Съдят Алексей Навални - един от основните противници на Путин

Обвиненията срещу блогъра са за кражба на 16 милиона рубли
17 апр 2013 09:31, Елка Василева
11
Съдят Алексей Навални - един от основните противници на Путин
Алексей Навални в съдебната зала. Снимка: Reuters

Руският опозиционен лидер Алексей Навални се яви днес в съда в град Киров за началото на процеса срещу него по обвинения в кражба, за които той твърди, че са политически мотивирани и че са част от потъпкване на недоволството от страна на Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Тридесет и шест годишният блогър Навални е най-известният опозиционен лидер, който ще бъде съден, откакто започнаха протестите срещу Путин преди 16 месеца, отбелязва агенцията.

Протестите отслабнаха, но в подкрепа на блогъра за днес са планирани митинги в Москва и Киров, макар че не е ясно дали той се ползва с подкрепата на широката публика, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Той може да получи 10 години затвор, ако бъде осъден за кражбата на 16 милиона рубли от предприятие за дърводобив, на което е бил съветник през 2009 г., докато работел за губернатора на Киров.

Навални направи снимка на съдебната зала с мобилния си телефон и я публикува в интернет. След това съдията даде ход на съдебните процедури.

Блогърът дойде в съда, придружаван от съпругата си, и двама адвокати, а там са още опозиционерът Борис Немцов и депутатът от Държавната Дума Дмитрий Гудков, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според Навални процесът срещу него има за цел да засили натиска върху опозицията след завръщането на Путин в Кремъл миналия май. Блогърът отхвърля обвиненията и заяви, че президентът е дирижирал процеса и че очаква да бъде осъден. По думите му най-доброто, на което може да се надява, е условна присъда, но и тя няма да му позволи да участва на избори.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отрече президентът да използва съда за политически цели и каза, че лидерът на Кремъл няма да следи процеса.

Навални започна кампания срещу корупцията в държавата през 2007 г. и се превърна в един от най-силните гласове на миналогодишните митинги срещу дългата доминация на Путин в Русия, припомня Ройтерс.

По-малко от час след началото на заседанието съдията обяви, че е уважил молбата на защитата да получи повече време да се запознае с делото и отложи процеса за 24 април, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
За 23 години демокрация по образеца на ЕС и САЩ видяхме докъде я докарахме. Единственият шанс да заживеем нормално е да излезем от ЕС и от НАТО и да влезем в съюз със Руската Федерация, начело на която стои истински боец и патриот, а не гей, като нашия ***!КОГАТО СМЕ БИЛИ С РУСИЯ, ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ДОБРЕ.
8
0
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
да ама както върви работата скоро руснаците ще ходят в европа без визи а ние българите още ще си чакаме на опашката за шенген. пък и с нашите *** могат въобще да ни отрежат..
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля че Европа трябва да изгради една голяма стена по границата с такива вредни държави като русия и да няма нищо общо с тях/
6
9
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Ех страхотни сте бе , каквото и да се случи американците са виновни :D в русия си върви пропаганда за да може властта да лъже собствения си народ и да обвинява други за проблемите породени от собствената им некадърност и чак в България има такива дето вярват в приказки :D
5
4
 
3
 
! Отговори
vesko преди 11 години
И там е същата като тук,не всъщност е обратното.
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдят Алексей Навални - един от основните агенти на USA в подмолната им борба срещу Путин.Но понеже Навални е същия мошеник като повечето им агенти, се оказва че е участвал в незаконни машинации за кражба на стоки от една фирма, взимал е подкупи и ред други подобни ...Сега като излязоха на бял свят тези работи и взеха да го съдят, покровителите му зад океана нададоха вой...
3
7
 
19
 
! Отговори
Като е крал преди 11 години
от държавното - в затвора. Добре, че Путин им стъпва малко по малко на шията на такива.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хич не прилича на противник.!!!!!!!
1
1
 
11
 
! Отговори
Яко преди 11 години
А пък тук съдят Миро Мършата - един от основните противници на Боко Тиквата..............................................................................................................................тоа...Миро Мършата... ми се обадИ сега пак...