Новото италианско правителство положи клетва

Мъж рани двама карабинери близо до церемонията
28 апр 2013 14:26,
5
Новото италианско правителство положи клетва
Новият италиански кабинет. Снимка: Reuters

Новият италиански премиер Енрико Лета и избраните от него 21 министри положиха клетва в президентския дворец Куиринале в присъствието на държавния глава Джорджо Наполитано.

Клетвата беше лаконична: "Кълна се да бъда верен на Републиката, да спазвам строго Конституцията и законите, и да изпълнявам задълженията си изключително в интерес на страната", предаде ИТАР-ТАСС.

Новото правителство бе съставено цели два месеца след парламентарните избори от 24-25 март, които не излъчиха категоричен победител. Липсата на мнозинство в Сената принуди двете основни съперничещи си крила да прибягнат до коалиционно управление.

Лета и девет министри от кабинета му представляват левоцентристката Демократическа партия. Особено важна роля в новото правителство ще има вицепремиерът и секретар на десноцентристката партия "Народ на свободата" Анджелино Алфано, който заема и поста министър на вътрешните работи.

Външното министерство оглави един от лидерите на Радикалната партия Ема Бонино, а начело на министерството на икономиката застана генералният директор на италианската централна банка Фабрицио Сакомани.

Лета създаде ново министерство - на интеграцията и имигрантските въпроси. Негов ръководител е Сесил Киенж - имигрантка от Демократична република Конго, станала първият чернокож министър в историята на Италия.

Новият кабинет, включващ представители на левицата, десницата и центъра, е на средна възраст 53 години - значително "по-млад" от предишните правителства, посочва ДПА. В състава му влизат и рекорден брой жени - седем.

Докато церемонията в Куиринале беше в ход, пред близката правителствена резиденция Киджи възникна стрелба, при която са ранени двама карабинери, единият от които е в тежко състояние, ранен в шията. Открилият огън по тях нападател също е ранен и е задържан, съобщи италианската информационна агенция Анса, цитирана от Франс прес.

Стрелецът е 46-годишен италианец, облечен в сако и вратовръзка. Мотивите за деянието му не са известни, но според полицията той е психически нестабилен, отбелязват агенциите.

Лекарите смятат, че няма опасност за живота на ранените карабинери. Прие престрелката е пострадала и случайно минавала край двореца Киджи жена. Нейният живот също не е в опасност, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
dancela69 преди 10 години
20 godini levizata v Italia i partiqta na Berlusconi bqha edni sreshtu drugi . a sega napraviha zaedno pravitelstvo !!! Vse edno Stanishev i Borisov da se obediniqt.....I tova samo za da "smachkat " novoto dvijenie na Beppe Grillo , koito vze zeli 30% na izborite.....i im narushi spokoistvieto v parlamenta!!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
Митко,тинормаленлиси преди 10 години
Пламен от Варна не го изкарахте луд, защото посегна на себе си , а не на вас, нали така
2
0
 
2
 
! Отговори
Митко,тинормаленлиси преди 10 години
Мъжът, който счупи зъбите на Берлускони и той беше лудВсеки, който нападне политик е луд.Партизанско движение ли искате за да разберете какво се случва.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zizolina premier