Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната

През последните 13 години той живееше във Великобритания
Обновена: 23 мар 2013 21:03 | 23 мар 2013 19:41,
263
Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната
Борис Березовски. Снимка: Reuters

На 67 години почина бизнесменът Борис Березовски, който през последните 13 години живееше във Великобритания, съобщиха днес роднини на предприемача, без да посочва подробности, предаде
ИТАР-ТАСС.

Березовски е бил намерен мъртъв във ваната в лондонското му жилище,твърдят източници от обкръжението на бизнесмена.

Ръководителят на московската адвокатска колегия "Александър Добровинский и партньори" също потвърди тази версия. "Току-що позвъниха от Лондон. Борис Абрамович Березовски се е самоубил", заявява той. Лента.ру посочва, че новината за смъртта на Березовски е съобщена от зет му Егор Шупе във Фейсбук. Други потвърждения на тази информация засега няма, допълва руската електронна медия.

Андрей Боровков, адвокатът, представляващ интересите на Березовски в Русия не можа нито да потвърди, нито да опровергае новината, отбелязва РИА Новости.

Малко преди смъртта си руският олигарх противник на Кремъл Борис Березовски е поискал прошка от президента Владимир Путин, увери говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. В писмо до Путин Березовски признал, че е допуснал много грешки и помолил да му бъде дадена възможност да се върне в Русия.

Песков не разкри как руският президент е приел писмото. Той се ограничи да каже, че може само да потвърди наличието на информации за смъртта на този човек, "който не може да предизвика никакви положителни емоции".

Първи канал на руската телевизия съобщи по-рано,че живеещият в изгнание във Великобритания олигарх е претърпял сърдечен удар миналата седмица. Зетят на Березовски Егор Шупе разкри, че бизнесменът бил изпаднал в депресия и не поддържал връзка с приятели и познати.

През 2000 година Березовски емигрира във Великобритания, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело Аерофлот за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за това дело бил конфликтът му с президента на Русия Владимир Путин.

През 2003 г. той получава политическо убежище във Великобритания. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру. Борис Березовски е роден на 23 януари 1946 година в Москва, предаде БТА.

АФП отбелязва още, че Березовски е бивш "сив кардинал" на Кремъл при управлението на първия президент на Русия след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин. След това обаче той изпадна в немилост при наследника на Елцин Владимир Путин и стана обект на множество съдебни разследвания. Последното от тях, датиращо от май миналата година, бе започнато, след като Березовски обяви награда на онзи, който "арестува опасния престъпник Путин".

През декември миналата година лондонски съд разпореди бизнесменът да плати съдебните разноски в размер на 35 милиона лири стерлинги (56 милиона долара) по загубено дело срещу друг руски олигарх, Роман Абрамович. По-рано миналата година, през август, британското правосъдие не уважи иска на Березовски Абрамович да му плати 3 милиарда лири обезщетение за нарушени бизнес интереси в началото на 90-те години на миналия век.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Борис Березовски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
30
 
! Отговори
Поука за политици преди 11 години
Никой не отнася нищо със себе си в отвъдното.Политици не отваряйте уста , като че искате да лапнете света.
192
0
 
10
 
! Отговори
до 225 преди 11 години
Странджата вече пътува за Лондон!
191
1
 
10
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
А бе, къде е странджата?Да не се заключил в килията (отвътре)?
190
7
 
27
 
! Отговори
до 202 преди 11 години
Бойко е много дредна риба за Путин, той с такива и времето си не хаби.
189
3
 
16
 
! Отговори
Разобличителя преди 11 години
Оня другият крадец Гусински,той пък къде ли се е скрил?
188
4
 
30
 
! Отговори
поредния преди 11 години
КГБ си знае работата и "чисто" го самоуби !
187
0
 
20
 
! Отговори
bg преди 11 години
мафиата не прощава ,,,,,и след 20г.ще те намерят жив или мартав.голем праз имал пари ,аз знам 4е има БОГ и никви пари не са ни нужни ако има любов и деца които да те радват ХА САЕГА.
186
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВ0
185
2
 
38
 
! Отговори
ввп преди 11 години
Тази еврейска зган отдавна беше пътник, всичко беше въпрос на време.Путин на когото има зъб, спасение няма!
184
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-вероятно интелиджен сървис са го напълнили с вода след като са се усетили за писмото до Путин.
183
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин го изгони, а лицемерната Англия го приюти, заради паричките му
182
1
 
19
 
! Отговори
майор Иванов преди 11 години
Ех Кипър , Кипър , ще има още инфаркти
181
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изпитвате ли жал за руско-еврейските олигарси?Да +Не -
180
1
 
27
 
! Отговори
алфа преди 11 години
Господ забавя, но не прощава. Не може откраднатото от народа да го занесе в гробищата.
179
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МРЪСЕН НАГЪЛ ДО БЕЗОБРАЗИЕПОДЪЛ ЕВРЕЙ. ЗАКРИХА МУ ТЕФТЕРИТЕ - ДАНО И В БГ ДА ПРИЛАГАТ СЪЩИТЕ "ИНФАРКТИ"
178
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно е ББ(Борис Березовски) дали е имал високо кръвно преди това?Или стигнаха до тези инициали по азбучен ред. Дали и Обама направи случаен лапсус при посещениети на нашия ББ, или е информиран предварително? Освен това Русия обяви официално, че ще унищожава предателите навсякъде по света. Руснаците не прощават.Да си спомним как Калоев закла авиодиспечера Нилсен, виновен за смъртта на семейството му и на още 68 руснаци.А на Березовски тежат хиляди млади руски животи в Чечения.Това му е малко
177
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В писмата си до Путин е пишел ,че много съжалява че е предал Родината си и изпитва жестока мъка по Русия. Моли да се върне.........но МИ-6 не му дадоха тази възможност. Винаги се пита кого ползва това престъпление, ако наистина е такова. 1 млрд и половина са си пари...
176
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко правописни и граматически грешки има в тази статия, направо е умопомрачително. За какви журналисти, за какви редактори става на въпрос просто.
175
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много поучителна смърт !
174
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво има да разследват полицаите ?! Просто да питат МИ-6. Ако се беше върнал в Русия , какво ще стане с милиардите му в английските банки? Пък и взел много да критикува западналата демокрация!