Джон Кери удължи с ден визитата си в Близкия изток

Иска да договори подновяване на мирния процес
30 юни 2013 10:34, Петя Славова
0
Джон Кери удължи с ден визитата си в Близкия изток
Джон Кери. Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери удължи с един ден интензивните си совалки между израелските и палестинските лидери, за да се опита да ги убеди да подновят мирните преговори, които буксуват от три години.

В третия ден от визитата си в района вчера Кери отлетя с хеликоптер от Ерусалим до Аман, където разговаря около два часа с палестинския президент Махмуд Абас, после той се върна за нова среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес.

Нетаняху го прие снощи в гранд хотел в Западен Ерусалим в компанията на министърката на правосъдието Ципи Ливни, натоварена с преговорите с палестинците, и двама правителствени съветници. Пред медиите не бе разкрито нищо от съдържанието на срещата.

Кери се надява днес отново да разговаря с Абас, този път в Рамала, преди да отпътува за Бруней, където ще участва в срещата на външните министри на АСЕАН. Очаква се държавният секретар, който прекара десет часа в преговори с Нетаняху от четвъртък, да даде пресконференция днес, преди да отпътува от региона. Кери отмени вечеря в Абу Даби, където щеше да обсъди с лидери на ОАЕ съгласуването на помощта за сирийските бунтовници, борещи се срещу режима на президента Башар Асад.

Израелски министър изрази вчера скептицизъм относно перспективата за скорошно подновяване на израелско-палестинските преговори. Министърът за гражданска отбрана Гилад Ердан каза за израелската телевизия, че причина за застоя са предварителните условия, поставяни от палестинския президент Махмуд Абас, предаде Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари