Гигантски балони тестват нет във въздуха

Проектът е на Google
22
Гигантски балони тестват нет във въздуха
Снимка: Ройтерс

Гугъл пусна гигантски балони с компютърно оборудване, за да изпита възможно ли е създаването на високоскоростна интернет мрежа от въздуха. Чрез нея дори изолирани райони на света ще могат да имат достъп до интернет, съобщи Bulgaria On Air.

Близо 30-те балона с хелий бяха пуснати от Нова Зеландия. На тях има антени, компютри, батерии, навигационни системи, които черпят енергия от слънчеви панели, закрепени под дъното. Балоните са два пъти по-високи от пътнически самолет и благодарение на тях от Гугъл се надяват да се осигури същата скорост като от повечето три-джи мрежи. Зад проекта стои Гугъл Екс – същият екип, разработващи Гугъл Глас и компютърно управлявани автомобили.

Ричард де Вол, гл. технически архитект на Google X, каза, че балон, снабден с интернет, може и да звучи като лудост и донякъде наистина е.

Проектът все още е на експериментален етап и засега ще покрие 50 тестови точки в Нова Зеландия. Всеки балон може да покрива район от 1200 квадратни километра. Със специална антена,прикачена към своята къща, новозеландският фермер Чарлс Наймо е първият човек в света, свързал се с интернет от балон.

Достъпът до интернет засега ще бъде периодичен, но с времето Гугъл се надява да пусне достатъчно на брой балони, за да предлага надеждни връзки за хората, живеещи в изолирани райони. От фирмата твърдят, че един ден балоните ще могат да прелитат над зони, поразени от бедствие и да оказват помощ при спасителните действия в ситуации, когато наземните комуникации са повредени. Експертите обаче предупреждават, че едновременното управление на хиляди балони по земното кълбо ще бъде изключително трудно за осъществяване.
 
 
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: балониBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16Аз съм християнин и виждам, че нещата, които се случват не са случайни - в Библията е описан контрола, който се опитват да наложат в света - описан е глада, който ще се случи - и много други неща, които се случват.
20
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 10 години
бах х*й ako ти беше интересно щеше да си прочел за проекта и как се управляват балоните, и изобщо как е изградена и работи цялата идея/система...ама явно само киснем у нИвируятнте малумни сайтове да коментираме....
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е интересно тия балони как точно ги насочват кой накъде да отиде. Така де те си се носят от въздушните течения. Как ще гарантират, че дори и да пуснат 1000 балона няма да ги намерят после събрани на едно място в атмосферата.
18
2
 
7
 
! Отговори
american boy преди 10 години
Дано само не интерферират (хубава македонска посебна дума) със самолетните полети тези балони!
17
3
 
7
 
! Отговори
рептиликус-сапиенс преди 10 години
А аз продължавам да се съмнявам в 7-мите прахове... Десетилетия назад, във времето на студената война янкитата са пускали хелиеви аеростати с фотоапаратчета, къде се носят чрез въздушните течения в стратосферата, минавайки над територията на огромна Русия (нямало е шпионски сателити тогава). Ако са искали да те напръскат, нямало е да чакат десетилетия наред Гугле да решат да ползват аеростати.
16
8
 
3
 
! Отговори
муспи преди 10 години
11 се е досетил че ще намери приложение при следенето на хора, но мога да допълня че с успех ще се използват при опрашването на България с оня червен прах, наистина напълно безвреден а и никой не се интересува.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Влияят се. Особено високочестотните (гигахерцовите, телефони, нет, ...). Пробвай да ползваш нета на мобилния в някое дълбоко мазе, тунел, зад здрави бетонни стени! Просто дъжда, облаците и прахуляците са "редки" като материя в сравнение с бетона и ефекта им е много по-слаб. Ако имаш рутер - пробвай също дали в гадно (влажно) време ще хванеш някоя слаба и далечна мрежа, която на слънчево се лови.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При буря няма проблем. Електромагнитни вълни не се влияят от дъжд, буря, прахуляци.. т.е за сигнала няма да е проблем. За самите балони може би.
13
1
 
20
 
! Отговори
...2 преди 10 години
Самите балони приемат интернет сигнал от специални антени на земята. В същото време балоните комуникират по между си (един вид WLAN си правят). С тази височина не би трябвало да има проблеми с бури, самолети и прочие (само F22 с неговите 20км макс висоина на полета и други от неговата класа). Само едно не ми е ясно - какво става при буря/облаци със сигнала от балона към земята. Иначе ги поздравявам за амбицията и хъса, който влагат в подобни проекти(които звучат меко казано фантастично)
12
3
 
10
 
! Отговори
... преди 10 години
Потърсете в техкрънч или друг сайт .. има 1 клипче, в което се обеснява как работи технологията. Балоните ще летят на височина от около 20км. Цивилната авиация е на височина до около 10км, а всичките бури, облаци и т.н. са по-ниско. При височина от 20км. ще използват въздушните течения за да движат балоните от една точка до друга.По всяко време могат и да преземят балон ако се нуждае от ремонт или просто да го рециклират.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще намери приложение при следенето на хората
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
факт!
9
2
 
32
 
! Отговори
Някаф там преди 10 години
Не знам дали тази технология ще намери приложение, но съм сигурен, че скептичните без иновативно мислене, определено не са двигател на прогреса :)
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съмнявам се, че ще облъчват населението. По скоро ще печелят кинти и ще се правят на отворковци, евентуално да минат някоя и друга пичка. Аз лично ако бях рептил-илюминатин-кемтрейлър, бих изпълнил описаните от теб цели с много по-евтини и ефективни средства, като намаляване на финансирането и качеството на образованието, примерно.
7
34
 
11
 
! Отговори
REPTILES GO HOME преди 10 години
Илюминатската напаст няма никакви задръжки. Тези балони ще облъчват ли населението с технология влияеща върху поведението или сега засега кемтрейловете са достатъчни? Май им идват малко демоде на Новия Световен Ред кем трейловете, най-малкото са видими. Затова давай по-добре с невидими лъчи, излъчвани от тези балони, уж под претекст, че пръскаме интернет.
6
3
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
имах предвид най-вече бури, които могат да нанесат материални повреди на аеростата, със светкавици, вода и прочее; не просто да го "отвеят" на няколко стотин километра. Така де, приемам, не съм спец в областта. Гугъл имат не 1-2 изоставени технологии, но не и 1-2 слино успешни. Мнението ми за тях е противоречиво, но им се кефя на невероятния хъс за иновации!
5
3
 
18
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
колега, и в горните слоеве има бури (: иначе това за пореден път доказва кой е краля на технологиите : ))
4
2
 
32
 
! Отговори
do 1 i 2 преди 10 години
пичове, искрено мисля, че тези хората от рисърч екипите на гугл не са по-глупави от вас. Съшо така се съмнявам, че тези балони са толкова "ниско", че да са опасни за самолети. А бурите, те пък са до първите 2-3 километра на атмосферата. За мен единствения проблем на тази технология е как да гарантират постоянен нет (в ясно време).
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде, почна се вече ВОЙНАТА НА НЕБЕСНИТЕ ГОСПОДАРИ, четете книгата, ако още не сте я прочели.
2
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно и при буря тези балони как ще се задържат :)