1941-1945: костите на хиляди войници още лежат по горите в Русия

Защо 68 години по-късно те все още не са погребани?
Обновена: 10 май 2013 08:22 | 9 май 2013 19:55, Елка Василева
358
1941-1945: костите на хиляди войници още лежат по горите в Русия
Статуята "Родината-майка зове" на Мамаев курган. Снимка: архив, Reuters

В момента, в който на Червения площад в Москва ще се състои парадът, в село Чудской бор в Ленинградска област ще бъдат погребани тленните останки на воини, които приближаваха Деня на победата, пише Би Би Си. Защо 68 години след края на Великата отечествена война те все още не са погребани?

„Задавам си този въпрос всеки път, когато откриваме още един воин. Войниците лежат почти на повърхността: само под тънък слой нападали листа или мъх, много от тях с оръжие в ръце“, казва командирът на доброволческия издирвателен отряд „Дълг“ Фаил Ибрагимов.

„А преди 25 години, когато тъкмо започвахме работа по местата, където са се водели боеве, тленните останки бяха съвсем на повърхността. При първата ми експедиция излязохме на една полянка в гората – и там лежат десетки черепи. И досега не мога да забравя тази картина“, добавя Олег Арбузов от отряда „Разузнаване“.

По данни на историците около 5 милиона души все още се водят за безследно изчезнали по време на Великата отечествена война.

По-голямата част от работата по издирването и погребването на тленните останки на изчезналите воини се извършва от доброволчески отряди.

„Ликвидиране на следите“

В гората на 60 км от Санкт Петербург се спъвам в нещо и разбирам, че това не е пън. От земята стърчи човешка кост. До нея има десетки минометни снаряда, а под тънък слой мъх – противопехотна мина, годна за употреба.

Металотърсачът реагира дори при приближаване към стари дървета: стволовете им са пълни с куршуми и осколки.

В земята има невзривени снаряди и гранати. На пъновете лежат каските на загиналите. В горите и по полянките ясно се виждат линиите на траншеите и окопите.

Понякога като че изглежда, че тук почти нищо не се е променило от времето на войната. Но това не е така.

Започваме да изравяме показващите се от земята тленни останки и виждаме, че убитият войник е разделен на две от бразда, в която сега растат елхички.

„Няколко години след края на Великата Отечествена война Върховният съвет на СССР постанови да бъдат ликвидирани следите от войната. На местата на боевете започнаха да орат, да строят, да садят гори“, обяснява Иля Прокофиев от Руския информационно-издирвателен център „Отечество“.

„От една страна, това е стъпка за възстановяване на изстрадалата страна, но от друга страна, това е опит да се забрави за огромните загуби на Съветския съюз“, казва той.

Торба с медальони

В първите години след войната нямаше нито сили, нито време загиналите войници да бъдат погребани подобаващо, казват хората от села, близо до които са се водели боеве.

Жените и децата са издърпвали труповете в близките ровове или ями от снаряди и са ги засипвали с пръст. Някои са се постарали да обозначат подобни „братски могили“, но усилията им скоро са били сведени до нулата.

Скоро след излизането на правителственото постановление за ликвидиране на следите от войната по полетата започнали да орат и да правят мелиорация.

В Новгородска област на мястото на най-тежките боеве е построен далекопровод.

Част от земите, на които според бойните донесения са загинали и са били набързо погребани хиляди воини, били заселени с елхи.

Плугът постоянно се закачал и изваждал от земята невзривени снаряди и останки от загиналите, но работата не спирала.

„Виждахме кости, докато оряхме, да. Но вече бяхме свикнали с това. От деца ги срещахме навсякъде. И в гората, и в градината, и в полето“, разказва дядо Иван.

През 60-те години на 20 век той е бил тракторист близо до село Синявино. В годините на войната там са се водили кръвопролитни боеве за пробив на блокадата на Ленинград.

„Нямахме сили да събираме всяка кост. Но след работа минавахме и събирахме военните медальони на войниците. Так са записани всичките им данни, адрес на роднини. Съседът ни Михалич веднъж събра цяла каска. Отнесе ги в Тосненския военен комисариат.  Военният комисар обеща да проучи нещата, отвори едно сандъче, сложи медальоните вътре и го отпрати да си върви вкъщи“, казва трактористът.

