Събитията в Египет - военен преврат или революция?

Възможно е и другите арабски страни да последват примера на страната
Обновена: 13 юли 2013 20:52 | 13 юли 2013 20:17,
4
Събитията в Египет - военен преврат или революция?
Снимка: Bulgaria On Air

Военен преврат или революция се случва в Египет? - въпросът, на който всички се опитват да отговорят. „Това е продължение на революцията от 2011 година и е възможно да доведат до верижна реакция както при "арабската пролет“, заяви журналистът Мохамед Камал в „Брюксел 1” по Bulgaria On Air.

По думите му призивът на САЩ за освобождаване на бившия президент Мохамед Мурси е неоправдан. „По време на Арабската пролет САЩ и Европа се обединиха около тезата, че случилото се тогава беше революция, но сега, понеже Мурси водеше политика в техен интерес, твърдят, че е военен преврат“, коментира Камал.

На различна позиция беше журналистът Георги Милков: „Според мен е по-скоро военен преврат. Трябва да си дадем сметка, че „Мюсюлмански братя“ и Мурси спечелиха изборите. Не може армията да идва и да сменя президента, като суспендира Конституцията“.

Според него, ако египтяните са искали други управляващи, е трябвало да се направят нови избори.

„Армията има огромно влияние в старната, защото от 1952 г. тя се управлява от военни. Тя има своя собствена икономика и не плащат данъци“, категоричен беше Милков. По думите му всеки един, който бъде избран за управляващ и не се вписва във вижданията на армията, то той ще бъде сменен като Мурси.
„Армията може да бъде носител на светското начало“, призна той.

Според него САЩ и Европа нямат претенции към това кой ще е на власт в Египет, защото те ще сключат споразумение с всеки един, за да си гарантират благото. „За тях не е важно кой ще управлява или как се чувстват гражданите там“, каза Милков.

„Страната влиза в един огромен проблем, защото който и да дойде на власт, няма да успее да изпълни желанията на населението“, твърди той. По думите му обаче протестите в страната едва ли ще се разпространят като през 2011 г.

„Събитията в Египет бяха наложителни, защото Мурси отказваше да се откаже от властта, а същевременно подаряваше държавни земи на Хамас и Судан. Какво щеше да остане от страната, ако беше оставен?“, каза Камал.

Той обясни, че според старата Конституция никой, който има религиозни виждания, не е имал право да създава партия както „Мюсюлмански братя“. „Те бяха избрани на изборите, защото другият вариант беше старият режим, хората на Хосни Мубарак“, твърди журналистът.

Той коментира и отношенията с Турция: „Турският премиер Реджеп Ердоган защитава само интереса на „Мюсюлманските братя“. Той е притиснат от тях да подкрепи Мурси, защото Египет стана като базар на турската стока“.

По думите му катарската телевизия „Ал Джазира“ манипулира събитията в страната. „На площад „Тахрир“ се събират 400 хиляди човека, а те отразяваха само поддръжниците на Мурси“, обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
2 преди 10 години
много разбирачи бе,аман и от тоя Георги Милков -няколко пъти го командироваха и си вя *** със камерата и той стана експерт по арабските въпроси...никога не мерете арабските проблеми с европейски аршин те имат друг път ,друга религия и друга ценностна система.На арабите им трябва някой който да ги държи здраво-в случая армията...вижте какво стана като си отидоха Хюсеин,Кадафи и компания...сега се избиват навсякъде и безконтролно...даже и на нас ще подпалят *** щото сме великите човеколюбци
2
8
 
2
 
! Отговори
Гледащ от близо. преди 10 години
Жив преврат си е.При нови избори тия от мюслюмански братя ще спечелят поне 65 % от гласовете и това плаши доста хора във и извън държавата.Превратът който беше направен сплоти още повече мюслюманите ,всеки ден на митинг са милиони по улиците .
1
3
 
5
 
! Отговори
пилот преди 10 години
Абе тая нагла кабеларка нема ли да я закриват заедно с България Ер. НАГЛИ ТИМАДЖИЙ ей!!