Започна първото заседание по новото дело срещу Мубарак

Бивишият президент се появи в съда в инвалидна количка
11 май 2013 14:16, Петя Славова
0
Започна първото заседание по новото дело срещу Мубарак
Мубарак. Снимка: БТА

В египетската столица Кайро започна нов процес срещу бившия президент Хосни Мубарак заради съучастничество в убийството на стотици протестиращи и заради корупция, предадоха световните агенции.

Мубарак се появи в съда, седнал на инвалидна количка, облечен в бяло и с тъмни очила. В този процес обвиняеми редом с него са и двамата му синове Аля и Гамал, както и бившият му министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли, пише БТА. Шестима бивши ръководни кадри в службите за сигурност също са обвиняеми по делото.

Новият процес първоначално трябваше да започне на 13 април, но тогава председателят на съдебния състав се оттегли след отправени срещу него обвинения, че е оневинил други кадри от сваления режим по друго дело, припомня Франс прес. Мубарак беше свален през февруари 2011 г. след 18-дневен бунт, в който бяха убити над 840 души, припомня ДПА.

Процесът започва отново, след като през януари най-висшият Апелативен съд прие апелативната жалба на защитата на подсъдимите. По предишното дело по същите обвинения 85-годишният Мубарак беше осъден през юни 2012 г. на доживотен затвор. Делото днес протича при засилени мерки за сигурност и в Кайро са разположени над 3000 полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари