Защо ФБР е "проспало" заплахата от Тамерлан Царнаев

Преди две години Русия е помолила бюрото да го разследва
22 апр 2013 08:36, Петя Славова
13
Защо ФБР е "проспало" заплахата от Тамерлан Царнаев
Снимка: БТА

Американски конгресмени зададоха вчера въпроса защо ФБР не е видяло заплаха от Тамерлан Царнаев, един от двамата братя, заподозрени като извършители на атентата на финала на Бостънския маратон. Законодателите се оплакаха, че това е просто един от поредицата случаи, в които някой, когото агенцията разследва, по-късно участва в терористичен акт, предаде Ройтерс.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите Майкъл Макол се поинтересува в писмо до ФБР и други официални представители защо Тамерлан Царнаев не е предизвикал подозрение, след като преди две години Русия е помолила бюрото да го разследва, пише БТА.

"Бих искал да знам също какви разузнавателни сведения има за него и самата Русия," заяви Макол, републиканец от Тексас, по Си Ен Ен.

ФБР привика Царнаев през 2011 г. скоро след като руската Федерална служба за сигурност помоли агенцията да проучи дали той не е радикален ислямист, който скоро може да осъществи пътуване до Русия.

В отговор на притесненията на конгресмените ФБР не каза нищо ново, а само повтори декларацията си от петък, че "не е открило никакви признаци за терористична дейност в САЩ или в чужбина",след като говорило с Царнаев и проучило предишните му пътувания, както и дейността му в интернет.

По-малко от година след разговора с ФБР Царнаев действително пътува до размирната автономна република Дагестан в Южна Русия, където според съсед прекарва поне няколко седмици. Какво точно прави там американските следователи все още не знаят.

Родителите на Тамерлан твърдят, че той е посетил роднини и не е имал вземане-даване с екстремистите, действащи в тази част на Руската федерация, предаде Асошиейтед прес. Конгресменът републиканец от Ню Йорк Питър Кинг заяви по телевизия "Фокс", че се чуди защо ФБР не е взело мерки, след като Царнаев се е завърнал в САЩ и е качил на сайта си изявления, в които говори за срещите си с радикални имами.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Когато тъпите властници във Вашингтон, Ленгли и останалите *** глави на Горгоната разберат, че трябва да променят отношението си към Москва, светът ще стане по-добър. Битката с радикалния ислям ще бъде трудна. Не е нужно да се налага западният модел на живот със сила! Нашият и ислямският модел на живот са напълно съвместими. Примери - Мароко, Алжир /до неотдавна/, Тунис, Сирия, Турция. А американците раздухват различията и тепърва ще видят негативите.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" FBR " E PROSPALO CELATA TAZI RABOTA , 6TOTO CVETANOV HODE6E DA GI SAVETVA KAK DA SE BORQT S PRESTAPNOSTTA . EDNA OT KOMANDIROVKITE MU BE CELI 15 DNI . EI TVA IM E PROFESIONALIZMA I NA NA6TE I NA ONIA . VARVQT VINAGI SLED SABITIATA , KATO POGREBALNO BYRO . A MILIARDI PO SVETA SE SMAKVAT OT GARBA NA DANAKOPLATCITE POD INA4E UDOBNATA TEORIA ZA POVE4E SIGURNOST . A NARODITE OBEDNQVAT I OBEDNQVAT I PIKAQT NA TAZI " SIGURNOST " KOQTO IZSMUKVA TEHNITE DOHODI I PALNI DJOBOVETE NA " CVETANOVCI " I U6EV
7
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 години
Америка и еврейте не искат силна Русия .Затова подкрепят и чеченските ислямисти. Така беше и в Косово. Така ще бъде и тук един ден. Но когато самите те са засегнати от тези " мирни хорица с потъпкани човешки права" запяват друга песен. Ами така е..." храни куче да те лае" .
6
0
 
5
 
! Отговори
? преди 10 години
Голяма издънка е това на ФБР .Но Нали са им дали убежище и американско гражданство , защото бягат от Руснаците ( " нали руснаците потъпкваха терористите чеченци ")И сега Руснацитебса им казали направо - този Тимерлан е радикалист и опасен ?ФБР са го разпитали през 2011 и даже са закрили файла му ???
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той е качил и снимка на един от водачите на размирните групи и убийци , след като се е върнал от там , по средата на 2012.Този същият водач е убит миналата година . Също е качил видео на едни талибани в черно и с вдигнато оръжие .Вчера задаваха въпрос на преставителка на ФРБ , какъв е този пропуск ? и тя бърза да каже , че трябва да се направят изводи и това да не се повтори .
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7 за съжаление си чисто и просто са се издънили , не знам колко атентата са осуетили и те и станалите слъжби по света но всяка грешка се наказва и то жестоко.
3
0
 
13
 
! Отговори
еди мърфи.... преди 10 години
Знaчи некa обобщим......Руснaците сa били кaмбaнaтa че.тоя не е много читaв, Фбр сa го викaли нa рaзпит, оня пътувaл в Дaгестaн и след кaто се върнaл кaчил нa сaйтa си притеснителни нещa свързaни с рaдикaлен ислям. Но рaзбирa се товa нищо не знaчи и ФБР сa преценили че нямa проблем...Хaхaхaх Не искaм Фбр дa ме пaзят от терорости щото очевидно не стaвaт зa тaя рaботa. Кaкво докaзaтелство повече им трябвa зa дa го нaблюдaвaт отблизо.......
2
1
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
Бързо стигнаха до...извършителите американците,но постфактум.сигурно са подценили сигнала от руските служби.Това показва,че и там работят на...посоки,задавани от политици и местни фактори.Грешките винаги се заплащат от редовите американци и то с човешки жертви.
1
5
 
36
 
! Отговори
Факт преди 10 години
Руснаците винаги знаят повече, отколкото американците. Но поради факта, че Холивуд е в САЩ, е насадено обратното мнение. Факт