Една предизвикателна година за Оланд в Елисейския дворец

Французите не усещат желаната промяна, обещана им от президента
5 май 2013 12:56,
14
Една предизвикателна година за Оланд в Елисейския дворец
Оланд едва ли е предполагал колко често ще му се налага да демонстрира тази физиономия. Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд отбелязва една година от стъпването си в Елисейския дворец, отбелязва телевизия Bulgaria On Air.

През този период Оланд се изправи пред редица предизвикателства. Агенции свалиха максималния френски кредитен рейтинг, а безработицата и общественото недоволство непрекъснато нарастват. Самият президент пък все повече губи високото доверие, което му гласуваха французите.

На 6-и май миналата година Франсоа Оланд стана първият президент социалист във Франция от 17 години насам. Той спечели изборите благодарение на платформа, гарантираща намаляване на безработицата и стимулиране на икономическия растеж. Лозунгът на кампанията беше: „Време е за промяна!“

Оттогава обаче подкрепата за френския държавен глава се срина до рекордно ниски нива от 21%, докато безработицата безпрецедентно нарасна – незаетите французи през март достигнаха 3,2 милиона. Европейската комисия пък оповести очакванията си страната да изпадне в рецесия през тази година.

„Когато французите чуха, че е време за промяна, те се надяваха на промяна в своето ежедневие, промяна на микроикономическите и социалните условия и точно в тези аспекти те чувстват, че Оланд се е провалил, че не се е случила промяната, а по-скоро се е запазила приемствеността. Чувстват и че Франция продължава да се намира в икономическа криза от няколко години и че всеки ден има все повече и повече безработни“, заяви политологът Фредерик Даби.

Още от първите си дни начело на Франция Оланд упорито се противопоставя на европейската политика за бюджетни съкращения и призовава за мерки за икономически растеж в Европейския съюз.

Според критиките на опозицията грешките на Оланд са сбърканият подход в икономиката и ненужното съсредоточаване върху периферни социални въпроси. „Като начало той взе решения, които не бяха адекватни на икономическата ситуация. Второ, той се захвана и със социални въпроси като хомосексуалните бракове. Законът, наречен „Брак за всички“, дълбоко раздели френското общество и смятам, че това беше грешка“, посочи Жак Мияр, депутат от партията Съюз за народно движение.

Продължителните усилия на правителството на Оланд да гласува закон за легализиране на хомосексуалните бракове и осиновяване на деца от хомосексуални двойки срещнаха съпротивата на опозицията, на религиозни групи и консервативни социални слоеве. Благодарение на мнозинството в парламента обаче законът беше лесно приет.

Привържениците на Оланд изтъкват високото одобрение спрямо извършената военната намеса в Мали с цел да се отблъснат ислямистките бунтовници в африканската страна.

Подкрепата към френския президент обаче беше компрометирана от скандала с тайната банкова сметка на бившия вече финансов министър Жером Каюзак. Това накара Оланд да започне строга политика към прозрачност на финансовите сметки на политиците.

Наблюдатели все пак се страхуват, че най-тежките времена тепърва предстоят – френската икономика продължава да изостава след германската, безработицата се покачва постоянно и заплахата от масови улични протести е сериозна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Samuilov преди 10 години
Обещавайте, обещавайте, учеха ги комунистите (социалистите)
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във Франция всички разрушения ги направиха дясните,начеро със Сарко и Фион-800милиарда дълг,един милион безработни и хиляди предприятия фалирали.Тавя няма нищо общо с Оланд .Социалистите тук са различни от френските.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова могат социалистите. А Станишевците - още по-малко.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оланд наследи разрушена държава,дин милион безработни,800 милиарда дъл и всичко това е от прекрасното ръководство на Саркози и Фион.350000 хиляди предприятия фалираха от периода 2007-2012 година.Сега дясните искат да го дестабилизират и излизат на ринга Меланшон и Льо Пен,а те са като сектите,стремят се да се доберат до върха.Оланд ще успее и ще изведе Франция на високо и ще премахне тези пречки.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След управление на социалист трева не никне, тези са голяма напаст, трябва да се държат далече от властта!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължаваме с разсъжденията и стигаме до следващия въпрос - какво общо имат белгийските, датските, шведските, нека кажем и френските социалисти с нашата разбойническа БСП? Дали висшите партийци на социалистическите партии на тези държави са станали милионери за сметка заробването на държавата и гражданите? Надали.И какви данъци има в скандинавските държави? 10%, а богатите не плащат нищо, защото ползват услугите на качествени счетоводители?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Именно, емигрантите. Оставяме настрана от колко време управляват социалистите в Белгия и минаваме на директния въпрос - кой пусна емигрантите във Франция? Някой си Франсоа. Е, верно, не Оланд, ама той пък също спечели изборите благодарение на обещанията му за повишение на социалните придобивки за емигрантите за сметка данъците на работещите.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета коментарите на невежите тиквиници,които не са излизали от *** си.Всички западни държави,това са държави с едни от най0високите стандарти на живот са СОЦИАЛНИ държави!! С безплатно образование,здравеопазване,много високи пенсии и помощи за нетолкова богатите !! Тиквиниците биха нарекли такива държави-комунистически !!В Белгия,столицата на ЕС от 15 години управляват социалистите !!Това са държави,в които се борят и за най-малките си социални права!!Проблемът са имигрантите!
2
4
 
2
 
! Отговори
x преди 10 години
Allez les Bleus .allez les France
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Лозунгът на кампанията беше: Време е за промяна!"А защо не е бил "Да си върнем Франция"?Иначе - "Давай, Франсоа! Ние сме с теб!"; "Червена вълна залива Европа" и други такива изцепки на изкуфели социалисти. Дано БСП има възможност да състави правителство в комплект с ДС-арската групировка на ДПС, че тогава да им капне *** на нашите червени гайди.