Американци търсят финансиране за нова мисия до Луната

Изграждането на лунна база би струвало 35 млрд. долара
Обновена: 2 юни 2013 14:43 | 2 юни 2013 14:43, Красимир Ангелов
37
Американци търсят финансиране за нова мисия до Луната
Нова експедиция до луната би струвала много скъпо. Снимка: Reuters

Американската компания Bigelow Aerospace стартира проучвания за изграждането на постоянна база на Луната, съобщава Bloomberg.

Концернът, който произвежда надуваеми модули за поддържане на живот в извънземна обстановка, е стигнал до споразумение с NASA като част от мащабен план за установяване на държавни и частни инвестиции за изследване на Космоса.

Последният човек, стъпил на Луната, е капитанът на космическия апарат Apollo 17 Юджийн Сърнън през 1972 г. Пред Bloomberg News той съобщава, че докато е правел първите си крачки, в главата му се е въртяла мисълта, че до края на столетието човечеството вече ще е поело към Марс.

41 години по-късно Американската космическа агенция е изправена пред постоянни съкращения на бюджета, а основният й приоритет в момента е до 2021 г. да изпрати изследователски екип на повърхността на астероид.

Според Бъз Олдрин нова мисия до естествения ни спътник би била твърде скъпа и ненужна. "Не мога да си представя защо на някого би хрумнало да остане да живее на Луната", допълва още той.

Най-големият проблем при подобни проекти е финансирането, пише още Bloomberg. През 2009 г. водещи анализатори в САЩ изчислиха, че разработката на лунна база за екип от четирима би струвала колосалните 35 милиарда долара.

Една от възможностите пред ентусиастите е т.нар. колективно финансиране. Отварянето на проектите за обществеността позволява събирането на малки дарения от много хора. Неотдавна именно такъв подход избра екипът от учени наUwingu. Посветената на космическите изследвания компания успя да събере близо 80 000 долара чрез кампания в сайта Indiegogo.com.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да поискат пари от "Парамаунт пикчър", които им финансираха предните мисии;)
8
4
 
11
 
! Отговори
Cleo преди 10 години
Няма страшно, престъпника Бен ще им ги напечата за 1 седмица. Той си печата и без това по 85 милиарда на месец ...
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за секви други глупости (войни, петрол, диамнти) може, а за изследване на космоса не може. Ама така е, капитализма си иска потребителите "под ръка" долу на Земята, и колкото повече, толкова повече. Ако се разФърчим из Космоса, ходи ги гони после. Контрол му е майката.
6
5
 
34
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ние имаме едни 20 милиарда, останаха ни от строежа на Белене...
5
9
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Обръчите от фирми на Путин които откраднали 30 милиарда покрай олимпиадата да дарят парите на NASA.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да пратим *** да берат метал! хем ще подпомогнат икономиката, хем ще осмислят и живота си!
3
5
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Парите ги има,няма...доброволци за постоянно живеещи на Луната.Ако това е...проблема,готов съм да се...цаня за първият лунен жител.Голям кеф ще е...там.Тишина,спокойствие и пасторални картини.Въздух няма,но и на Еверест не е...цвете,а шерпите живеят спокойно.Значи може,като начало ще отида да подишам малко софийския въздух за...тренировка;то там кислорода ще е,колкото на обратната страна на Луната.
2
16
 
15
 
! Отговори
strephen преди 10 години
до 2: проблемът приятелю е, че ако спрат да водят войни едни други хора, с бради, бели одежди, *** и АК-47 ще започнат да водят войни на територията на САЩ и не само! нещо като омагьосан кръг! а иначе си прав! и то много!!!
1
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами американците да спрат с оръжейната индустрия, да спрат да водят войни по цялата Земя за заграбване на ресурси и налагане на "демокрация" и ще имат предоволно пари за мисии до луната.