В Германия решиха да не обявяват крайнодясна партия за незаконна

Това можело да доведе до отрицателни последици
25 апр 2013 21:05,
18
В Германия решиха да не обявяват крайнодясна партия за незаконна
Снимка: Reuters, архив

Долната камара на германския парламент не подкрепи днес предложението за обявяване за незаконна на крайнодясната и антиимигрантска Германска националдемократическа партия.

Повечето законодатели предупредиха, че подобен ход може да има отрицателни последици, предаде ДПА.

Германската националдемократическа партия има малко над 5000 членове и никога не е била представена във федералния парламент.

С 326 гласа "за" и 211 "против" Бундестагът отхвърли предложение за съдебно разследване на партията, което би довело до забраната й. Срещу предложението, внесено от опозиционните социалдемократи, гласуваха партии, верни на канцлера Ангела Меркел. Аргументът бе, че макар възгледите на националдемократите да са неприемливи, ще е трудно юридически да се докаже, че ГНДП е партия от нацистки тип.

Германската конституция дава право на съдебната власт да забранява партии, ако те целят унищожаване на демокрацията или основни свободи. Целта на тази разпоредба е да се предотврати завръщане на нацизма.

Искането на Германската социалдемократическа партия за съдебно разследване с твърдението, че ГНДП е "по същество нацистка" формация, сега ще подемат делегати от горната камара - Бундесрата.

Въпросът за забрана на ГНДП стана особено актуален миналата година , след като стана ясно, че 10 неразкрити убийства, извършени между 2000 и 2007 г., са дело на трима неонацисти. На 6 май предстои да започне процесът срещу Беате Цшепе, единствената жива от тройката. Обвинението ще се стреми да докаже, че целта на групата е била да бъдат принудени имигрантите, главно от турски произход, да напуснат Германия от страх за живота си.

ГНДП не възхвалява открито нацисткото минало, тъй като това в Германия за това се носи наказателна отговорност. За да се докаже, че партийната идеология е нацистка, ще трябва да се използват доказателства от тайни разговори или подслушване на лидери на ГНДП.

Предишен опит партията да бъде обявена за незаконна бе отхвърлен през 2003 г. от Конституционния съд, който тогава постанови, че ако служители на разузнаването са вербували членове на ГНДП за информатори, в съда ще може да се пледира, че получените доказателства са компрометирани.

Социалдемократите твърдят, че този път ще има по-убедителни доказателства, но привържениците на Меркел казват, че втори провал само ще засили крайната десница и ще подкопае доверието в демокрацията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: неонацисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
34
 
! Отговори
нацыяналь преди 10 години
Тия селекционирани расови МУТРИ , готови да събират рекет от цяла Европа, не ги ли изпотрепаха някога мужиците при Сталинград ?
17
9
 
33
 
! Отговори
обикновен човек преди 10 години
От баба си съм чувал, че ако някой сам се нарича някакъв си ...ист, не му е много читава работата. Заради такива като тези на снимката, Германия постепенно се превръща буквално в арийска, т.е. римлянска държава. Като наказание за малоумието!
16
8
 
40
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
ходи в Турция или от където си е довлякал. А доста германци са насъбрали достатъчно на турците, защото един идва тук, след това се изсипва цялатата рода, започват да правят чавета и накрая висват на помощи. Естествено има читави турци, но има много ***, която трябва рано или късно да се депортира обратно в Анадола. И защото германците не пасат трева, лека полека орязват правата на турците и гледат да ги разкарат.
15
8
 
37
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Ами като влезе човек в турски квартал си мисли, че се е озовал в Азия. Дърти турци с броеници и женски нинджи омотани с чаршафи по главите. Леее се турска музика на килограм, а улиците са често изключително мръсни, защото на братчедите им е кеф да живеят като в ***.Мултикултуризъм аба бала. Щом си дошъл в чужда държава, следва да спазваш нейните закони и обичаи. Като не те кефи, искаш да си кастриш половите органи, да се омотаваш в чаршафи и да слушаш по иляда пъти на ден как пее ходжата си
14
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Glasuvaite za Ataka, samo Ataka misli dobroto na bulgarite, i samo Ataka ste spre aneksirane na zemi ot Turzia
13
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Патриотизъм, това е любов към собствената ти страна.Национализъм е подмяна на любовта с омраза към всички останали...
12
11
 
40
 
! Отговори
Огнян преди 10 години
Стига с тези неонацисти,първо нацист е на поамериканчен жаргон съкращение на националист или националсоциалист и и второ стига сте давали образите само на тези бръснати мутри,които нищо не разбират ни от идеология,ни от политика! Отворете сайта на НПД и ще видите,че повечето не са такива!Истинските националисти не са наркомани,пияници,***,*** и ***.Истинските националисти са хора,от които останалите могат да черпят пример.
11
8
 
39
 
! Отговори
Огнян преди 10 години
Извинете а къде са обосновани тези основни демократични свободи!? Доколкото съм запознат,едно от тези права е свободата на словото! Е,хубаво тогава,щом в Германия има свобода на словото,защо тогава се забранява и наказва /неясно от кого/ говоренето за,отричането и разследването на т.нар.Холокост!? Защо не се издава свободно "за научни цели" "Моята борба" на Хитлер!? Нали свободния достъп до информация е едно от демократичните свободи,гарантирани от демократичния ред и ценности!?
10
8
 
35
 
! Отговори
Крайно десни? преди 10 години
Какви крайно десни? - нацисти??? фашисти?? Или просто ги показват в този вид, за да има плашило, от което да се отдръпнат хората, за да може Меркел (която е най-големият нацист) да управлява пак.
9
12
 
33
 
! Отговори
До Sieg heil! преди 10 години
Ей, смешнико, за какво си ги сложил тези скоби. Не си в Германия, нито хейтърите ще ти се радват. ***.
8
9
 
39
 
! Отговори
Някъв от България преди 10 години
Ми то с тия турци, араби и *** в Германия...
7
8
 
40
 
! Отговори
Националсоциалист преди 10 години
Всичко май взе да си идва на мястото. Не може все пак да се живее толкова време с лъжи и фалшиви илюзии. Един ден на германците ще им писне от либерастката *** в Бундестага и ще ги изрита от там, и ще сложи национално-отговорни хора.
6
8
 
45
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Германците ще преоценят отново някои идеологии, след 70 годишно отричане.
5
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наште Мутри вместо да се правят на толкоз вървежни с Изнудване и Заплахи над българският беден и изтрадал народец Като КоКОШКАРИ ДА ВЗЕМАТ ДА СИ НАПРАВЯТ ЕДНА ТАКАВА ПАРТИЙКА НАЦИ ГАРАНТИРАМ ИМ ЧЕ ЩЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ УСПЕХИ С БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
4
9
 
33
 
! Отговори
муспи преди 10 години
От скромните три коментара се разбира ясно, че дявола е разкординиран и още не е спуснал служебни отговори.
3
12
 
42
 
! Отговори
Дико преди 10 години
И те тръгнаха по нашия път - когато БСП легитимира и призна за конституционна турската партия ДПС.
2
16
 
41
 
! Отговори
Sieg heil! преди 10 години
Sieg heil! Deutschland, Deutschland u(e)ber alles!
1
17
 
42
 
! Отговори
бай Шано преди 10 години
колкото по малко медиино внимание им се обръща ,толкова по-добре на такива движения