Интересно е, пише Би Би Си, че при основен ремонт на Тосненския военен комисариат през 1995 г. зад един от сейфовете е открит голям пакет с медальони.

Към някои от тях е имало листчета с бележки, други са били покрити със слой засъхнала кал.

Черепи и трудодни

В годините на войната към воинските части са били създадени погребални команди за погребване на загиналите.

След войната главно местното население се е занимавало с погребване на тленните останки.

При това дадените от Москва инструкции на място понякога са се изпълнявали по много особен начин.

„В селото ни дойде нареждане да съберем останките. Шефът на селсъвета каза, че ще се отчита по брой черепи. Тръгнахме и събрахме един чувал с черепи. Всичко си лежеше на повърхността“, разказва Михаил Смирнов от село Погостие.

„Колкото глави занесохме, толкова трудодни ни признаха. А за всеки трудоден ни дадоха или почивен ден, или храна, или някоя и друга копейка. Те все едно са мъртви, а ние трябваше да храним семействата си“, продължава той.

Гората за разлика от полето почти не е била разминирана, затова дълго след войната местните хора са ходели в гората само при много голяма необходимост.

„Когато ни налягаше голям глад, събирахме се по десет души и отивахме в гората да търсим храна от убитите. Германците имаха консервиран хляб. Беше много вкусен. Понякога и в нашите мешки имаше нещо. Може и да не беше добро, но как да оцелеем?“, спомня си Александър Носков, работил по железопътната линия близо до Погостие.

„Цялата гора беше пълна със снаряди и гранати. Тогава вече бях по-голям. А като момченца си играехме с истински пистолети и пушки. Аз занесох граната в училище“, разказва той.

Загиналите войници още дълго помагали на тези, които оцелели. От убитите сваляли шинелите и ватенките, от които си шиели дрехи.

Хората криели на таваните откритото оръжие, ордените и медалите на таваните или ги продавали. По-късно, когато започнали да се търсят германски каски и ордени и медали, започнали да вадят и тях. 

А тленните останки на предишните стопани на тези предмети продължавали да лежат в горите.

Красиви табели

В края на 50-те години на 20 век започнала програма за разширяване на военните погребения.

Идеята е била всички малки и отдалечени от населените места гробове и санитарни погребения да бъдат разкопани, тленните останки да бъдат ексхумирани и пренесени в големите мемориали, грижите за които са по-лесни.

Но често това се превръщало в просто преписване на имената на загиналите от едни табели на други.

„Всяка година откриваме такива братски погребения. Бойците лежат с личните си вещи, с медальоните. Започваме да проверяваме в базата данни и излиза, че те са погребани. Само че в мемориали на десетки километри оттук“, казва Александър Конопльов, ръководител на Руския информационно-издирвателен център „Отечество“.

„Техните имена са изсечени на красиви гранитни плочи. А всъщност нашите защитници така си и лежат по овразите и санитарните ровове. Оказва се не толкова красиво, нали?“, тъжно пита той.

Този проблем и до днес не е решен. Проектът за федерална целева програма за реконструкция и съхраняване на воинските погребения няколко години се лута между три министерства, но така и не беше одобрен.

Пари за ковчези

Преди тържественото погребение на тленните останки почетният караул прави репетиция. Лъскавите им униформи и ботуши рязко контрастират с мръсните обувки и износени дрехи на доброволците-издирвателите, които стоят наблизо.

Мъжете копаят братската могила. Жените внимателно подреждат тленните останки в ковчезите. Администрацията няма много пари за ковчези и затова молят да се реди по-сбито. В деня на погребението ще дадат и автобус, венец.

