Освободиха руския опозиционер Алексей Навални

Той остава на свобода срещу подписка
Обновена: 19 юли 2013 14:03 | 19 юли 2013 13:16, Елка Василева
10
Освободиха руския опозиционер Алексей Навални
Навални в съдебната зала. Снимка: Reuters

Областният съд в руския град Киров (на 900 км източно от Москва) освободи днес опозиционера Алексей Навални и бизнесмена Пьотр Офицеров, които вчера бяха осъдени на първа инстанция за кражба от местно държавно предприятие и бяха арестувани, съобщи Би Би Си.

Снощи прокуратурата оспори мярката за неотклонение като незаконна, защото присъдите - съответно 5 и 4 години затвор, още не са влезли в сила. Областният съд реши дотогава двамата да останат на свобода срещу подписка за неотклонение.

Още по темата

Навални е регистриран като кандидат в изборите за кмет на Москва през септември и задържането му под стража нарушава неговото право за равен достъп до избирателите, заяви днес пред областния съд представител на прокуратурата. Подкрепиха го всички защитници и самите осъдени, които отправиха към съда молба да бъдат освободени.

Решението на прокурорите да обжалват обърка мнозина, наблюдавали процеса, тъй като обвинението твърдеше, че двамата са виновни и настояваше за по-строги присъди.

Наблюдатели твърдят, че жалбата на прокуратурата цели Навални да получи възможност за участие в изборите за московски кмет и с това допълнително да ги легитимира. Според коментатори избори без участие на Навални биха ощетили в този смисъл най-вече фаворита - и. д. кмет Сергей Собянин.

Чуват се и предположения, че действията на прокурорите може да намалят отрицателните реакции, предизвикани от присъдите сред голяма част от руското общество. В неразрешен протест снощи в Москва срещу осъждането на Навални участваха няколко хиляди души, припомня Би Би Си.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще гласуваш някой друг път , в тоя смешен сайт останахте само вие помачетата
8
15
 
1
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
До един руснакАма е по-млад и хубав от Путин? Само заради това бих гласувал за него! Аз съдя за книгата по корицата! Падам си по хубавите корици!
7
4
 
12
 
! Отговори
един руснак преди 10 години
този дори опозиционер не мога да го нарека , жалка ***
6
11
 
4
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Какъв красавец! Искам да стане президент! Да махне онзи кривоглед нисък дъртак Путин - време му е да се пенсионира,защото ботоксът вече не му помага!
5
10
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Защита на гражданските права и свободи в действие, нищо не се е променило още от времената на опришниците на Иван Грозни/страшни/в тази мракобесна страна
4
13
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
2 кога ще ликвидираме Петата колона на Русия в България
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадеш колкото можеш и говориш срещу управляващите това е решението да ти се размине При нас безотказно ние сме с челен опит тук Кошлуков примерно вместо прекарва повечето време в затвора го образоваха в Щатите и т.н.
2
5
 
6
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Петата колона ще бъде ликвидирана.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се само братя Галеви - май навсякъде стана модно престъпниците да се кандидатират за кметове...