Най-издирваният военнопрестъпник почина в Унгария

Ласло Чатари беше под домашен арест в очакване на процес
12 авг 2013 12:24, Елка Василева
6
Най-издирваният военнопрестъпник почина в Унгария
Крематориумът в бившия концлагер Маутхаузен. Снимка: архив, Reuters

Най-издирваният нацистки военнопрестъпник в света Ласло Чатари почина на 99-годишна възраст в болница в Будапеща, съобщи адвокатът му Габор Хорват, цитиран от световните агенции.

Чатари е починал в събота от пневмония. Той бе под домашен арест в дома си в унгарската столица в очакване на процеса срещу него за престъпления срещу човечеството, по-специално депортирането в нацистки лагери на смъртта на близо 15 000 евреи от гетото в Кошице, Словакия.

Чатари, който отрича обвиненията, бе осъден задочно на смърт в Чехословакия през 1948 г. за подобни военни престъпления.

След войната е живял няколко десетилетия в Канада, която напуска през 1997 г., след като се разкрива, че е излъгал за миналото си, за да получи гражданство.

Деянията на Чатари и местонахождението му бяха разкрити през 2012 г. от центъра "Симон Визентал" - еврейска организация, която издирва избегнали правосъдието нацисти, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никъде не се споменава за загиналите руснаци украинци сърби поляци чехи като че ли евреите са водили войната и само те са жертви русия даде най много жертви и ако не бяха те сега тези организации нямаше да ги има
3
12
 
3
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До муспиЗа такива думи във Франция със сигурност щяха да те набутат където те е мястото - в панделата. И в някои други страни. Съжалявам, че въпреки, че и в нашия НК има такъв член, не знам някой да е отишъл там, да получи няколко рецидивистки члена и после да знае какво може и какво - не!
2
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми се ще да мисля какво се случва с душата му сега...
1
6
 
30
 
! Отговори
муспи преди 10 години
А издирват ли се провеждащите геноцида над България? Мълчание. Тогава, поклон пред паметта на този свят човек, борил се ефикасно с еврейската чума!