Березовски чакал 300 млн. долара приходи

Той не се е самоубил, вярват приятелите му
31 мар 2013 09:28,
31
Березовски чакал 300 млн. долара приходи
Борис Березовски. Снимка: Reuters

Малко преди смъртта си руският бизнесмен Борис Березовски е трябвало да получи около 200 милиона паунда от инвестиционната си фирма. Това съобщи днес вестник "Сънди таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС.

В статията се уточнява, че сумата се основава на искане, изпратено до адвоката на покойния от юридически представители на руската авиокомпания "Аерофлот", които дълги години се опитват да получат от Березовски дългове, възлизащи на десетки милиони долари.

"Изтеклата" електронна преписка и полицейска документация показва, че инвестиционната компания "Салфорд капитал партнърс", контролираща три офшорни тръста на Березовски, е трябвало да ликвидира активи между октомври 2012 г. и март 2013 г. с крайна цел да му предостави парични средства в обем около 300 милиона долара, пише британският вестник, позовавайки се на документи, с които се е запознал.

Смята се, че бизнесменът, намерен мъртъв на 23 март, през последните месеци е преживявал затруднения (включително "клинична депресия") заради загубеното в Лондон дело срещу руския бизнесмен Роман Абрамович. Березовски е трябвало да плати милиони на адвокатите си.

Освен това с решението си съдия Елизабет Глостър не само отхвърли иска на Березовски срещу Абрамович, но го и нарече "незаслужаващ доверие" свидетел. Според Юрий Фелщински, приятел на покойния, той му признал, че му е било "много болно".

Впоследствие Березовски отново трябваше да се яви пред съда, вече като ответник. Съдеше го бившата му жена Елена Горбунова, която имаше претенции към него за милиони. Двамата се разделиха през януари.

Тя успя да издейства чрез съда замразяване на авоари на Березовски. Съдът наложи ограничения върху текущите разходи на олигарха. Според свидетели е бил подложен на финансов натиск.

През 2011 г. Березовски според британския печат е платил на втората си жена Галина Бешарова след бразкоразводния процес (също в лондонски съд) близо 300 милиона долара. "Сънди таймс" пише, че през последните шест години негова любовница е била 23-годишната сега студентка Аника Акверина.

Приятели на Березовски смятат, че сведенията за пари, които е трябвало да получи, поставят под съмнение версията, че се е самоубил. Те подозират, че е бил убит.

Полицията обаче не смята, че в смъртта му е било замесено странично лице. Резултати от аутопсията показаха, че причината за смъртта съответства на версията за обесване. Патоанатомите не намират доказателства, че е имало насилие и борба, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
мусри преди 11 години
Ще разследват кой го е убил! А защо? Какво значение има кой го е убил, след като има стотици милиони готови да го направят ако им попадне! Единствената, явно неморална причина за разследването е, да уредят кои и как ще си разпределят парите откраднати от руския народ. Правосъдието щеше ли да се сети за него ако нямаше милиарди, а беше на пособия. Докато върви това разследване, в Лондон си тече постоянния поток било убити, било самоубити, и никой и не посяга да ги уточнява.
22
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Berezovski e ubit ot onezi,koito nikak ne sa iskali toi da se vrushta v Rusia(angli4anite I izraelcite sa go ubili).
21
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Koprinenoto shal4e e bilo ot London I na nego e pisalo privet ot MI-1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13.
20
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Komsomoleca 4akal $ 300 miliona.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олигарх?!Това К.ПЕЛЕ беше един КРАДЕЦ и МОШЕНИК ,тоя беше създаден от *** с ПЕТНОТО на главата ..................
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убили са го МИ6, както убиха онова продажно куче Георги Марков.
17
0
 
4
 
! Отговори
234 преди 11 години
Евреин и "клинична депресия"? Няма такъв филм!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За властта в Русия Березовски вече не представляваше никакъв проблем. Дори опозиционерите там, които той щедро финансираше все се разграничаваха от него, тъй като името му бе изключително компрометирано сред руснаците. Ако е бил убит, то други са имали интерес от това. Желанието му да се върне в Русия и твърденията в последното му интервю за "Форбс", че в последно време е преосмислил доста неща за Русия и за Запада поставят въпроса дали британските служби нямат интерес да го "оттеглят"...
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
питам се нашата мутра с откраднатите милиарди от държавата и народа кога ще се самоубие ?
14
2
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Този път май британските тайни служби са се обезпокоили, след като Борята е писал писмо до Путин, че иска да се върне в Русия. Както е продавал сведения на тях, така е щял да продава сведения и на руснаците. Предателят си остава продажник до гроб.
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо никой не каже къде го е заварил разпада на СССР тоя кърлеж, впит в изумелия окраден руски народ. Жени, любовници, 300 милиона,200 милиона, какво ни занимавате с тая пасмина безбожна всеки ден. Да ври в пъкъла.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ШАПКА НА ТОЯГА - ходи се прегледай бе, човек! при ПСИХИАТЪР, не при педиатър!
11
6
 
8
 
! Отговори
ПутиЛйнен преди 11 години
До Наско до 5Дългата ръка на КГБ...
10
1
 
8
 
! Отговори
В Англия преди 11 години
Английския съд го е разорил ! Та чак са му запорирали разходите !
9
8
 
13
 
! Отговори
ШАПКА НА ТОЯГА преди 11 години
Който не приема КГБ съвети наготово,получава бонусче-билет за гроба!Който тръгва срещу Путинова Русс със злоба,има безлимитна среща с бог Йехова!Щом крадливите ръчички почнат да треперят,треперушката във баня вкочанен ще го намерят.Който става двоен-троен агент за парички,в Ада ще го фърфалякат Дяволите всички!
8
0
 
17
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
В Ингилизия яко се е надянал на колчето - вместо демократия са го съдрали от съдене и доене! Ха-ха-ха! Жена му взела 300 мил. долара! Хи-хи-хи!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Офффф пак ли за този.Оставете го да пътува към отвъдното и ако сте толкова загрижени сложете му тези 300 мил.в сандъка да има да пътни и да харчи на воля.
6
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Хроника на разследването:1 ден - охранителят открива Березовски мъртъв в банята2 ден - жена му открива шал в банята3 ден - при аутопсията откриват, че е умрял от задушаване4 ден - откриват счупено ребро5 ден - полициата намира скъсано въже на релсата за завеси в банята.....Остава са влезе убития!
5
0
 
14
 
! Отговори
бай Шано преди 11 години
след такава статия човек забравя ,че заради такива гадове се самоубиха и бяха убити много нормални хора и напрово ми потичат сълзи на умиление
4
0
 
28
 
! Отговори
Сиромах преди 11 години
Богатите умират веднъж,ние всеки ден