Ако САЩ не ударят, Сирия ще използва пак химически оръжия!

Няма да участваме във военни действия, увери Камерън
4 сеп 2013 19:01,
64
Ако САЩ не ударят, Сирия ще използва пак химически оръжия!
Дейвид Камерън Снимка: БТА

Сирийското правителство ще използва отново химически оръжия срещу собствения си народ, ако Съединените щати се откажат да предприемат военни действия срещу него, предупреди днес в парламента британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

На въпрос на депутатка от опозиционната Лейбъристката партия дали ще води кампания за примирие в Сирия вместо за "бомбардировки", той отговори, че президентът на САЩ Барак Обама е изпратил ясно послание на сирийския си колега Башар ал Асад за химическите оръжия и правилно се придържа към него.

Обама "прокара много ясна червена линия, че ако има широкомащабна употреба на химически оръжия, нещо ще се случи", заяви Камерън. По думите му да се поиска от президента на САЩ да се откаже в този момент би било доста рисковано, защото така ще има още химически нападения в бъдеще.

Още по темата
Камерън потвърди, че Великобритания няма да участва в никакви военни действия срещу Сирия, след като загуби гласуването в парламента миналата седмица. Той обаче заяви, че все пак светът трябва да възприеме твърда линия срещу "отвратителната" употреба на химически оръжия от страна на Асад.

Ако химическата атака в Сирия остане без отговор, това крие опасност да се изпрати погрешно послание на Иран за ядрената му програма, предупреди днес в парламента пък френският премиер Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс.

Той заяви в защита на призивите на Франция за военни действия, че всякакъв отговор трябва да е силен, бърз и да има конкретни цели. Еро обаче изключи изпращането на френски войници в Сирия. По думите му ненамеса сега ще постави в опасност мира и сигурността в целия регион.

"Каква надеждност ще имат нашите международни ангажименти за неразпространение на оръжията за масово поразяване, включително на ядрените оръжия?", попита Еро. Той постави още въпроса какво послание би изпратило това на други режими като тези в Иран и Северна Корея. "Посланието ще бъде: Да, можете да продължавате", заяви френският премиер.

Ако не се реагира с военни действия в Сирия, ще бъде затворена и вратата за политическо решение на конфликта, каза също Еро, цитиран от Франс прес. "Да, решението на сирийската криза ще бъде политическо, а не военно. Да погледнем реалността в лицето: Ако не сложим край на подобни действия на режима, няма да има политическо решение", подчерта премиерът пред френския парламент, който днес обсъжда кризата в Сирия, но няма да гласува по нея.

Според френската конституция президентът Оланд не се нуждае от одобрение за действия, макар че все повече се засилва натискът върху него от опозиционни депутати да свика такъв вот, отбелязва Ройтерс.

"Нашето послание е ясно: употребата на химически оръжия е неприемлива. Искаме да накажем това и да покажем на Асад, че за него няма друго решение, освен да преговаря", заяви Еро.

Парламентарният лидер на опозиционната партия "Съюз за народно движение" Кристиан Жакоб заяви, че Франция не може да действа без мандат на ООН и подчерта риска Париж да се окаже в дипломатическа изолация и призова за гласуване в парламента. По думите му има много тревожни сходства с Ирак и нищо не оправдава радикална промяна във военната и политическа дипломация на Франция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
60
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
В Сирия има въглеродно гориво и Израелски интереси.Затова САЩ се намесват там.Защо не се намесят в Северна Корея? М?Защото там няма никакви ресурси за завладяване.Елементарно и практично.Нищо общо с "Истината", нали?;-0
15
10
 
59
 
! Отговори
Мирон преди 10 години
Този никак не е подстрекател, а?! Война, та война! А , уж се праскат, че са една демократична, миролюбива, цивилизована, *** и лицемерна нация!
14
11
 
59
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Ако САЩ не ударят, отново ще пратят агентите да правят провокации. Ето така е по-точно да се каже.
13
23
 
35
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
12 бъди спокоен туппче те така и Ал Кайда ще ударят , е не са чверашни, сега не могат , но спечелят лли небето на Сирия ще ги попилеят
12
26
 
36
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
11 кой е избирал Башар , че не разбрах , Башар никога не е бил избиран все едно да кажеш че някога Тодор Живков е бил избиран или който и да е от наште сифаджийски бандити . Кой си ти че ще определяш народа на Сирия какъве , какъв си ти бе .
11
11
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако САЩ не ударят, Сирия ще използва пак химически оръжия!И като я ударят ,какво бе ***? 80-90 % от бунтовниците са членове на Ал кайда...Ще създадете държава на Ал Кайда??? Нищо хубаво не ви чака
10
9
 
66
 
! Отговори
до Одисей 1 преди 10 години
Не забравяй, че този избра Башар. А така наречените "бунтовници" са си чисти наемници, подбрани, финансирани и подготвени от Турция и Саудитска Арабия за да обслужват интересите на мюсулманският свят и на Турция за кюрдският въпрос.
9
8
 
45
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1Да официално!Ама защо не им вярвам?
8
26
 
34
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
7 ОСЕМ МИЛИОНА онзи ден казаха , нямам идея ти имаш ли
7
10
 
61
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1Я кажи израелците каква част от Сирия ще си делнат, щото хем са станали 9 милиона, хем питейната вода им намалява!!
6
47
 
41
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Говориш за Асад нали , той води война срещу народа си вече 2 години
5
14
 
70
 
! Отговори
varg преди 10 години
*** искащи война не заслужават да живеят.
4
10
 
61
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
АКО САЩ УДАРЯТ.....ВЕЧЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ХИМИЧЕСКОТО СИ ОРЪЖИЕ....СТИГА ДА ИМА ТАКОВА.....
3
16
 
66
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Английската ***, като е първа дружка на хамериканците и като е убеден в използването на химически оръжия от армията на Асад, що не прати свои военни около Сирия? Щото отстрани е лесно да се гледа сеир и да се дава акъл, заедно с леля си Меркел.
2
13
 
67
 
! Отговори
Свобода или Смърт преди 10 години
Ами защо не ударите вие бе, Камерън, като сте такива борци за правда ?Нали за справедливост се борите, хващайте се заедно с другите лаладжии французите и нападайте, да ви видим колко сте силни.Пет пари не струвате, евтини американски и еврейски *** !Израел като използваха бял фосфор и избиха хиляди в Газа защо мълчахте ?Продажници !
1
14
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само че САЩ като ударят ще убият и деца. В Ирак САЩ така удариха, че досега избиха 2 милиона иракски цивилни граждани.