Шуробаджанащината в баварската политика развихри скандал

"Това, което правят, не е по-различно от случващото се в Гърция"
16 май 2013 20:58, Елка Василева
11
Шуробаджанащината в баварската политика развихри скандал
Лидерът на ХСС Хорст Зехофер. Снимка: архив, Reuters

Това е семейна афера, но афера, която е много публична и много политическа.

Доминиращата политическа сила в Бавария - Християнсоциалният съюз (ХСС), е забъркана в скандал за шуробаджанащина, обвинена, че смесва семейните ценности с осигуряване на облаги на семейни членове, пише в. "Ню Йорк таймс".

Десетки партийни членове плащали на своите съпруги, деца и родители, за да работят като помощници. Някои наемали съпругите си да им ръководят "домашния офис". Един депутат наел синовете си тийнейджъри да му поддържат компютрите.

Скандалът разтресе този икономически могъщ регион през последните седмици, хвърляйки петно върху имиджа на партията, но също така поставяйки под заплаха шансовете на канцлера Ангела Меркел за преизбиране през септември. ХСС, който управлява Бавария от десетилетия, е сестринската партия на Християндемократическия съюз на канцлера.

"Всички висши членове на ХСС са знаели за това", каза Вернер Вайденфелд, преподавател по политология в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. "Тези семейни членове са си седели по цял ден в офиси в столицата на провинцията. Ако минел някой партиен лидер, там спокойно си работела съпругата на съответния представител. Това не се е правело скришом".

Миналия месец председателят на групата на ХСС в баварския парламент Георг Шмид подаде оставка, след като се разбра, че съпругата му е работела неправомерно за него в продължение на повече от две десетилетия. Той съобщи пред базираната в Мюнхен радио-телевизионна компания "Байеришер рундфунк", че й е плащал по 5 000 евро на месец. Като се прибави тази сума към неговата месечна заплата, двойката е изкарвала повече пари и от канцлера Меркел.

"Тя предаваше фактури и аз й плащах за тях", каза Шмид в интервю за медията.

Петима министри от провинциалното правителство в Бавария признаха, че са наемали роднина на фона на недоволство от тази практика, която макар и да не е незаконна, повдига въпроса кое е морално допустимо в една консервативна провинция, където традиционните ценности имат политически отзвук.

Наемането на близки роднини стана незаконно през 2000 г., но бе запазена вратичка, за да се защитят вече наети хора. "Това не е същото като морална реабилитация", каза Хайнрих Оберройтер, политолог от университета в Пасау.

Общо 79 провинциални представители са се възползвали от вратичката, каза председателят на баварския парламент Барбара Щам, поддържайки договори със съпругите и децата си и след приемането на закона. Седемнайсет от тях, всички от ХСС, са в сегашния парламент.

Въпреки че представители и на други партии също са наемали роднини в миналото, Оберройтер каза, че най-новата полемика напомня за предишни скандали с ХСС. Все пак той каза, че очаква щетите върху цялостното доверие в политиците в крайна сметка да са по-големи, отколкото тези върху някоя конкретна партия.

"Избирателите просто ще кажат, че политиката е дефектна и че политиците не са заслужили доверието им", каза Оберройтер. "Тази афера не вреди толкова на ХСС, колкото на парламентарната система като цяло".

ХСС е доминиращата сила в баварската политика от Втората световна война. Както и християндемократическите канцлери преди нея, Меркел разчита на голям брой гласове от провинцията, за да си подсигури позициите. Имайки предвид обаче цялостната й популярност сред баварския електорат, тази година може да стане така, че канцлерът да помага на ХСС.

Лидерът на партията Хорст Зехофер предприе бързи действия, за да оправи ситуацията. Той призова министрите да върнат на провинцията сумите, изразходвани за заплати на роднините им.

Зехофер също така призова да се изработи закон за затваряне на вратичката, който ще бъде приет, преди баварците да гласуват на провинциални избори на 15 септември - една седмица преди националния парламентарен вот.

"Има неща, които хората вече не са готови да приемат", каза Зехофер за мюнхенския вестник "Абендцайтунг". "Връщането на парите на провинцията е добър жест".

