На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ

Страната чества победата във Втората световна война
Обновена: 9 май 2013 11:55 | 9 май 2013 11:49, Елка Василева
385
На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ
Червеният площад, Москва. Снимка: Reuters

Русия тържествено отбелязва Деня на победата във Великата отечествена война с военни паради, среши на ветерани и концерти на открито. По случай 68-ата годишнина от победата над фашизма на Червения площад в Москва се състоя грандиозен военен парад.

11 хиляди военнослужещи от всички родове войски преминаха в тържествен марш по паважа на Червения площад, предаде БНР. В парада участваха и около 100 единици бойна техника- бронирани автомобили, танкове, самоходни оръдия и ракетни системи, включително стратегически. След това настъпи най-зрелищната част от парада но победата, когато на малка височина над Кремъл прелетяха самолети и хеликоптери на ВВС. Те бяха точно 68, колкото са годините, изминали от победата над фашизма.

Специално издигнатите трибуни бяха изпълнени от стотици ветерани от войната. Парадът за първи път беше приет от назначения наскоро нов министър на отбраната Сергей Шойгу.

На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ
Червеният площад, Москва. Снимка: Reuters

Събралите се на площада бяха приветствани от президента Владимир Путин. „Винаги ще помним, че именно Русия, СССР, провалиха кървавите планове на нацизма за световно господство. Нашите воини отстояха свободата, защитиха своята родина, освободиха Европа и извоюваха победа, която завинаги ще остане в историята. Ние помним трагедията на войната и ще направим всичко никой и никога отново да не я разпали. Ще направим всичко за укрепване на сигурността на планетата“, заяви Путин. Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно.

На специално построените за Деня на победата сцени в московските паркове и по площадите цял ден ще има празнична програма. Очаква се салютът довечера да бъде своеобразна кулминация на празничните мероприятия. Фойерверките, които ще бъдат изстреляни от 14 различни места в града, ще бъдат над 9 хиляди.

Тази вечер от 21.00 часа, eдинствено телевизия България он ер ще излъчи целия военния парад на Червения площад в Москва, по случай 68-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците къде са побеждавали във война въобще, че да правят паради ? И още повече ще се намери някой американско куку или изперкал войник да изпотрепе половината парад ...
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз не знам дали да празнувам или да плача.До колкото съм чел в учебник по история - ние сме станали партньори на Германия, защото не сме имали друг избор. Германия е до границата ни или ще ни прегазят, или ставаме съюзници. В същото време "победителите" са ни казали да си гледаме работата.Мисля, че всички страни, засегнати от войната трябва да празнуват - без значение дали са от страната на победителите или победение.
15
12
 
26
 
! Отговори
дзюж преди 10 години
САЩ са залязваща световна сила. Россия притежава най-модерното и ефективно оръжие в момента.
14
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците не могат да направят никога такъв парад! То не е само до колко техника имаш.Нямат дух, традиция, история, руската душа, нямат День Победой! Стана традиция Парадите да завършват с ,,Прощание славянки''. Написана преди 100 години от капелмайстора на Тамбовския полк по повод заминаването /идването/ на руски доброволци в България да участват в Балканската война.По късно е променян, става марш на Бялата армия на Колчак, през Втората световна и Жана Бичевская...
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лека съпоставка с нашия и ти идва да се запалиш.... Къде сбърка България ? И двете държави сме идентични - славянски, православни, същата менталност, по еднакво време произлизаме, ние дори по-рано ...
12
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота!Жалко, че се отделихме от Русия, даваха ни всичко на тепсия - само искат да ги уважаваме. Ани взехме да им се правим на важни и накрая НАТО и ЕС ни набутаха тотално в калта.
11
2
 
6
 
! Отговори
Първо правило преди 10 години
Rule 1, on page 1 of the book of war, is: "Do not march on Moscow".Field Marshal Bernard Law Montgomery
10
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия пак ще ни подаде ръка
9
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълнят сърцето момчетата, все пак имаме един и същи боен вик - УРА.
8
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия демонстрира военна мощ, защото стъпва на развита икономика. А не както по време на комунизма, военните разходи фалираха държавата!
7
6
 
60
 
! Отговори
Бай Трендо преди 10 години
Парадът беше великолепен! Забележителна организация и съгласуваност, впечатляващо слово на руския президент, отлична строева подготовка на дефилиращите подразделения, демонстрация на нова и най - нова военна техника на сухопътните войски, ракетно - космическите войски, ПВО и ВВС. В тази светлина нашия парад на Гергьовден беше неприятно бледо подобие на военен парад, проведен без нужната организация и въобще държавническо виждане за подобен род мероприятия, замаскирано зад т.н. липса на средства.
6
5
 
8
 
! Отговори
защо преди 10 години
Krasiii, Krasi, простотията е като шило - в торба не стои. Ти - добре, но ще нацъкаш и наследство......
5
63
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пиян руснак на пушки се радва
4
6
 
18
 
! Отговори
Krasi преди 10 години
истинското лице на руската мощ е шофьорът на първия танк.... тайга велика....
3
12
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро може да се нложи пак да освобождават Европа.
2
10
 
105
 
! Отговори
hexz преди 10 години
Русия винаги е била и винаги ще бъде Велика сила !!!
1
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит празник...., европейци - и победители, и победени.