На път за вкъщи Прокофиев, който издирва безследно изчезнали воини над 25 години, уморено пали цигара и казва: „Когато тези момчета са отивали на фронта, са им казвали: бийте се храбро и Родината няма да ви забрави. И къде е тази Родина? Нима тя е само шепа доброволци-издирватели?“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
2
 
18
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 10 години
....РУСКИО ЦАР СЕ БЕШЕ УМИРИСАЛ...ЗАТУВА МУ РЕЗНАА ТИКВАТУРАТА ...!....РУСКИТЕ ВОИНИЦИ НА ЦЕНАТА НА МУХИТЕ...!
269
1
 
19
 
! Отговори
Да знаете... преди 10 години
Цитирам Чл.108 от Наказателния кодекс на Р България: (1) Който проповядва фашистка ...идеология... се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева. Защо...хайде до тук, засега!
268
0
 
17
 
! Отговори
Do 314 от 310 преди 10 години
С голямо закъснение ти отговарям , че 10000 долара за всяко новородено е мисията невъзможна защото : РУСИЯ 12.11 births/1,000 population (2013 est.) или 142,500,482 (July 2013 est.) = 1 727 680 бебета *10 000 долара = 17 256 808 370 долара ,а за здравеопзаване годишно дават 5.1% of GDP (2010) , което прави : $2.053 trillion (2012 est.) * 5,1% = 104 703 000 000 или 16% от здравния бююджет примерно , бюджета на социалните институции не би бил по голям така че цифрата дето я цитираш е невъзможна
267
1
 
19
 
! Отговори
Аз съм 321 преди 10 години
...само външно. Конструктивно различията са от земята до небето. Газовата автоматика е измислена от мексиканския генерал Мондрагон. Великият Джон Мозес Браунинг има великолепна карабина още в края на ПСВ. Американците цялата война използват самозарядни карабини с облекчен патрон. Руският патрон 7.62х39 по всички характеристики превъзхожда немския 7.98х33. АК-47 има деца, внуци и правнуци, от 5.45 до 12 супермагнум за ловно оръжие. StG-44 е сляпа клонка на еволюцията и няма никакво продължение.
266
1
 
19
 
! Отговори
До № 209 преди 10 години
За Гудериан: в руския текст на него в Уикипедията се отрича да е специализирал в Казан. Само ходил да инспектира полигона "Кама", където са тренирали немски танкисти. В английския текст обаче се споменава, че вероятно е бил повлиян от идеите на маршал М.Тухачевский, впоследствие разстрелян, както и други видни съветски военачалници. А книгата се казва "Achtung, Panzer!", извинявам се за грешката! Колкото до "Шоп", оставам с презрението си към неговата тъпота и злоба. АК-47 има общо с StG-44...
265
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До 319Ако се води несъзнателно до някъде е така. Намирали са командири които са нямали и понятие от война. Скоро гледах интересен случай - 1 месец по няколко пъти на ден се опитват да превземат рубеж от едно и също място, сменят командира и е превзет за 2 часа като нападат от страни. Имали са и велики командири.
264
4
 
20
 
! Отговори
Несъгласен преди 10 години
До 666! СУПЕР...През 1902г имаме подписан Военен договор с Русия.1905г Наши воени участват във войната в далечния Изток.През Балканската война Русия спря настъплението към Цариград.Застана на страната на СЪРБИЯ и ГЪРЦИЯ.Насъска Ръмъния да ни нападне и и построи 3 Понтона на Дунав.Англия и Франция бяха на наша страна.Когато Турция иска да настъпи те и казват;Нито крачка от линията ЕНОС-Мидия.Русия расреши на Турция да влезе до р.Марица.Русия има вина за клането на ТРАКИЙЦИТЕ.
263
3
 
20
 
! Отговори
Несъгласен преди 10 години
До На ВВС - с презрение;При първата среща на Сталин с Антъни Идън(през ВСВ) Сталин иска да даде Бургаски и Хасковски окръг на Турция зада запази неутралитет,като казва че 1 пристанище на Черно море ни стига.Добре че Англия не се съгласи.
262
1
 
21
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 10 години
....КРАСНАЯ АРМИЯ ОПЛОТ...!
261
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
308 а кво се възмущаваш , кога човешкия живот е представлявал нещо в Русия , никога , дори мафията им е най-страшна на земята , те избиват до крак без да се съобразвяват с пол и възраст . Само преди 12 години дадоха нагледен пример какво се случва с тези които са срещу тях , Грозни беше разръушен до основи , там умни бомби нямаше .
260
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
307 англичаните си страдат по Британската Империя руснаците по Руската Империя , теб те нема в целата схема така че кво те бърка
259
7
 
