
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** да обявят траур, безплатното им лепило свърши.
2
2
 
66
 
! Отговори
123 преди 11 години
Олигарсите почнаха да ги трепят!да се готвят и нашите хитреци крадливи!
1
0
 
62
 
! Отговори
ева преди 11 години
Самоубили са го....