Ще заобича ли Унгария ромите си

"Око за око, зъб за зъб" - рецепта за етническа война
Обновена: 2 май 2013 17:21 | 2 май 2013 17:21,
184
Ще заобича ли Унгария ромите си
Унгарски ром. Снимка: Reuters, архив

Отношенията между ромското малцинство и неромското мнозинство са трудни и сложни в много централноевропейски страни. В Унгария често има проблеми от подобен характер, но дали има примери за добри практики, пита Би Би Си.

„Не ви моля да обичате циганите, но всички ние трябва да живеем заедно“, заявява полицейски началник в зала, пълна с млади кадети - „Затова полицията трябва да показва толерантност и доверие, а не омраза и отлъчване.“ В този момент залата утихва. Засегната е една от най-болезнените теми за унгарското общество.

Ето и мнението на млади полицаи – мъже и жени. „Моят опит показва, че 70 или 80% от престъпленията са извършени от роми“, разказва един и след това пита: „И какво да кажа, ако спра някой ром по време на рутинна проверка и той ме обвини, че съм го спрял само заради етническия му произход?“.

„Проблемът не е в предразсъдъците на мнозинството“, заявява пък друг и продължава „проблемът е в ромите, които мразят нас, унгарците“.

Млада жена обаче има различно мнение: „Трябва да сме бдителни и да наблюдаваме за всякакви знаци за етническа омраза и нетолерантност и в интернет, и в ежедневието си“

Днес е необичайна сутрин в град Мишколц, където безработицата е 25%.

Американската активистка Патрис О'Нийл е тук, за да сподели опита си в борбата срещу престъпленията от омраза в САЩ и по-специално тези на белите расисти срещу чернокожи, евреи, мексиканци, гейове и др.. Тя е част от организация, бореща се с престъпленията от омраза - „Не в нашия град“

Повечето от слушателите, пред които е говорила в Източна Унгария, харесват посланието й. Но много са и скептични.

Много хора не са запознати с концепцията на престъпленията от омраза – идеята да нараниш някого заради цвета на кожата му, религиозните му вярвания или сексуалната му ориентация са различни от обичайните престъпления.

Три години са изминали, откакто четирима мъже, обвинени в серийно убийство на шестима роми на етническа основа, са арестувани.

Процесът все още се води срешу тях. Много унгарци обаче сравняват тези убийства с немалкото убийства на унгарци от роми през изминалите години.

Убийството на етнически унгарец, учител в малко градче, от развилняла се ромска тълпа през 2006 г. е сочено от прокуратурата за повода за серийното убийство.

Убийството на румънски хандбалист през 2009 г. и ужасяващото изнасилване и убийство на полицейски психолог през 2012 г. също са извършени от хора от ромски произход.

Само най-агресивните екстремисти го изказват свободно, но понякога по време на дебати изскача грозното изречение: „Те ни избиват, ще ги избиваме и ние!“

„Око за око, зъб за зъб“ или иначе казано – рецепта за етническа война.

Всъщност собственият опит на унгарците би могъл да им помогне да разберат какво представляват престъпленията от омраза и каква е разликата между тях и обикновените престъпления – унгарци, живеещи в Румъния, Словакия и Сърбия, са нападани само, защото говорят на унгарски на улицата.

По времето, по което инициативата „Не в нашия град“ стартира в САЩ, на млада унгарска двойка в Румъния не е позволено да се ожени, защото младежът казал „Да“ на избраницата си на унгарски.

В Словакия пък около 40 етнически унгарци кандидатстват за двойно гражданство, в резултат на което им е отнето словашкото гражданство от властите.

Нетолерантността е жива в Централна Европа. Все пак изглежда, че немалко унгарци са отворени към посланието на Патрис О'Нийл.

Има и положителни примери, включително и в Унгария, като полицай от ромски произход, ценен заради професионализма си, музикант, който изнася благотворителни концерти, за да събере средства за пострадали роми при марш на крайнодесни, майката на убитата полицейска психоложка, която призовава за успокояване на ситуацията.

