ЦРУ помага за доставките на оръжия на сирийските бунтовници

Чрез въздушен мост са доставени 3500 тона оръжия
Обновена: 26 мар 2013 07:24 | 25 мар 2013 22:33, Елка Василева
1
ЦРУ помага за доставките на оръжия на сирийските бунтовници
През 2012 г. е бил създаден въздушен мост за доставки на оръжия на сирийските бунтовници. Снимка: архив, Reuters

Арабските страни и Турция са увеличили рязко доставките си на оръжия за сирийските бунтовници в последните няколко месеца с помощта на ЦРУ, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според изданието още през 2012 г. е бил създаден въздушен мост за доставки на оръжия. В последните няколко месеца на изминалата година доставките чрез него значително са нараснали.

Над 160 йордански, саудитски и катарски военни самолета са транспортирали военна техника. Те са кацали на международното летище в Есенбоа край Анкара и в по-малка степен на други турски или йордански летища.

Още по темата

ЦРУ е имало до голяма степен консултативна роля в това начинание и е помогнало за реализиране на доставките.

Американското разузнаване е помагало на арабски правителства да купуват оръжия, включително за голяма доставка от Хърватия. ЦРУ е проучвало бунтовническите командири и групировки, за да се реши кой трябва да получи въпросните оръжия, допълва вестникът. Според него турското правителство е проследявало осъществяването на проекта.

По приблизителни оценки чрез въздушния мост са доставени 3500 тона оръжия, посочва пред изданието Хю Грифитс от Стокхолмския институт за изследване на мира. Според експерта става дума за "нелегална логистична военна операция, която е добре подготвена и добре координирана".

В. "Ню Йорк таймс" основава твърденията си на анонимни представители от няколко държави, както и на анонимни командири на сирийските бунтовници, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
Biser преди 11 години
ново 20 беше ясно че е така защо им е пеитриат на турците ако не са си *** позициите