Външната комисия на Сената на САЩ разреши удари по Сирия

Сенаторите приеха проекта за "ограничена намеса"
Обновена: 4 сеп 2013 23:27 | 4 сеп 2013 23:17,
102
Външната комисия на Сената на САЩ разреши удари по Сирия
Снимка: БТА

Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие, предадоха световните агенции.

Сенаторите в комисията приеха с 10 на 7 гласа проекта за "ограничена намеса" в Сирия с максимално времетраене 60 дни с възможност то да бъде удължено до 90 дни, без дислоциране на сухопътни сили.

Резолюцията е изготвена от председателя демократ на комисията Робърт Менендес и водещия републиканец в нея сенатор Боб Коркър.

Това е първото гласуване в Конгреса на САЩ с разрешение за употреба на военна сила от октомври 2002 г., когато законодателният орган даде на президента Джордж У. Буш разрешение за военната операция в Ирак.

Очаква се пълният състав на Сената да гласува проекта следващата седмица.

Още по темата
Планираният военен удар срещу Сирия заради употреба на химически оръжия от нейна страна няма да е само символичен и значително ще намали военната мощ на президента Башар ал Асад, заяви по-рано на изслушване в Конгреса министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от Ройтерс.

По думите му президентът Барак Обама е казал, че това няма да е само символичен, а ще е "значителен" удар, който фактически ще намали възможностите на Асад. Хейгъл заяви това по време на изслушване пред комисията по външни работи към Камарата на представителите, която обмисля дали да позволи употреба на военна сила.

Шефът на Пентагона каза също, че по негово мнение вероятността Асад отново да използва химически оръжия е доста голяма, ако САЩ не предприемат действия, за да дадат да се разбере ясно, че употребата на такива оръжия е неприемлива.

Държавният секретар Кери се съгласи, като според него вероятността за това е стопроцентова, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: САЩСириявоенни удари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
14
 
! Отговори
HidAn преди 10 години
Още не са ги нападнали пък и срещата на Г-20 е днеска .Не са толкова сигурни може би иначе да са нападнали Сирия вече.
67
9
 
9
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
И аз вече усещам накъде духа вятъра, казваха ми умни хора, че САЩ е на страната на правдата и закона, но аз все си кривях душата, затова сега ще се самоубия, да ме няма вече толкова прос.
66
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия наистина подкопа доверието на повечето от нас,как може да оставят янките да си правят каквото си искат,срамувам се че съм руснак.:((((((
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I az misleh 4e Putin shte spasi Siria,ama tozi 4ovek predade kakto moeto doverie,taka i vsi4ki siriici,uj sa silna nacia,a ostaviat USA da si pravi kakvoto si iska v Siria!
64
5
 
35
 
! Отговори
Чистача преди 10 години
Започна се... дните на Обама и / или на света са преброени...
63
37
 
8
 
! Отговори
Обичам минусите преди 10 години
Хаха САЩ ще удрят Сирия,а Путин пак мълчи и само скърца със зъби,уж Сирия им е съюзник,а ще я оставят на вълците,страх ги е явно ***,не е леко да си вечно втори в света хахаха кви са *** само тези колхозници и да не забравите да ми сложите минусче,че ги обичам.:)))
62
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като всеки прави каквото си поиска трябва ООН да се разпадне а оттук и конституциите и законите на всички страни.Защо народа да спазва законите след като елита не ги спазва?Без разрешение на ООН,сащ няма право да агресира никоя държава
61
5
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
ще е "значителен" удар, който фактически ще намали възможностите на Асад.-И ще увеличи възможностите на Ал Кайда- вече се разбира кой е поръчал на Ал Кайда да събори двата търговски центъра в Ню Йорк - Няма народ в Света който сам да си прави терористични атаки - единственият такъв са еврейте - Ние ги спасихме от Хитлер за да имаме сега сирийци бежанци за да може евреите да се настанят и на сирийска земя -Сирия ще бъде разграбена на парчета с нови територии от Турция и Израел - това е истината
60
1
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Опитва се да се "докопа"за да се "присламчи"към отбора на крадците.
59
4
 
32
 
! Отговори
..... преди 10 години
Иран е най мирната държава от всички при тях няма терористи даже ако се поинтересуваш ще видиш че не са участвали в нито една воина .... просто искат да лапат още петрол за това ги натискат и ще ги думнат и тях накрая
58
2
 
17
 
! Отговори
минотавъра преди 10 години
Одисейке, аре да си лягаме!)))
57
3
 
19
 
! Отговори
..... преди 10 години
Одисей *** от 3 дена не си спирал да пишеш ти на какво с бе момче . Не излизаш ли ? Земи излез виж се с някое момиченце стига си товарил хората .Какво само спориш ? Във форум на глава с никои няма да излезеш толкова ли си *** че не го разбираш
56
0
 
11
 
! Отговори
минотавъра преди 10 години
Нереза е прав!
55
14
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
60 Имат много съществена разлика от Съвесткия комунизъм всеки се опитваше да избяага а към американката "диктатура " както казваш всеки се опитва да се докопа.
54
3
 
31
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Знаем какво е комунизма и Америка е 100% пример за диктатура. Американската псевдо демокрация и съветския комунизъм са си лика прилика. Америка може да е носител на свобода и "демокрация" само в очите на завършен ***
53
7
 
19
 
! Отговори
ЯРС СИНЕВА преди 10 години
В БЛИЗКИТЕ ДНИ АМЕРИКАНСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ПОСЕТЕНО ОТ РУСКИ ПОДВОДНИЦИ.
52
0
 
14
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"на фона на онази редичка с малки телца увитив бели чаршафи"А не ти ли струва ОТВРАТИТЕЛНО, канибал-демократа да хваща за ръцете и краката такива трупчета, да се държи с тях като бройлери,и да ги хвърля в останалата купчина, УЖ убити от армията. Почти повърнах от брадатата демокрация. Не че същото не са правили в България, но то било преди 136 Години- Клането на соломон паша.
51
11
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
53 те са от посолството не разбра ли , как няма портрети да държат та те идват от една тоталитарна държава , забравил си какво знаи комунизъм
50
12
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Чалмарите и русофилите нямат никакви аргументи щото са само едни дървени професори неставащи да нищо! :DЗа нищо не ставете дори и за *** за зеле не ставате :D
49
12
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
50 по простотията им ще ги познаете , ти да не и Лекето