„Никой не ви казва, че няма престъпления сред ромските общности“ - разказва пред събралото се множество Гьоргу Макула, полицай от ромски произход - „но не забравяйте, че има много, много хора, които не са престъпници, но страдат от предразсъдъците в обществото ни.

56 престъпления от омраза са регистрирани в Унгария за 2011 г., сравнено с 55 хиляди във Великобритания. Което значи, че или Унгария е остров на толерантността, или се нуждае от нов подход за справяне с проблема.

По материал на BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Унгарияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
AntiZion преди 10 години
Мразете само ционистите и тези *** които крадат и убиват! Не мразете просто така евреи и *** или мюсюлмани!
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
moeto mnenie e che vseki tribva da ima po niakolko ognestrelni orajia i trepane
161
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Защо не живееме природосъобразно - забелязано е че с избиване на евреи се повишава благосъстоянието. А който иска повече - убивайки евреи си спасяваш душата!
160
1
 
10
 
! Отговори
kios преди 10 години
Единственото по-мръсно племе от ***, са евреите. Повечето нещастия по света, освен природните, са причинени от евреи. Но напоследък и за природните не е сигурно.
159
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 10 години
*** са проблем по цял свят...няма култивиране при тях
158
3
 
3
 
! Отговори
До 159 преди 10 години
До До уж НАЦИОНАЛСОЦИАЛЕто от такива като теб трябва да санираме обществото! Виждал съм много свестни *** - работливи, чисти, говорят правилен български. Но не съм видял до ден днешен фашага, която да може да бъде наречена "човек".
157
6
 
1
 
! Отговори
РОМ преди 10 години
Ромите като изтрепят местното население ще дойде и тяхния ред.На тези който изкат да владеят тези земи не им трябват престъпнини ,Братя роми внимавайте искат да ви прецакат
156
0
 
8
 
! Отговори
До 162 преди 10 години
Ами това пиша и аз, в коментарите под статиите, свързани с *** безобразия. Чудя им се на хората като коментатор N160 - мислят си, че *** са способни организирано да извършат нещо!Те могат да се организират само за да направят дребна *** пакост, но насвият ли ги в полицията, се *** и си казват всичко. "Страшни" са, само когато са няколко на брой и нападат сам човек, при това такъв, какъвто не е в състояние да се защити.Който реши да установи дектатура, първо ще смаже тях.
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не подценява въпросът с ***.Те са фитилът който ще възпламени света въвеждайки фашизма на власт.За внимателно отношение прокламират много организации и филантропи като Джорж Сорос.Опасен ще бъде някой Брайлик с очила и добри ораторски възможности.Той ще доведе новия фашизъм бурно аплодиран от много националистически организации.Точка едно ще бъде решаване на *** въпрос.От там нататък следват ***,инакомислещите и ликвидиране на социалните фондове.На демокрацията се слагакръ
154
4
 
5
 
! Отговори
ДПС преди 10 години
Каква "духовност", какъв мощен "интелект" струи от погледа на този *** на снимката, горе!Да - *** са достойна за уважение раса, която може само да обогати европейската и световната цивилизации!...ГЕРБ, Бе-Каа-Пеее, ГЕРБ-Бе-Каа-Пеее!...:)
153
1
 
5
 
! Отговори
истина преди 10 години
Много се подценява този въпрос.На никой ли не му прави впечатление,че те са Държава в държавата навсякъде по света....По собствени правила,със собствен съд...,неприкосновени и оставяни свободно да паразитират.На практика това е една винаги готова за действие армия,която в нужния момент ще ни удари в тил.Тя даже ще бъде въоръжавана от "държавата" защото даже чужди наемници отвън не биха били толкова ефикасни срещу нас/не познавайки нашите особености/.Ама тази вътрешна армия ГИ ЗНАЕ. ...!!!
152
4
 
