Кризата в Европа подклажда ксенофобско отношение към мигрантите

Амнести интернешънъл установила проблеми в Гърция и Италия
23 май 2013 08:33, Елка Василева
4
Кризата в Европа подклажда ксенофобско отношение към мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Положението на бежанците и мигрантите, които търсят спасение от войни и икономически трудности, се влошава в Европа, където финансовата криза и икономиите подклаждат предразсъдъци  към чужденците. Това заключение се съдържа в годишния доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" за човешките  права, предаде Асошиейтед прес.

В доклада се посочват Гърция и новите й строги  имиграционни закони, както и депортирането от Италия на хора, търсещи убежище. В двете страни "Амнести интернешънъл" е  установила сериозни проблеми, каза Салил Шети, главен секретар  на организацията, в телефонно интервю за АП. Той свързва  времената на икономически трудности с ксенофобското отношение  към бежанците и имигрантите в някои европейски страни.

Миналата година Гърция въведе закони, които разрешават задържането на нелегални имигранти и бежанци на основания, като например подозрения, че пренасят заразна болест, се посочва в доклада. Друга поправка позволи на полицията да удължава  максималния период от три до шест месеца, в който човек, който  се опитва да получи убежище, може да бъде задържан, с още 12 месеца.

 "От август до края на годината много бежанци и нелегални имигранти, включително голям брой граждани на Сирия, бягащи от конфликта там, се съобщава, че са били държани в много лоши  условия в полицейските участъци или са били оставени без  подслон" в Гърция, пише в доклада.

През февруари Европейският съд за правата на човека  постанови, че Италия е нарушила международните си ангажименти спрямо човешките права да не връща в родината им хора, за които  има риск да бъдат малтретирани там. През септември комисарят за  човешките права на Съвета на Европа критикува отношението на  Италия към бежанците, мигрантите и търсещите убежище, включително заради риска от потъпкване на човешките права, произхождащ от споразуменията за репатриране на Италия със  страни като Либия, Египет и Тунис, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Самата "Амнести интернешънъл" се упражнява в международен план от позицията на поставена от бога...Рядкост е да не се намеси във вътрешните работи на някоя държава. Обикновено се задейства активно само в избрани моменти от международната политика......Кому служи?
1
0
 
13
 
! Отговори
от антиамнести преди 10 години
това е наи бруталната организация която защитава убииците ,садистите ,наркоманите защото набута в европа наи долната *** и убиват и тероризират местните и законни европеици,всишчк диваци,ненонрмалитети са в европата тя стана като кош на всякакъв *** но браво на гърците не се страхуват нито от октопода ес нито от такива амнеити