Бавария е голяма южна провинция на Германия, която се отличава с известна независимост. Тя се нарича Freistaat (немската дума за "република" - бел. прев.), а не Bundesland ("федерална провинция" - бел. прев.). Тя също така има традиция да си отстоява своето, за която експерти казват, че е позволила тази практика да продължи като публична тайна.

Преди избухването на скандала изглеждаше, че партията ще спечели достатъчно гласове, за да получи отново пълен контрол в провинциалния парламент - освобождавайки се от близката до бизнеса Свободна демократическа партия като младши коалиционен партньор.

"Когато една партия е на власт толкова дълго, това води до известно задръстване на структурите", каза Тимо Ланге, представител на организацията с нестопанска цел "Лоби контрол", която наблюдава лобистките групи и влиянието им върху депутатите. "Очевидно липсва съзнанието кое е частно и кое – обществено".

"Това отслабва още повече независимостта на депутатите", добави той. "Те имат много повече какво да загубят, ако гласуват по съвест, вместо според партийната линия".

Въпреки че левите социалдемократи традиционно не успяват да извлекат ползи от кампанията срещу ХСС, тази година те са водени от необичайно силен кандидат - кмета на Мюнхен Кристиан Уде.

Лидерът на партията Зехофер напоследък се налага да жонглира между политически проблеми. Президентът на футболния клуб "Байерн" (Мюнхен) Ули Хьонес се предаде на властите за укриване на данъци, защото държал пари в сметка в швейцарска банка.

Изведнъж снимките, показващи как двамата мъже си говорят на празненството за 60-годишнината на футболния шеф миналата година, се превърнаха в политически пасив.

Зехофер и Меркел също така се изправят пред възхода на партията противник на еврото "Алтернатива за Германия", която заплашва да "отмъкне" консервативни избиратели, които копнеят за връщането на германската марка.

Мюнхенският бизнесмен Синан Джалими изрази възмущението си от аферата. Той каза, че тя се е отразила тежко на провинцията, която смята себе си за образец за Германия и което е по-лошо, за Европа.

"Смятам, че е добре да сложат край на тази практика", каза Джалими. "Това, което правят, не е по-различно от онова, което се случва в Гърция".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
западняците ги правят тези работи по рафинирано докато на балканите е изключителнопросташко спомнете си преди години цялата европейска комисия си подаде оставкатазаради подобни истории
7
0
 
1
 
! Отговори
* преди 10 години
До до 2Но ще се появят нови
6
0
 
4
 
! Отговори
до елате ни вижте преди 10 години
Те учат бързо, не се съмнявай в това. Дори ще те минат 1000 пъти, защото са от държава с 83 мио, ати от 6,5 мио. Обезчовечаването настъпва много бързо, но законът е корективът, а той е железен.
5
1
 
3
 
! Отговори
иронията преди 10 години
Синан Джалими поучава германците в Германия на немско достойнство.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не правете веднага паралели между България и Германия. И тук (живея в Германия от 10 години) има измами и злоупотреби, но са от друг характер. Българинът ще те излъже и ограби, германецът може да не ти каже цялата истина (без да лъже) и ще укрие данъци (но няма да ограби теб). Това е. Вече дали е едно и също в смисъл, че и двете са престъпления е тема на друга дискусия.
3
1
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Уффф. Хайде пак се почва с това, че не били само българите. ДА, хората може да са еднакви, но продължи да следиш случея. Тези ще бъдат разкарани от политиката и санкционирани подобаващо веднага без никакви церемонии. А какво става в БЪлгария?
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, леко пропукване в мита за честните западноевропейци и корумпираните южняци. Хората навсякъде са еднакви. Стига да имат възможност да злоупотребяват безнаказано, ще го правят, докато могат. Леля Меркел сигурно никак не е щастлива от събитията в братската партия с оглед на наближаващите избори.Това ми хареса: "Тази афера не вреди толкова на ХСС, колкото на парламентарната система като цяло".
1
2
 
34
 
! Отговори
елате ни вижте преди 10 години
Аматъори ! Елате при нас да видите как стават тия работи !