3
 
! Отговори
До уж НАЦИОНАЛСОЦИАЛ преди 10 години
И като се премахне либерализмът и капитализмът, какво ще остане тогава, бе, фекална масо?! Социализъм, комунизъм, СССР /откъдето ти си си взел жена, та ти е моделирала мисленето и ти е изгладила мозъчните гънки, ако някога изобщо си имал такива/. За възраждане на соца ли си мечтаеш? Ами нали точно на евреите го дължим! Нали именно социализмът направи Бг и останалите соц.страни развъдник на ***, а самите *** оформи като наглеци!Да махнеш "национал" от ника си! Ти си чист социалист=***!
151
3
 
5
 
! Отговори
11 преди 10 години
До националсоцииалист Браво!Това е истината, националсоциализмът, макар и в по- съвременен вид ще спаси европейските нации, ако те се осъзнаят. Повечето от евреите са слуги на Луцифер и Златния телец.Те причиняват покварата със сладката отрова свободия и либерализъм.
150
1
 
6
 
! Отговори
ц преди 10 години
Ех, все да се изкажат, а като се стигна да им вземат помощите сто кампании направиха, за да си останат ромите в България и Румъния. Страшна работа е двойния аршин. Вместо да ни учите как да се справяме с ромите, вземете ги при вас и след 5 години ние ще ви поднасяме мерки за справяне. Просто трябва да работят и най-накрая да разберат, ме няма интеграция без образование. не може хем да си ***, хем да не работиш, хем да печелиш много. Поправка - МОЖЕ.
149
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 153-РОДОКОМУНИСТЕ:Барух ата Адонаймелех аолам амоцилехем мин аарецТова е молитва за благословение,към Господ-Бог.Отец Христов....
148
0
 
0
 
! Отговори
ФОН КЛИНКЕРХОФЕН преди 10 години
до154КМЕТ И ПРЕЗИДЕНТ/ВИЦЕ/ Е ВЪЗПРИЕТОТО ПРАВИЛНО ОБРЪЩЕНИЕ,БЕЗ ЗНАЧЕНИИЕ КАКВО Е "СЕЧИВОТО" МЕЖДУ КРАКАТА,ТИТЛАТА Е ЕДНА ,КАКТО И ДОКТОР.ДОРИ ИМА ЕДИН ФИЛМ ПО ТОЗИ ПОВОД-"МЪЖЪТ НА ПОСЛАНИКА".
147
2
 
6
 
! Отговори
Не се заяждам! преди 10 години
Крайно време е да говорим и пишем на литературен български! Напр. Фандъкова не е КМЕТ, а КМЕТИЦА, имаме си ВИЦЕПРЕЗИДЕНТКА, а не ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ. Даже компютърът ми го подчерта /за вицепрезидентката!/ като грешно. А то не е грешно. Казвам го по повод на текста горе, където се обърках кой е изнасиленият и убит - полицейски психолог или полицейска психоложка. Колкото до *** - е, не ги обича никой и има защо! Веднаж прочетох, че *** презирали /!/ народа - гостоприемник. Звучи диво, нали!
146
5
 
13
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 10 години
В ЕВРОПА МОЖЕ ДА ИМА МИР...САМО АКО СЕ ИЗМЕТАТ И ИЗЧЕЗНАТ ВСИЧКИ НЕОЛИБЕРАЛИКАПИТАЛИСТИСПЕКУЛАНТИЦИГАНИЕВРЕИМУЛТИКУЛТУРИСТИНЕГРИФЕМИНИСТКИСАМО ТОГАВА В ЕВРОПА МОЖЕ ДА ИМА МИРТОВА Е
145
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последствията от прекалената търпимост ще бъдат изчезването на българския етнос в идните години. Тъмните са като ***-те могат да живеят и в мръсотия и в глад. Ама ние не можем.
144
0
 
26
 
! Отговори
до Реалист преди 10 години
Ти братко *** ли си,или в *** ден си се родил? Да има и българи *** и крадци и тн. Но те не са 90% от етноса,както е при ***! Видиш ли ***,шанса да е "типичен" е огромен,именно за това са и предразсъдиците. Защо масово раждат деца,след като са бедни? За да могат да цицат държавата за помощи разбира се.