27
 
! Отговори
На ВВС - с презрение преди 10 години
Отвратителна статия! Има нещо много злобно, канибалско в нея. Дали англичаните са събрали всички свои кости от пясъците на Сахара? Е, вярно, там повечето бяха от Австралия, Нова Зеландия, Индия, Непал. АЗ ЛИЧНО бях спрян от вървящото пред мен русначе, когато щях да настъпя в гората ръждясала ръчна бомба. Съвсем близо до Ленинград - при Старый Петергоф. Какво ми разправяте? Слава, вечна слава на великия руски народ - народ страдалец, народ победител! Заради тази война те отново са с мощна армия!
258
3
 
25
 
! Отговори
до Имигрант преди 10 години
Не съм го завършил!Великобритания изопачава деиствителноста има открита омраза към Източна Европа ,към Германия ,Русия и Китай.Освен това страдат от мания по Британската Империя.Достатъчно е да си пуснеш най-обикновен британски канал и всичко е наслагване на пропаганда.А за воината бъди сигурен ,че има поне 10 000 живи българи участници все още!Има една култова снимка на нео-нацист дето бива ударен от жена с чанта - намери я и виж каква е жената!
257
5
 
28
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Статията е пълна пропаганда и манипулация. Четете и други източници и сравнявайте преди да вярвате на каквото и да било. Тук искат да опорочат самите руснаци и правителството. Сравнявайте фактите. Руските войници не убиваха ранените си, както правеха германците, а с цената на живота си ги спасяваха. Има много доказателства във войната за моралната висота на руския войник. Затова и Русия победи! Повечето медии обслужват този, който им плаща. В света се води русофобска пропаганда! Защо? Мисли!
256
1
 
24
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Неразбирам откъде руснаците ще разберът кой по кое време е умрял!Трябва да Ви кажа че бившия СССР е една държава с минимум няколко десетки милиони избити войници!Само по време на интервенцията на победилата антанта срещу СССР по данни на самите комунисти загиват над 5 000 000 граждани на СССР!Ако се сложи първата и втората световна война Съветския съюз заприличва на едно грандоманско гробище!При това без да се взимат предвид жертвите на комунистическия терор!Не пожелавам подобна съдба на никой!
255
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе като прочетохте статията, не видяхте ли, че държавата непосредствено след войната е имала по-важна работа - да възстанови икономиката. Територията на СССР е необятна, а жертвите са милиони.
254
2
 
23
 
! Отговори
до имигрант 3 преди 10 години
Британски филм за ВСВ почва с Т 34 и Тигър.После се обеснява как Тигъра с удар от 3 -4 км удрял Т 34 и то правило ефекта на тапата ..,накрая завършва с шърманите и съюзниците дето атакуват и печелят.Както и да е типична статия в тоя стил е и момента е да се наблегне на стърчащите кости ,за простолюдието тоя фрапиращ момент е най-важен.
253
2
 
23
 
! Отговори
до Имигрант -2 преди 10 години
Цялата британска пропаганда разчита на един блудкав текст и смисъл ,но се натрапват фрапиращи епизоди и точно това е целта от всичкото да останат точно те в съзннието.Пример -" Сиви Панелки" ,"Гулаг" .., тея клишета са толкова изтъркани вече ,че повтарянето им от някои по промити само ти дава насока колко са ефективни.
252
1
 
20
 
! Отговори
до дедо преди 10 години
Чудя се твоя дедо де е бил като са летяли Б 17 над България. Имигранте в случая тея дето ровят ги има в ю туб и са си мизерни търсачи на трофеи!Виждал съм над 40 клипа и верваи ми само намереното ги интересува.ББС хубаво са си направили материяла ,ама да ги питат колко е един запазен Люгер на търговете.
251
2
 
21
 
! Отговори
фсб преди 10 години
61 до 55 - Първо драги ми, смехурко, агресорът тук е Германия, като такъв избива наред местното население - абсолютни ***...... Второ не ми пука какво са правили с немците след това.......................................................................................................грозно е да пишеш така срещу обикновенния германски войник, кохто също е воювал не по неговата воля, а защото така му е наредено, тези хора също са изпитвали болка и страх, войната е лоша за всички....