Британската централна банка призна, че е помагала на нацистите

Това е станало при пласиране на златото, заграбено от Чехословакия
Обновена: 31 юли 2013 11:28 | 31 юли 2013 11:28, Елка Василева
2
Британската централна банка призна, че е помагала на нацистите
Снимка: архив, Reuters

Почти 70 години след края на Втората световна война "Банк ъв Ингланд" призна, че е помагала на германските нацисти да пласират заграбеното от тях чехословашко злато, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на хроника за дейността на британската централна банка от средата на 50-те, публикувана вчера за пръв път.

Документът включва една от тъмните страници в историята на "Банк ъв Ингланд" - периода след началото на нацистката окупация на Чехословакия през 1939 г. Книжата сочат, че британският регулатор е продавал тогава "жълт метал" от името на германската "Райхсбанк".

Над 2000 кюлчета били иззети от авоарите на чехословашката централна банка - нацистите просто ги "прехвърлили" от една сметка в друга. Самото злато в по-голямата си част се намирало в Лондон. През март 1939 г. златото на стойност 5,6 милиона тогавашни британски лири било прехвърлено от сметката на чехословашката Национална банка в сметка на "Райхсбанк".

Британските медии писали през май с. г., че скъпоценният метал е бил пазен предимно в "Банк ъв Ингланд". Според в. "Дейли телеграф" след избухналия скандал златото било пласирано в Белгия, Холандия и самата Великобритания.

След нахлуването на нацистите в Чехословакия Лондон е замразил всички активи на страната в кралството. После британската централна банка е действала под натиска на Банката за международни разплащания (БМР) в Базел - "централна банка за централните банки", в разрез с политическия курс на британското правителство и без съгласието на Лондон, напомня "Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС. Според оценка на вестника стойността на златото в днешни цени би била 736 милиона лири - над 1,1 милиарда долара.

Публикуваните документи показват, че през май-юни 1939 г. златото е било продавано от името на "Райхсбанк" и изпращано в САЩ. В хрониката е отбелязано, че управителят на британската централна банка не е могъл да блокира операциите, за да не бъдат нарушени "мирните споразумения".

След началото на Втората световна война правителството е настояло "Банк ъв Ингланд" да не действа според указанията на БМР, "ако това явно ще е от полза за врага", посочва руската агенция.

БМР е създадена през 1930 г., за да обработва вноските по репарациите, плащани от Германия след Първата световна война, припомня ИТАР-ТАСС.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Английското лицемерие не е изненада за никого! Важното е пари да падат!
1
2
 
21
 
! Отговори
eko72 преди 10 години
Означава че на всичките политически течения целта е една - бизнес и печалба. Националисти демократи са дупи ***.