Граждани на България са сред основните заподозрени в трафик на хора

Жертва на трафика са главно роми
15 апр 2013 21:10, Елка Василева
4
Граждани на България са сред основните заподозрени в трафик на хора
Сесилия Малмстрьом. Снимка: Reuters

Граждани на България, Румъния, Германия и Франция са основните заподозрени в трафик на хора европейци, сочи доклад на Евростат за периода 2008-2010 г., публикуван днес от Европейската комисия, предаде БТА. Основните жертви на трафик са от България и Румъния, се отбелязва в документа.

Близо половината от всички трафиканти (45 процента) са с документи за самоличност от ЕС, а останалите 55 процента са от други държави, като преобладават престъпниците с произход от Нигерия, Китай и Турция.

Нашата страна, заедно с Холандия, Дания, Финландия, Словения, Словакия и Швеция, е съобщила за нарастване на случаите на трафик в наблюдавания период.

В България случаите са се увеличили от 250 през 2008 г., до 346 през 2009 г. и 432 през 2010 година. Основно жертва на трафик у нас стават момичета и жени, като всяка пета пострадала е непълнолетна.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви на пресконференция при представянето на данните, че ЕК работи с българските и с румънските власти за намаляване на тези тенденции. По нейните думи жертва на трафик са основно представители на ромското малцинство.

Попитана дали влизането на България и на Румъния в Шенген не би влошило допълнително тази картина, Малмстрьом отговори, че тази тема няма връзка, тъй като престъпниците и сега с лекота преминават европейските граници.

През 2008 г. уличените в ЕС в престъплението трафик на хора българи са били 266, докато онези, произхождащи общо от Азия, са били 113. За разглеждания период в ЕС са били установени общо 23 632 жертви на трафик. Общо 68 на сто от тях са жени, 17 процента са мъже, 12 на сто са момичета и три на сто са момчета.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
polat преди 11 години
bulgarite sa edno dolno pleme xyni
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много вярно ,великите българи освен кражби и далавери не са способни на друго нещо.ТОВА СИ Е ТИПИЧЕН БЪЛГАРСКИ МАНТАЛИТЕТ от много векове насам.
1
1
 
12
 
! Отговори
Редактор преди 11 години
Статията е неточна. Не граждани на България, а България на гражданите. И не трафик на хора от България и Румъния, а трафик на ***-гласоподаватели от Румъния за България. Молим за извинение за допуснатите грешки.