Проучване: Добивът на шистов газ замърсява питейната вода

Във водата в САЩ са открити високи нива на метан, етан и пропан
Обновена: 23 юли 2021 09:12 | 25 юни 2013 19:01, Елка Василева
Проучване: Добивът на шистов газ замърсява питейната вода
Снимка: архив, Reuters

Домакинствата в радиус един километър от кладенци за добив на шистов газ могат да бъдат изложени на голям риск от заразяване на питейната вода с леснозапалими вещества, пише британският вестник "Телеграф“.

Заключението е направено на базата на проучване, обхващащо 141 проби на питейна вода от кладенци в щата Пенсилвания, САЩ.

Изследването установява високи равнища на метан, етан и пропан в пробите от районите, отдалечени на най-много километър от сондажи за добив на шистов газ.

Газовете не са установени в концентрация, опасна за здравето, но получените данни ще допълнят опасенията на критиците на шистовия газ, че процесът на извличането му може да има непредвидими последици за населените области около местата за добив на суровината.

Проучването ще породи опасения и за експлозии, ако е възможно да се образуват джобове метан в тръбите.

Новото проучване на университета "Дюк" в Северна Каролина установи, че равнищата на метан са шест пъти по-високи в домовете на около километър от кладенец за шистов газ спрямо по-отдалечените.

Равнищата на етан, макар и доста по-ниски от нивата на метан, са били 23 пъти по-високи в домовете на разстоянието около километър от шистов кладенец спрямо по-отдалечените жилища.

Следи от пропан са намерени в 10 домакинства в район на километър от шистов кладенец, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание