Кралят на Белгия абдикира

Албер Втори се отказа от престола в полза на сина си принц Филип
Обновена: 21 юли 2013 15:10 | 21 юли 2013 12:54, Елка Василева
6
Кралят на Белгия абдикира
Крал Албер Втори. Снимка: Reuters

Кралят на Белгия Албер Втори подписа документите за своята абдикация в полза на сина си принц Филип.

Церемонията се състоя в Тронната зала в двореца в центъра на Брюксел. Досегашният държавен глава положи подпис под два документа, които ще бъдат пазени в архивите на двореца и на Министерството на правосъдието. Документът бе подписан също от 16 свидетели. Час и половина по-късно престолонаследникът принц Филип ще положи конституционна клетва като седмия крал на Белгия пред Федералния парламент.

В последното си слово като държавен глава крал Албер Втори отправи благодарности към държавниците за осигурения напредък на страната по време на неговото 20-годишно управление. Кралят изрази специални благодарности към премиера Елио ди Рупо, който прие и изпълни успешно трудната задача за съставяне на настоящото правителство след политическа криза, продължила рекордните 541 дни. По думите на краля, правителството е предприело необходимите мерки, за да запази благоденствието на всички белгийци.

Кралят благодари и на председателите на осемте партии, извършили шестата реформа на държавата. Гласът му заглъхна, когато благодари на съпругата си кралица Паола за това, че е била до него. В обръщение към принц Филип кралят посочи, че престолонаследникът има всички качества, за да служи на Белгия с новата отговорност, която поема. Имаме пълно доверие в теб и чудесната ти съпруга Матилда, добави Албер Втори. Той призова политиците да работят неуморно за силата на Белгия и за мир, както и да защитят общото благосъстояние на гражданите. Кралят пожела Белгия да продължи да вдъхновява Европа, която търси единство в различността.

Албер Втори (79 г.), който е представител на династията Сакс-Кобург и Гота, се оттегля от престола, на който се възкачи на 9 август 1993 г., девет дни след смъртта на брат си крал Бодуен. От днес той ще се нарича крал Албер. Специалисти по конституционно право отбелязаха, че днешният акт е без прецедент, тъй като белгийската конституция не предвижда  възможност за абдикация, освен при невъзможност държавният глава да остане начело на страната или при неговата смърт.

В 13 ч. българско време предстои седмият крал на белгийците - Филип, да положи клетва пред Федералния парламент. Церемонията ще се състои в пленарната зала на парламента, в присъствието на представителите на Камарата и на Сената, на европейските институции, на дипломатическия корпус и  евродепутати, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това с което ми беше полезна статията е че за един ден Белгия има нов крал,тук ни трябват месеци за нов патриарх,ново правителство и т.н.
3
0
 
8
 
! Отговори
Жалба преди 10 години
Жал ми е за уелския принц. Само той остана нещастен без нито ден кралска работна заплата.
2
6
 
8
 
! Отговори
Anonim преди 10 години
EEE, mnogo si prosto, e i? Ne e losho da poglednesh malko po-nadalech ot nosa si, tupigios.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, и?